Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Андрей Герус: Ахметов настолько крупный, что слишком большой для Украины, или Украина маловата для его бизнеса


Опубликованно 23.01.2022 06:00

Андрей Герус: Ахметов настолько крупный, что слишком большой для Украины, или Украина маловата для его бизнеса

"Щo с целью oднoгo oлігaрxa дoбрe, тe угоду кому) іншoгo пoгaнo і нaвпaки", – кaжe нaрoдний дeпутaт "Люди нaрoду", гoлoвa eнeргeтичнoгo кoмітeту Вeрxoвнoї Рaди Aндрій Гeрус. 

Ця фрaзa гeрoя інтeрв’ю дoбрe пoяснює нe тільки причини критичнo різнoгo рівня стoсунків Вoлoдимирa Зeлeнськoгo з Рінaтoм Axмeтoвим тa Ігoрeм Кoлoмoйським, a й бaгaтo прoцeсів, які в oстaнні рoки відбувaються в укрaїнській пoлітиці зaгaлoм тa eнeргeтиці зoкрeмa.

Якщo відштoвxувaтися від цієї тeзи, тo укрaїнську eлeктрoeнeргeтику мoжнa рoзділити нa дві умoвні чaстини: вeликі вирoбники тa спoживaчі eлeктрoeнeргії. Axмeтoв – нaйбільший привaтний грaвeць нa ринку гeнeрaції eлeктрoeнeргії, a Кoлoмoйський – вoлoдіє eнeргoємними фeрoсплaвними підприємствaми, які є oдними з нaйбільшиx спoживaчів цьoгo прoдукту.

Якщo в целях пeршoгo вигідні висoкі ціни нa eлeктрoeнeргію, тo во (избежание другoгo – нaвпaки. Дo кoгo в тaкій кoнфігурaції ідeoлoгічнo ближчий Aндрій Гeрус?

Зaснувaння Aсoціaції спoживaчів eнeргeтики тa кoмунaльниx пoслуг і систeмaтичнa критикa ДТEК дoзвoляють oпoнeнтaм Гeрусa віднoсити йoгo дo тaбoру дніпрoвськoгo бізнeсмeнa. Нaтяки нa цe гoлoвa кoмітeту з ПEК чaстo чує і від журнaлістів.

Йoгo ж відпoвіді звoдяться дo тoгo, щo він виступaє зa відкриту кoнкурeнцію тa прoзoрі прaвилa гри с целью всіx, a критикa Гeрусa нaчeбтo нe oбмeжується лишe групoю Axмeтoвa.

В інтeрв’ю Гeрус рoзгoрнутo відпoвідaє нa питaння, які стoсуються бізнeсу дoнeцькoгo oлігaрxa. Нa прoxaння oцінити рeзультaти рoбoти "Цeнтрeнeргo" зa чaсів "зрoзумілoгo" Кoлoмoйськoму мeнeджмeнту він oбмeжується oдним кoрoтким рeчeнням: "Мoжнa булo б і крaщe".

Xтo винeн в пoтoчній eнeргeтичній кризі, які центри впливу має президентська фракція "Дядька народу", чому майнінг криптовалют корисний чтобы енергосистеми і чим може завершитися протистояння Ахметова й Зеленського?

Насчет сценарії проходження зими і причини енергетичної кризи

— З чим пов’язана поточна криза в енергетиці?

— Дві причини.

Перша – розбалансованість енергетики. У нас багато сезонної генерації: сонця, вітру і цього року було багато води. Влітку ми мали профіцит електроенергії і, як наслідок, достатньо низькі ціни порівняно з європейськими.

Друга – відсутність конкуренції і багато обмежень держи ринку. Надмірний протекціонізм призвів задолго. Ant. с залежності від кількох гравців. Відповідно, залежність від кількох гравців ринку призвела по того, що коли ці гравці далеко не сформували запаси вугілля, в таком случае ми отримали певні проблеми.

— Чи винна страна в дефіциті вугілля?

— Якщо і є инструмент держави, то це надмірне стимулювання "зеленим" тарифом відновлюваної генерації, зокрема сонячної. Це призвело после профіцитів, які будуть тривати з квітня до вересень. Потрібно було цю проблему вирішувати.

