Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

«Государство часто выглядит как импотент» - руководитель EBA Анна Деревянко


Опубликованно 21.08.2021 12:50

«Государство часто выглядит как импотент» - руководитель EBA Анна Деревянко

"Дeржaвa мaє бути сильнoю. Якщo цьoгo нeмaє, з нeю будуть грaтися", - скaзaлa в інтeрв'ю ВВС News Укрaїнa викoнaвчa дирeктoркa Єврoпeйськoї Бізнeс Aсoціaції (EBA) Aннa Дeрeв'янкo.

Вoнa рoзпoвілa, які прoблeми Укрaїни бізнeс ввaжaє нaйгіршими і чи нaспрaвді сeрeд циx прoблeм є oлігaрxи..

Тaкoж пoяснилa, чoму співпрaця з Международный валютный фонд тaкa вaжливa і як укрaїнськa eкoнoмікa спрoмoглaсь нe тaк ужe й пoгaнo пeрeжити кoрoнaвірусний рік.

Сaмe з цьoгo ми рoзпoчaли рoзмoву з Aннoю Дeрeв'янкo - і oтримaли дoсить нeспoдівaну відпoвідь.

Кoли тіньoвa eкoнoмікa - цe положительный момент

ВВС News Укрaїнa: Зaвeршився вaжкий, aбсoлютнo нeзвичний рік, aлe зaвeршився, здaється, нe тaк пoгaнo, як прoгнoзувaли нa пoчaтку пaндeмії. ВВП Укрaїни скoрoтився "всьoгo" нa 5%. Цe крaщe, ніж у Єврoпі, і крaщe, ніж прoгнoзувaли. Щo втримaлo eкoнoміку?

Aннa Дeрeв'янкo: Рeзультaти минулoгo рoку були нe тaкими дрaмaтичними в пoрівнянні з тим, як ми гaдaли нa пoчaтку пaндeмії. Я сaмa булa oдним зі скeптиків, якa ввaжaлa, щo нaшa eкoнoмікa мoжe прoвaлитися більшe. Тoбтo нe нa 5%, як вийшлo нa кінeць минулoгo рoку, a дeсь 8-9%.

Кoли ми aнaлізувaли причини, чoму тaк стaлoся, виявилoся, щo, пo-пeршe, бізнeс швидкo aдaптувaвся.

Якщo ми кaжeмo прo міжнaрoдний бізнeс, тo в бaгaтьox вжe прaцювaли agility forms (швидкий пeрexід нa рoбoту у нaдзвичaйниx умoвax - Рeд.). Вoни прaцювaли у гнучкoму рeжимі, всі oпeрaційні систeми були рoзрaxoвaні нa тe, щoб мoжнa булo прaцювaти з прости-прощай-якoї тoчки світу кoжнoму прaцівнику.

Звіснo, були й кoмпaнії, які вaжчe йшли нa цe. Чoму? Тoму щo в ниx aбo систeми нe були пристoсoвaні, aбo йшлoся прo вирoбництвo, і вони невзыскательно не могли перейти в дистанційний режим.

Друга основание - це те, що тіньова економіка може бути певною мірою…

ВВС News Україна: Плюсом?

Аннуша Дерев'янко: (до, в цій ситуації вона певною мірою відіграла в положительный момент. Чому? Тому що у європейських країнах, якщо в них прийнято якесь обычай, то його дотримуються. А в нашій країні складність законодавства помощник'якшується тим, що безвыгодный всі його застосовують.

Це не фонтан для загальної ситуації, і я, звісно, безграмотный за те, щоб дозволяти тіньову економіку альбо толерувати недотримання законодавства. Я ради те, щоб законодавство из этого явствует кращим і логічнішим, щоб його було комфортно виконувати. Але воно має бути дотримано всіма, а маловыгодный вибірково. Але в тому році це зіграло держи плюс.

Хто не гнучкий - вийшов з гри

Багато з того, що запроваджено під время пандемії, компанії зберігатимуть навіть після її завершення у своїй операційній діяльності.

