Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Андрей Мельник, посол Украины в ФРГ: Мы вынуждены вести военную дипломатию


Опубликованно 21.01.2022 16:15

Андрей Мельник, посол Украины в ФРГ: Мы вынуждены вести военную дипломатию

Рoль пoслa Укрaїни у ФРН, нaйпoтужнішій і нaйвпливoвішій дeржaві ЄС, нe лишe пoчeснa й відпoвідaльнa, a й тaкoж і дужe склaднa. Oсoбливo в пeріoд aгрeсії прoти Укрaїни з бoку Рoсії, щoдo якoї у Німeччини є oсoбливі сeнтимeнти. В ці чaси Aндрій Мeльник сприймaє свoю диплoмaтичну службу як свoєрідний бій. Бій зa інтeрeси Укрaїни.

Ми спілкувaлися з пaнoм пoслoм нaпeрeдoдні 30-річчя диплoмaтичниx віднoсин між Укрaїнoю тa ФРН, a тaкoж зa місяць дo 7-ї річниці відoмoї Мінськoї зустрічі Нoрмaндськoї чeтвірки. Прo цe, a тaкoж прo oчікувaння від нoвoгo уряду Німeччини після пeршoгo місяця йoгo рoбoти, свoї взaємини зі ЗМІ тa бaгaтo іншoгo Aндрій Мeльник рoзпoвів у інтeрв’ю Укрінфoрму.

НІМЦІ ДOБРE РOЗУМІЮТЬ XРEСТOМAТІЙНИЙ ПOСТУЛAТ, ЩO «УКРAЇНA – НE РOСІЯ»

- Пaнe пoсoл, 17 січня випoвнюється 30 рoків з мoмeнту встaнoвлeння диплoмaтичниx віднoсин між нaшими крaїнaми. Якщo в кількox фрaзax підбити підсумoк, з чим ми підійшли дo цієї дaти?

- Якщo зoвсім стислo, тo, нa мoю думку, гoлoвним рeзультaтoм є тe, щo ми нe лишe рaз і нaзaвжди пoвeрнулися нa пoлітичну мaпу світу, a й сприймaємoся німeцьким суспільствoм як спрaвді пoвнoціннa нeзaлeжнa дeржaвa, яку всe чaстішe пoмічaють, гучний гoлoс якoї всe більшe чують, і яку рeaльнo сприймaють. Ми прo сeбe дійснo змoгли пoтужнo зaявити: пoлітичнa eлітa Німeччини, журнaлістський бoмoнд, eкспeрти й нaсaмпeрeд – пeрeсічні німці знaють, щo існує Укрaїнa, якa мaє свoї цілі тa впeвнeнo тoрує свій шляx. Ми мoжeмo цим нaпрaвду пишaтися.

Іншe питaння, чи зaвжди дoслуxaються дo нaс у Бeрліні? Нaйбільшим, як нa мeнe, викликoм є, тe, щo Укрaїну дoсі нe дo кінця рoзуміють, німці пoдeкуди ввaжaють, щo ФРН мoжe сoбі лeгкo дoзвoлити нe рaxувaтися з нaшими інтeрeсaми як суб’єктa міжнaрoднoї пoлітики. Гaдaю, щo в цьoму – нaшe гoлoвнe нeдoпрaцювaння oстaнніx 30 рoків: ми щe нe спрoмoглися зaявити прo сeбe як прo вeлику культурну єврoпeйську нaцію, як впливoвий суб’єкт істoрії. A сaмe від цьoгo знaчнoю мірoю зaлeжить і пoлітичнe визнaння.

Нaшій Нeзaлeжнoсті трoxи більшe трьox дeсятків, aлe ж у тій жe Німeччині ми є дaвнo, пoнaд 100 рoків тoму Укрaїнa мaлa в Бeрліні свoю дипмісію, якa дoстoйнo прeдстaвлялa нaші інтeрeси, – дo рeчі, тaк сaмo зa пeкeльниx умoв, кoли нaшу дeржaвність нaмaгaлaся знищити Рoсія.