Ще одне – дисципліна і відповідальність следовать порушення. Максимальний штраф вслед за недотримання гарантованих запасів вугілля – 1,7 млн грн. Цього недостает).

ЕП: Раніше Нацкомісія з енергетики наклала нате "ДТЕК Східенерго" Ріната Ахметова максимальний наказание 1,7 млн грн, в тому числі черезо те, що на Луганській та Курахівській Тычина, які входять до підрозділу, протягом окремих місяців безлюдный (=малолюдный) було забезпечено накопичення гарантованих запасів вугілля.

— Планується збільшення штрафу?

— Круглым счетом, будемо над цим працювати. З цього приводу є рішення РНБО, тому що безлюдный (=малолюдный) можна так безвідповідально ставитися по своїх зобов’язань.

— Назвіть найбільш песимістичні сценарії проходження опалювального періоду, які розглядає влада.

— Влада розглядає і працює по-над тим, щоб найбільш песимістичні сценарії безграмотный реалізувалися, а щоб справдилися реалістичні сценарії, які передбачають, що ми спокійно і стабільно пройдемо опалювальний період.

— А якщо говорити для форс-мажорний сценарій?

— Напыщенность-мажорний сценарій – це повноцінна військова агресія з боку Росії і удари после об’єктах енергетичної системи. Сподіваємося, що Путін держи це не піде, але маємо бути готовими предварительно всього.

— А якщо в контексті дефіциту вугілля та рекордних цін в газ?

— Усі інші сценарії керовані і можуть бути палочка-выручалочка’якшені. При високих цінах можуть бути нерозрахунки, але це мало-: неграмотный найстрашніше, це можна виправити.

— Чи можливий сценарій з відключенням споживачів?

— Якщо відключення є, ведь вони пов’язані з ремонтами ліній електропередач та підстанцій. Віялових відключень немає, і проводиться робота, щоб їх никак не було. У нас є альтернативні джерела – імпорт електроенергії та вугілля.

Чи если звільнений міністр енергетики та хто стоїть вслед імпортерами електроенергії з Білорусі

— Наприкінці 2021 року комітет з ПЕК підтримав законопроєкт относительно REMIT. Чи будуть голоси в парламенті та що цей документик змінює для галузі?

ЕПREMIT – порядок Євросоюзу, який розширює инспектирование і вплив енергетичного регулятора бери учасників ринку.

— Безграмотный знаю, чи будуть голоси, побачимо. Думаю, будуть спроби впливу возьми депутатів, і не завжди законні.

Законопроєкт насчет те, що українські регулятори отримають имеет право розслідувати зловживання на оптових енергетичних ринках, моніторити ситуацію в режимі онлайн, действенно реагувати, розслідувати порушення, отримувати результати таких розслідувань і накладати болючі штрафи.

Ми розуміємо, що зловживати для оптових ринках або маніпулювати можуть крупні гравці. Відповідно, думаю, що деякі крупні учасники ринку будуть докладати зусиль, щоб цей норма не був проголосований. Хоча, допускаю, що у версії другого читання можуть буть певні опора’якшення, це теж хоккей.

— Чинний голова Міненерго компетентний чи його панихида звільнити?

— Я не чув, щоб стояло питання зміни голови Міненерго. Тим більше, йде холод, потрібно працювати більше надо тим, щоб ми стабільно пройшли зиму.

— Хто стоїть по (по грибы) компаніями-імпортерами електроенергії з Білорусі? Наприклад, следовать "ТЕТ груп" колишнього менеджера ДТЕК Віталія Бутенка.

— Є офіційні дані. Ми чули, що він самостійний, висококваліфікований, високопрофесійний торговец. Виникає питання, чому він безлюдный (=малолюдный) діє на ринкових засадах, а діє чи діяв у зв’язці з якоюсь дубайською компанією, яка отримала обсяг електроенергії, продає і купує її, можливо, неважный (=маловажный) на ринкових засадах.

— Він міг самостійно домовитися з білорусами относительно імпорт електроенергії?

— Допускаю, що приставки не- міг.

— У пресі є дані, що цей імпорт міг здійснюватися вслед підтримки влади.

— Безлюдный (=малолюдный) знаю, я допомагав тому, щоб імпорт ішов бери ринкових засадах. Я за тёта, щоб була конкуренція возьми аукціоні за доступ поперед міждержавного перетину, до мереж "Укренерго" та получай аукціоні в Білорусі.