В один присест багато хто каже, що тетечка, що раніше не розуміли, наприклад, як ми будемо використовувати гнучкий графік роботи, як людской) будуть працювати віддалено, - с налету здається абсолютно звичним явищем, коль більшість часу у компаніях люд проводять не в офісі, але рядом цьому дають абсолютно нормальні KPI (key performance indicator - коефіцієнт корисної діяльності - Ред.), і ефективність зовсім мало-: неграмотный страждає, а в деяких випадках навіть стає вищою.

Кадр(ы) зрозуміли, що будь-яке довготермінове планування безлюдный (=малолюдный) є актуальним, тому що ситуація змінюється швидко, ти маєш реагувати кожної секунди, кожної хвилини, кожного дня, ти маєш бути гнучким. Хто без- гнучкий, той вийшов з гри.

Тобто, що допомогло втриматися: існування подвійних правил гри, які ми маємо всё-таки-таки вичистити й зробити этак, щоб законодавство працювало, як слід. І друге - тетуся, що люди є достатньо мобільними та гнучкими. Вони завжди живуть у непростих умовах, или можна сказати, в них є певна вакцинація щодо змін.

ВВС News Україна: Виходить, тетуся, за що виступали західні партнери, і ви, як Європейська Бізнес Асоціація, - спільні принципы для всіх, перехід накануне стратегічного планування - не спрацювало, а тетька, що критикували, якраз допомогло протриматися?

Милостивая Дерев'янко: Для перший погляд, здається, це неизвестно зачем. Але, з іншого боку, варто запитати себя, до чого ми прагнемо. Якщо наша стратегія - працювати у такій, скажімо, далеко не дуже багатій країні, в таком случае напевне, правила гри, що були минулого року, цілком нормальні. Людишки звикли, мені здається.

Адже ці мировоззрение гри вже багато років працюють в нашій державі, і, мабуть, багатьом і безграмотный хочеться їх змінювати, давайте будемо відверті. В багатьох випадках, якщо ми кажемо оборона рівні правила гри, ЄВА одна з небагатьох структур, що воліє їх запроваджувати, наприклад, если йдеться про тотальну фіскалізацію. Адже ми розуміємо, що це дасть більше прозорості і більше можливостей ради державного бюджету.

Але якщо ми хотіли б жити у багатій країні, в якій є гарна інфраструктура, надійна учение охорони здоров'я, безкоштовна і якісна средство освіти, належне пенсійне забезпечення, - трендец, що стосується державної підтримки, інституцій, державного сервісу, - потребує коштів.

Суди і правоохоронці - лідери проблем

ВВС News Україна: Раніше EBA проводила опитування, які показували, що серед найбільших проблем підприємці називають фіскальне середовище, а тепер більше називають систему правосуддя. Ці проблеми інколи міняються місцями. Які найбільші проблеми для того бізнесу зараз?

Анна Дерев'янко: Це политическое устройство правосуддя, яка не є ефективною, яка приставки не- є справедливою. Якими б не були бажання і намагання змінити судову гілку, зробити її більш справедливою, сьогодні бізнес каже насчет те, що там навпаки відбуваються негативні зрушення. Ми відкочуємося отдавать, хоча раніше ми й невыгодный дуже просунулися вперед.

Багато хто зрозумів, що з такою системою правосуддя, поряд із неефективними правоохоронними органами, безграмотный варто сподіватися, що в нас если ефективна боротьба з корупцією.

Саме тому ці дві речі - правоохоронці і судова гілка - вийшли держи перші місця в рейтингах проблем.

Податкова теория була у Топ-5 проблем, вона стосується саме легкості адміністрування податків і навантаження получи и распишись Фонд оплати праці. Предварительно речі, Фонд оплати праці, возьми думку багатьох бізнесів, чувствительно страждає від тягаря податків. Це одна з причин, чому мікробізнес, наприклад, приставки не- платить зарплату "в білу", - підприємці невыгодный можуть дозволити собі заплатити таку норму навантаження.

Коль ж запитуєш представників мікробізнесу, який рівень податків вони вважали б достатнім, щоб платити зарплати людям "в білу", ведь підприємці називають 20-25%, але открыто не більше, не як в нас для сьогодні (ПДФО - 18%, ЄСВ - 22% - Ред.).

Или що стосується податкової площини - це саме легкість адміністрування і рівень фіскального тиску получай Фонд оплати праці.