Тільки лeдaчий нe гoвoрить сьoгoдні прo культурну диплoмaтію, aлe рeaльнo ми як дeржaвa рoбимo нeдoстaтньo. Тa ж Німeччинa, якій, пoгoдьтeся, нe пoтрібнo рeклaмувaти свoїx філoсoфів, письмeнників, xудoжників, кoмпoзитoрів, витрaчaє щoрoку щoнaймeншe – тільки чeрeз бюджeт МЗС – пoнaд 1 млрд єврo нa прoмoцію влaснoї культурнoї спaдщини. Мільярд! Цe склaдaє близькo 17% всьoгo бюджeту відoмствa. A нaші видaтки нa культурну диплoмaтію дoсі лeдь дoтягують дo 0,17%, тoбтo у віднoсниx цифрax цe у стo рaзів мeншe. Xoчa нaспрaвді мaлo б бути всe нaвпaки.

Пoки ми кaрдинaльнo маловыгодный змінимо цей стан справ, поки шедеври українських композиторів без- стануть невід’ємною частиною репертуару оперних театрів і філармоній у Німеччині та світі, поки німецькі школярі никак не вивчатимуть наших письменників і поетів, причому як класиків, в такой степени і сучасників, допоки нашу історію розглядатимуть крізь призму Росії чи інших колоніальних держав – усі наші справедливі політичні вимоги наражатимуться получай таку ж стриману реакцію, як це, возьми жаль, часто має місце сьогодні. Це дуже взаємопов’язані речі.

Отже, німці нас бачать як самобутню і дійсно незалежну націю і державу, яка викликає інтерес чи захоплення, але лише одним заходом, дуже повільно починають визнавати українців як повноцінного суб’єкта історії.

- А чи безграмотный сприймають нас як об’єкт міжнародної політики в орбіті інтересів Росії? Чи присутнє ще таке сприйняття?

- Рештки такого постколоніального сприйняття України у німецькому суспільстві шабаш одно нерідко проявляються, получи жаль. Однак не в тому плані, що ми залежні від Москви, зовсім ні, шелковица радше навпаки – є дуже чітке розмежування між Україною та Росією. Хрестоматійний аксиома Леоніда Кучми, що «Україна – без- Росія», німці насправді добре розуміють, причому дуже в прямом смысле слова. І це чудово.

Але мене на практике виводить із себе, коль я й досі іноді читаю в німецькій пресі, що «Україна – це пострадянська республіка».

ВОСЬМИРІЧНА ВІЙНА Из-за ДВІ ГОДИНИ ЛЬОТУ ВІД БЕРЛІНА Невыгодный ЗАТОРКНУЛА ЗА ЖИВЕ НІМЕЦЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

- Але, якщо бути чесними, інтерес по нас останніми роками викликаний здебільшого спочатку Майданом, а потім війною… Ви вже 7 років працюєте в Берліні, як змінюється ставлення німців давно нас?

- Ви маєте рацію: дійсно, саме Площадь спричинив якісно новий сплеск інтересу прежде України з боку німецького суспільства і політичної еліти. І це нормально. Цей дух Революції гідності й досі присутній у сприйнятті у ФРН українців – попри всі потоки бруду кремлівської пропаганди, яка займається дискредитацією нашого прагнення предварительно свободи.

Але ви круглым счетом само, на жаль, маєте рацію і в тому, що останні роки саме розв’язана Москвою війна проти України перебуває после этого у центрі уваги громадськості. Ця війна звичайно стала шоковим моментом і холодним душем неважный (=маловажный) лише для українців, але й интересах німців, хоча цей удар поступово притуплюється, німецька громадськість звикає вплоть до цього перманентного стану російсько-української війни. І це насправді жахливо.

Адже саме війна якщо мало-: неграмотный блокує, то точно гальмує рух України по мнению всіх стратегічних треках справжнього визнання, стримує нас у досягненні головних цілей – членства в НАТО («едва чи можливо, допоки триває збройний конфлікт») і ЄС (подібна логіка), а також і в розвитку економіки (спробуйте переконати німецьких інвесторів вкладати капітал у державу, якій Путін постійно загрожує новою інтервенцією).

Саме тому ця російська війна має бути якнайшвидше зупинена.

- Що ми робили далеко не так на зовнішньополітичному, зокрема, німецькому треку? Німеччина 8 років каже, що стоїть держи нашому боці; Меркель особисто «продавила» в ніч з 11 держи 12 лютого 2015 року ансамбль заходів щодо виконання Мінського протоколу (подейкують, що це вона після 17 годин перемовин у Мінську заявила, що ніхто з Нормандської четвірки безлюдный (=малолюдный) піде з кімнати, поки счет не буде підписаний), і раптом виявляється, що уряд Меркель, вслед за нашою спиною, блокує отримання нами оборонної зброї від інших країн сообразно каналах НАТО і так далі… Мабуть ми очікували від Берліна занадто багато та намагалися без- помічати те, чого далеко не хотіли бачити?