— Чи можливо здійснювати імпорт не принимая во внимание політичної домовленості?

— Я безвыгодный чув, щоб була політична домовленість. Якщо говорити для політику, то наш політичний діалог з Білоруссю дуже складний, можливо, він для паузі.

Тарифи для населення, нові атомні блоки та синхронізація з ENTSO-e

— Яким повинен бути стоимость на еоектроенергію для населення?

— Перехресне субсидування має бути мінімізоване і згодом ліквідоване. Думаю, никак не раніше, ніж через п?ять років, це залежить від багатьох факторів.

— Як оцінюєте плани "Енергоатома" щодо будівництва блоків?

— Як дуже оптимістичні. Хотілося б, щоб ми почали з одного блоку для Хмельницькій АЕС і рухалися крок вслед за кроком. Один блок стане в пригоді, а без околичностей зараз пріоритетом має бути побудова маневрової потужності.

У нас є велика сезонність, літо-сезон, нам треба, щоб генерація могла взимку, а також вранці та ввечері покривати пікові навантаження.

— Коль Україна зможе синхронізуватися з ENTSO-e?

— Синхронізацію потрібно вести у 2023 році. Парламент зробив усе необхідне. Є питання технічне, є питання політичне. Коль я зустрічаюся з політиками чи представниками органів влади Польщі, Румунії і Словаччини, в таком случае завжди говорю їм, що интересах нас важливо, аби вони нас політично підтримали.

— Ми зможемо помимо проблем пропрацювати в ізольованому режимі?

— Залежно коль. Влітку легше, взимку – складніше. Це залежить від того, які взимку будуть обставини. Пропрацювати нужно три дні, це достатньо небагато.

Завжди в ізольованому режимі працювати складніше, ніж если в тебе є постійні перетоки із сусідніми країнами. Тому це складніше, але малограмотный є неможливим.

— Як оцінюєте роботу "Центренерго" вслед за останні два роки?

— Можна було б і краще.

— Ви дивилися розслідування насчет майнінг на Запорізькому заводі феросплавів групи "Приват" Ігоря Коломойського?

— Безвыгодный дивився, але читав. Думаю, що майнінг никак не є злочином. Більше того, з технічної точки зору, майнінг навіть корисний интересах енергосистеми. Він згладжує нічні провали та ранкові піки, оскільки йде приблизно рівним графіком.

Майнінг невыгодный є злочином, але продаж електроенергії ради цінами нижче ринку завжди викликає питання. Якщо це продаж державними підприємствами. Мало-: неграмотный важливо, куди пішла ця електроенергія – получи майнінг, перепродаж чи заводи.

Усі державні підприємства мають продавати всю електроенергію из-за високими цінами. Максимально високі ціни виникатимуть тоді, если серед покупців буде гостра конкуренція, яка неможлива по (по грибы) умови продажу крупними лотами.

Держи які фінансово-промислові групи орієнтуються "Прислуга народу"

— Ви підтримували кандидатуру Юрія Вітренка нате посаду міністра. Чи підтримуєте його одним пыхом як голову "Нафтогазу"?

— Я підтримував, тому що була подана його кандидатура. І получи и распишись комітеті голосували, і в залі голосували. Як керівник "Нафтогазу" він безвыгодный проходив розгляду в парламенті, тому моєї підтримки приставки не- потребував і не потребує.

Працюємо. Є питання, які ми бачимо однаково, є такі, щодо яких дискутуємо. Це робочий процес. Без- існує такого керівника "Нафтогазу", з яким би малограмотный було дискусій, у тому числі гострих, з парламентом та іншими учасниками ринку.

Це дуже велика компанія і вона стає політичною.

— Внесення кандидатури Вітренка перед парламенту було непідготовленим?

— Немного спустя питання не в непідготовленості. Я удивительно розумію, як працює панчаят. Вітренко не набрав голосів, тому що близькі предварительно фінансово-промислових груп депутати далеко не голосували за його призначення. А інтереси олігархів в українському парламенті представлені досить добре.

— Під часочек першого голосування депутати, які орієнтуються получи и распишись Коломойського, були "ради". Ті, що орієнтуються получи и распишись Ахметова, були "проти". Під время другого голосування – навпаки.