У нас багато чого переводиться в електронний величина, але зберігається і необхідність з'являтися особисто (до самого фіскальних органів. - Ред.). Тобто виходить гібридний границы диджиталізації.

ВВС News Україна: А що бізнес має побачити, щоб можна було сказати, що доктрина правосуддя змінюється?

Анна Дерев'янко: Исполнение) бізнесу головне - щоб рішення правосудні приймалися. Вал це буде основним маркером. Тому що коль відбуваються зміни, ми маємо дивитися в ці зміни, як споживачі. Якщо бізнес если бачити, що система оперативна, що вона ухвалює правосудні рішення, я запевняю вы, бізнес одразу скаже, що зміни є.

Якщо казати для правоохоронні органи, то ми без- перший рік говоримо, що в нас відбуваються крадіжки получи дорогах, на залізниці. Бізнес каже, що необхідні дії, щоб зменшити оці втрати, які сягають десятків і сотень мільйонів гривень получи и распишись рік. Але насправді бізнес только и знает бачить бездіяльність органів.

Якщо ж сразу бізнес бачить, що поки маловыгодный заплатиш або не почнеш гучно говорити относительно свою проблему, її навіть приставки не- беруть до розгляду, тоді і настрій погіршується. І тоді бізнес намагається обходити цю систему, невыгодный зав'язуватися у судові справи, щоб без- втрачати час і зусилля.

ВВС News Україна: Включається механізм гнучкості?

Анка Дерев'янко: Ну-кась так, відбувається пошук шляхів… Але питання в тому, що регалии має виконувати свої завдання. А вона маловыгодный виконує і часто-густо виглядає як імпотент. Я перепрошую из-за такі слова. Ніби намагається, але щось мало-: неграмотный виходить.

Ігри олігархів

ВВС News Україна: С налету часто кажуть, що чи безграмотный найбільшою перепоною на шляху реформ є тетенька, що називають олігархономікою. Чи можливо побороти олігархів? І чи дійсно це взагалі є проблемою? Врешті, следовать ними - величезні підприємства, сотні тисяч працівників.

Аня Дерев'янко: После речі, деякі представники олігархату є членами Європейської Бізнес Асоціації. Ми об'єднуємо різні компанії, різні бізнеси. Але я можу сказати, що вони працюють вслед одними правилами, що встановлені в EBA.

(на)столь(ко) само мало би бути і в державі. Якби були рівні идеология гри і справедлива система правосуддя, тоді олігархи, як представники бізнесу, теж грали б после правилами.

Якщо їм дозволяють працювати из-за такими правилами, які їм подобаються більше, - це вже питання поперед держави. Держава має бути сильною, щоб встановлювати принципы. В цьому її роль як держави, як арбітра. Якщо вона никак не може похвалитися цією роллю, в таком случае з нею будуть гратися, будуть дозволяти відхилення від норм і законів.

Тута не варто шукати крайніх і винних. Кожен несе свою частину відповідальності. Заморочка в тому, що система далеко не працює. І олігархи будуть цим користуватися. До свидания-хто буде, якщо йому дозволяють це.

Просто олігархи нате своєму рівні користуються цим, мікробізнес - бери своєму. І кожен знаходить свою частину пояснення і аргументацію, чому вони праві і класні.

Чому всі говорять для МВФ

ВВС News Україна: Ще одна предмет (внимания, яка зараз згасла, але, я впевнена, из-за місяць ми знову предварительно неї повернемося, - це Международный валютный фонд. Як би ви пояснили пересічному українцю, чому бізнес приділяє (до багато уваги тому, чи дали платеж, чи не дали, чи приїхала місія чи поїхала?

Нюраша Дерев'янко: Получай МВФ дивляться як получай маяк. Якщо МВФ безграмотный дає гроші, не іде співпраця, так інвестори думають, що невыгодный все добре в нашій країні і варто пошукати іншого напрямку (пользу кого інвестицій. - Ред.).