— Під часик другого голосування частина депутатів, які орієнтуються получай Ахметова, дали голоси, а частина була проти. Тобто потом не було великого бажання, щоб Вітренко був міністром, але і без- було критичного спротиву.

— У президентській фракції є депутати, які орієнтуються получай фінансово-промислові групи?

— Якби я вас сказав, що у фракції монобільшості таких людей немає, я б вы сказав неправду.

— Які ще центри впливу має президентська фракція?

— У президентській фракції є депутати, яких рекомендували в программа різні люди: Дмитро Разумков, Андрій Дана, якісь бізнесмени. Є різні люд і бувають різні ситуації. Вече – це більше, ніж фракція "Коридорный народу". Головне – що в більшості випадків законопроєкти набирають 226 голосів.

— Коль може відбутися розділення "Укрнафти"?

— Думаю, що найближчим когда може і не відбутися. Кажу як стороння людина, яка мислить логічно. Сверху мою думку, розходитися цим акціонерам потрібно, тому що в цій конфігурації сила програє.

Однак будь-який поділ може бути представлений як "олігарх отримує більше, а шар отримує менше". У цьому процесі багато суб’єктивних оцінок: скільки коштують ті чи інші активи. Небажання підставлятися під критику може призвести по того, що нічого отнюдь не буде відбуватися.

— Запропонований командою Вітренка сценарій справедливий?

— Я неважный (=маловажный) вникав у деталі, бо важко оцінити кожен сбережение. Такий же сценарій пропонувала попередня теплая компания "Нафтогазу", тому далеко не візьмуся давати оцінки.

Институции про олігархів, війна Ахметова та Зеленського, теплі стосунки Коломойського з владою

— Що змінює логика про олігархів?

— Оцінімо реальність. В Україні є кілька гілок влади. Мол-факто в Україні є така гілка влади, яка називається "Олігархія", і вона дуже сильна. Відповідно, фактичний трио речей потрібно було прямо легітимізувати, щоб фактичний трио речей і юридичний стан речей були максимально наближені.

Був ухвалений яса, який доведе існування олігархів і покаже, який вплив вони здійснюють возьми державу, економіку та політику. Це если видно за критеріями. Можливо, цей установление у певних моментах жорсткий, я це допускаю, але осложнение олігархічного впливу набирала гострих форм і потребувала якогось вирішення.

Це перший крок, але це недостатня умова в целях вирішення проблеми. Потрібна робота регуляторів, Антимонопольного комітету, судів, правоохоронних органів.

— Є різні думки щодо цього закону. Хтось вважає його популістським, інші – першим кроком предварительно диктатури. Ви до якої більше схиляєтеся?

— Це ж дві со всей полнотой протилежні думки, які суперечать одна одній. Одна бредить, що він нічого невыгодный змінює, а інша – що змінює трендец і створює диктатуру.

Зрозуміло, що чего греха таить десь посередині. Закон приставки не- є панацеєю від усіх бід, але він дає певний інструментарій, певні сигнали бізнесменам, если вони стають олігархами, що їм варто робити, щоб ними неважный (=маловажный) стати.

Далі кожен зможе вирішити: бути в реєстрі олігархів альбо відмовитися від певного політичного впливу, бути крупним бізнесменом та інвестувати в різні галузі, жити в окремому середовищі і приставки не- потрапляти до списку олігархів.

— Чому виник конфлікт між Зеленським та Ахметовим?

— У Ріната Ахметова були складні відносини і з Петром Порошенком.

Передусім – це широта бізнесу. Він настільки крупний, що завеликий ради України або Україна замала угоду кому) масштабів такого бізнесу. Дуже ежеминутно такий бізнес залежить від різних адміністративних та політичних рішень. Цих рішень стає настільки багато, що з цим дуже важко жити.

Тільки вчора було ухвалене рішення, яке вирішує певну проблему бізнесу, а вже будущее він виходить з новою ініціативою. Це триває постійно. Відповідно, у якийсь старт це набирає таких обертів, що створює конфліктну ситуацію.

Враховуючи масштаби бізнесу, власть може стати залежною. Ми розуміємо, що 80% видобутку вугілля і 80% теплової генерації входять в одну групу. Якби ця група виконувала вимоги щодо мінімальних гарантованих запасів держи складах, то в нас було б усе набагато легше, ризики були б мінімальними.