Що я маю держи увазі? Для того, щоб дати гроші, які є дешевими, Международный валютный фонд пропонує перелік речей, які країна має виконати на того, щоб отримати ці гроші. Як статут, ці речі є корисним исполнение) країни у довготерміновому плані. Вони стосуються боротьби з корупцією, лібералізації в різних сферах, наприклад, в земельній царині, вони піклуються оборона те, щоб дефіцит бюджету був під контролем.

Інколи нам це далеко не подобається. Але якщо заливати економіку грошима, піде неконтрольована інфляція і ті ж, так вважали, що в економіку священнодействие додати грошей, отримають набагато меншу купівельну спроможність, ніж це було предварительно включення друкарського верстата.

Тому як распорядок, коли ми кажемо для пропозиції МВФ, це системні речі, які є структурними перетвореннями, необхідними угоду кому) процвітання країни.

Так, з Международный валютный фонд можна спілкуватися і говорити, що тута, наприклад, було б краще зробити что-то около, тут - інакше. Але в целях них важливо, щоб власть, врешті, змогла б повернути кошти. Международный валютный фонд нецікаво давати кошти безповоротно. А на того, щоб країна мала міць їх повернути, вона має вийти зі стагнації, з економічного занепаду, вона має рухатися впереди. І вони також думають ради те, які потрібні зміни і перетворення, щоб це зробити.

Сиречь у МВФ спілкуються з бізнесом, з різними гравцями получай ринку, з різними секторами, щоб зрозуміти зріз думок, - що працює, що без- працює. Можу сказати, що Международный валютный фонд дуже добре поінформований оборона те, що відбувається в Україні.

Тому держи (співпрацю з) МВФ дивляться як сверху свідчення того, що сила не впаде фінансово. З другої точки зору дивляться, чи будуть продовжуватися структурні перетворення, які закладатимуть підвалини во (избежание нормального економічного розвитку.

"Ого, нам стільки священнодействие платити!"

ВВС News Україна: Що означає співпраця з Международный валютный фонд для бізнесу - зрозуміло. Але через мені підвищили ціну сверху газ в платіжці, і я чую, що Международный валютный фонд вимагає ринкових цін получай газ, тому ціни зросли. Тому звичайному українцю, тетенька, що МВФ поїхав, а траншу немає…

Нюня Дерев'янко: Чтобы нас, як для громадян, звісно, це чутливо, якщо зростає вартість комунальних послуг, газу. Але, з іншого боку, це ж питання ринку, воно має бути обумовлене ринковими речами. Эмблема може надавати субсидії. Але зрештою, мені здається, сыны) Адама мають більше дбати относительно енергоефективність, про належне, коректне витрачання ресурсу, який вони споживають. Потому что бувало, що люди невзыскательно включали газ і обігріваються газом.

Тому нужно трохи змінювати світогляд і думати насчет те, як скорочувати споживання, зробити більш ефективним споживання того, из-за що ми платимо. І тоді така висока ціна, можливо, если не такою кусючою, і загальний цінник если не таким великим, якщо у нас если ефективне споживання.

Хоча, дійсно, питання болюче. Я самочки, коли нам приносять ці квитанції, чоловік каже: Ого, нам стільки венчание платити! А я кажу, дійсно, багато. Але положим що ж, беремо і платимо. Трохи холодніше робимо вдома - щоб краще зберігатися. Робимо безвыгодный плюс 25-26 взимку, а положительный момент 19. І нормально.

Іноземцям тогда подобається

ВВС News Україна: Що около всьому цьому все ще тримає іноземний бізнес в Україні?

Аня Дерев'янко: Я захоплююся нашою державою. Вона, я б сказала, із цікавинками, хоча й малограмотный завжди з гарними дорогами, які сповзають навесні, з великою кількістю сміття. Але я відчуваю туточки драйв - і це добре. Мені здається, що шелковичное) дерево є певна свобода. Ти можеш багато чого (в здійснити. Не так багато обмежень, які існують в цивілізованих країнах. І це бачать як наші людское) (со)общество, які подорожують по світу, этак й іноземці, які поїздили по части світу. Це не ідеальна країна, але яка ідеальна?

Тому іноземцям, які сюди приїжджають, подобається. Якість життя, якщо вони заробляють достатньо грошей, на) этом месте достатньо добра, і вони можуть дозволити собі шелковица жити інколи навіть краще, ніж в інших європейських країнах, а заробляють вони більше. І відчувають більшу свободу здесь.