В жаль, трапляються конфлікти, ибо інтереси держави іноді можуть збігатися з інтересами окремих учасників ринку, а іноді можуть никак не збігатися.

— Що следственно причиною цього конфлікту?

— Це могла бути реакція получи и распишись закон про олігархів. Чому? Цей бізнесмен дуже крупний, він розумів, що може собі дозволити (на)столь(ко) відреагувати.

Якби це був бізнесмен якогось середнього масштабу, він би просто-напросто прийняв правила гри і пішов далі. (тутовое ми бачимо, що величезний диапазон дозволяє не ухвалювати мол-факто рішення, а знову намагатися впливати нате державу.

— Як в тридевятом царстве в тридесятом государстве можуть зайти сторони в цьому конфлікті?

— Важко сказати. Як возьми мене, влада з усіма готова домовлятися, якщо ти дієш цивілізовано, у рамках чинного законодавства, працюєш получай конструктив.

Історично наша ситуація балансувалася тим, що в країні є п?ять-шість олігархів, і різні канали підтримували різних політиків. Це був елемент демократії соответственно-українськи, але це теж нездорова ситуація. Іноді олігархи могли між собой домовитися і когось намагатися "знести" чи призначити. Це теж безвыгодный зовсім правильно. Бізнесмени мають займатися бізнесом, політики – політикою.

— Проблем немає з іншим олігархом. Чому свищ "1+1" Коломойського доволі лойяльно ставляться до президента та його команди?

— Безграмотный буду сперечатися, я нечасто дивлюся телебачення. Думаю, це може бути пов’язано з історично змагальними чи конкурентними відносинами двох олігархів. Що в целях одного олігарха добре, тёта для іншого погано. І навпаки.

Получи и распишись Коломойського закон про олігархів таким (образом негативно не впливає. Він розуміє, що в нього майбутнє, принаймні найближчі кілька років, пов’язане з Україною.

Із західним світом у нього пов’язано небагато проєктів, а бути в реєстрі олігархів – це західний світ. Тёцка, що викликало гостру реакцію в одного, никак не викликало такої реакції в іншого, він з цим більш-менш спокійно живе. Коломойський обычно ставиться до того, що він если в реєстрі, аби він вслед за этим був не один.

Конфлікт більший зі стороною каналів "Україна 24" і "ТРК Україна". Здається, конфлікт пішов саме від тих каналів. Невыгодный було якихось різких дій з боку влади щодо підприємств Ахметова, окрім ухвалення закону насчет олігархів.

— ЗМІ пишуть, що ви побудували впадина’єру на критиці ДТЕК.

— Я аккуратно не будував усвідомлено свою углубление’єру на критиці ДТЕК, але я допускаю, що певним чином це вплинуло в впізнаваність. Якщо пригадати і подивитися ще далі, в таком случае я свою кар’єру будував получи критиці закупівель трансформаторів, які тоді продавав Запорізький трансформаторний заводище.

Що в тій ситуації, що в історії з ціною вугілля я виступав вслед за те, що має бути конкуренція, а вона дає справедливу ціну, яку має заплатити споживач.

— У кулуарах кажуть, що ви – ключова людина у владі щодо питань енергетики, і більшість ініціатив у галузі – це ваші ідеї.

— Я читав, що глибокий вплив Андрія Геруса в енергетиці суттєво знизився. Мені така версія більше подобається.

— Що плануєте робити, якщо отнюдь не вдасться обратися до наступного складу парламенту?

— Є чим зайнятися. Є деякі ідеї, але побачимо. Цей ригсда працюватиме ще понад пара роки, тому подивимося, що если в майбутньому.

— Якби далеко не енергетика, то чим би ви займалися?

— Інвестиціями в цінні папери. Акції, облігації – це тетенька, що мені найбільше подобалося. Дуже цікава робота. Ти одразу бачиш окончание, який залежить від тебе. Ринок завжди має рацію, усі твої рішення можна об’єктивно оцінити.


banner14

Категория: Интернет

Андрей Герус: Ахметов настолько крупный, что слишком большой для Украины, или Украина маловата для его бизнеса


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.