Звісно, коли вони стикаються з проблемами, які стосуються системи охорони здравствуй'я, або правосуддя, правоохоронних органів, настрій одразу погіршується.

Але если вони отримують більше прибутків, в них хоп - і знову підіймається настрій. Як гойдалки.

Але якщо серйозно, якщо ми кажемо насчет іноземний бізнес, в країні є і можливість заробляти, і деякі компанії це заробляють достатньо добре навіть отнюдь не зважаючи на пандемію. Хоча, звісно, и старый и малый залежить від сектору.

Бесцельно, в зеленій енерегтиці ще є необхідність знайти рішення в (видах цього сегменту, але інші сектори, наприклад, FMCG (fast-moving consumer goods - товари щоденного вжитку - Ред.) квадрант почуває себе непогано. Вони вкладають додаткові інвестиції й обслуговують цей ринок та ще й експортують.

Логістичні компанії також добре почувають. ІТ-бізнесу прекрасно тут, фармацевтичним компаніям.

Але питання в тому, що якщо ми кажемо насчет виробництво, то постає питання: чому, наприклад, іноземні компанії невыгодный йдуть сюди у фармацевтику? Одна з причин - низький рівень захисту прав інтелектуальної власності. Якщо цього немає, в таком случае годі сподіватися, що пирушка бізнес, який має в своїй основі суттєву частку R&D (research and development - дослідження і розвиток - Ред.), прийде. Адже, сьогодні наукові розробки можуть бути твоїми, а будущие времена - якимось чином опинитись в конкурента.

Є залежність від (сектору) бізнесу, якому (в краще чи гірше, але у більшості, (а ми об'єднуємо понад тисячу компаній, із них десь 60% - іноземні), - вони почувають себя непогано, що стосується фінансових результатів.

Однак настрої - неважный (=маловажный) дуже добрі і коливаються у діапазоні між двійкою і трійкою, - і це без- перший рік. За всю історію досліджень вони ніколи безлюдный (=малолюдный) вийшли навіть за четвірку вслед за п'ятибальною шкалою.

Але прибутки что-то около чи інакше їх влаштовують. Якби фінансові результати без- були такими, що влаштовують, ведь вони б вже шукали шляхи, як вийти з цього ринку.

Коль бізнесу було супер

ВВС News Україна: Вслед за роки незалежності, у який время бізнес відчував себе найкраще в Україні?

Нюраха Дерев'янко: Якщо ми подивимося для індекси настроїв бізнесу, які обраховує EBA, в таком случае вони, як я вже казала, коливаються, але впредь до п'ятірки ще ніколи безлюдный (=малолюдный) піднімалися. Тобто не можна сказати, що колись бізнес почувався получи и распишись відмінно стосовно дій влади. Були часи, если настрої були кращими, гіршими, були свої плюси, і свої мінуси.

Іншим мірилом можуть бути фінансові результати бізнесу. І вони можуть відрізнятися від настроїв.

Ще можна міряти рівнем іноземного капіталу, який забираться в країну, - прямих іноземних інвестицій. І тогда ви отримаєте інший достижение.

Тому я би не сказала, що колись була така ідеальна полоса, коли б бізнес сказав: ото зараз просто супер! Ради 21 рік, що я працюю у EBA, я далеко не пам'ятаю такого.

Були часи, если були сподівання, тому що були, нібито, можливості чтобы того, щоб відбулися зміни. Але з подчас ці сподівання сходили нанівець, потому что реформи не проводилися. Були часи, коль вже постфактум казали: с, були класні часи, були просто шалені фінансові результати. Це були ще часи після Помаранчевої революції - 2007-2008 роки.

Тому и старый и малый відносно. Але усі сподіваються, що ці фундаментальні речі нарешті будуть здійснені. Строй правосуддя має бути змінена, строй правоохоронних органів - покращена. Є багато розумних людей, які розуміють, як це зробити. І рецепти є. Але це мало-: неграмотный відбувається.


banner14

Категория: Интернет

«Государство часто выглядит как импотент» - руководитель EBA Анна Деревянко


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.