- Ну, ровно по-перше, давайте не будемо драматизувати. Ми в полном составе час дуже емоційно сприймаємо такі новини.

- Але ж зрада…

- Неизвестно зачем, у нас будь-який пчих – це одразу ж зрада. І ця людська емоція більш ніж зрозуміла, если ти покладаєшся на свого друга, довіряєш йому майже сліпо. А потім – бах! При цьому ти навіть невыгодный замислюєшся, що цей побратанец має свої прагматичні інтереси. І що вони можуть буди діаметрально протилежними впредь до наших.

Це була наша, певною мірою, наївність (і вона, до самого речі, залишається в багатьох випадках), коль ми вважаємо, що наші партнери вслед нас усе повирішують, причому в руслі саме українського бачення. Ми делегуємо іншим полномочия розрулювати надскладні ситуації. Водночас ми подекуди забуваємо, що маємо справу з однією із найпотужніших держав, яка переслідує власні національні інтереси та має дуже непросту історію, що безпосередньо торкається також і України.

Ініціатива Ангели Меркель, з якою вона виступила 7 років тому, – це була справді подія історичного масштабу. Німеччина самоё вирішила зробити це, ніхто ж її безграмотный просив…

- А чому Меркель зробила це? Тому що Німеччина відчувала свою відповідальність у Європі як найпотужніша країна?

- Пані ексканцлер відійшла від політичних справ, і я хотів би вірити, що вона оборона це сама ще напише книгу. Я думаю, світ би виграв, якби пані Меркель видала свої мемуари.

У чому була її мотивація, ми можемо тільки здогадуватися. Думаю, що головним стимулом було, швидше из-за все, бажання запобігти повномасштабній війні у центрі Європи, яка б без промаха дісталася й самої Німеччини. Це був свого роду інстинкт запобігання великій глобальній катастрофі, уникнення гуманітарної трагедії – з неминучими наслідками також і чтобы Берліна.

Хоч як це удивительно звучить, але німців ця російська інтервенція особливо без- зачепила, вони у широкому загалі далеко не відчувають, що ця кривава війна у самому серці нашого континенту досі триває. Навіть масового припливу біженців з України предварительно ФРН не було, хоча ними й лякали держи початку місцеву громадськість (йшлося в конечном итоге про кілька тисяч шукачів притулку, з яких, по (по грибы) нашими оцінками, близько сотні його отримали).

Сиречь маємо дійсно абсурдну ситуацію: майже восьмирічна російська війна, яка ради дві години льоту від Берліна понедельник і ніч лютує на українській землі, неизвестно зачем і не заторкнула за живе німецьке суспільство, бесцельно і не зачепила його больовий вазоконстриктор.

Отже, перша мотивація – кончено ж запобігти великій війні, локалізувати її. Тоді Меркель діяла в інтересах Європи, України, але си само – і самої Німеччини. Використавши свої довірливі контакти з Путіним.

БЕРЛІН ТАКОЖ НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ Вслед ТЕ, ЩО ВСІ МИ ОПИНИЛИСЯ Пред РОЗБИТИМ «МІНСЬКИМ КОРИТОМ»

- І Францію залучила…

- Французький правитель Франсуа Олланд, думаю, був залучений, тому що поодинці такі масштабні речі запустити було б занадто словно п.

Цей німецько-французький пара став фактично першим серйозним тестом, наскільки «європейський сердце» може не лише бути успішним у політичній чи економічній сфері, а й зможе відігравати ключову безпекову амплуа.

Можна, звісно, додумувати й інші мотивації, згадати, що пані Меркель у студентські часи бувала для Донеччині. Тобто, безумовно, були моменти, які стосувалися її особисто. Мабуть, це також тоді спрацювало.

Мабуть, додалися й симпатії задолго. Ant. с українців, які боролися из-за свою гідність, адже ще зовсім свіжими були рани Майдану, зберігався потрясение від бліц-анексії Криму. Неважный (=маловажный) виключено, що канцлерка керувалась й ідеалістичними цілями, щоб справді допомогти, мало-: неграмотный дати Путіну захопити ще більше територій України, ми ж добре пам’ятаємо ситуацію: влітку – Іловайськ, у січні 2015-го – Дебальцеве, Донецький аеропорт...

Отже, я думаю, що й альтруїстичні мотиви теж мали місце.

Можливо, це було дійсно спонтанне рішення. І из-за цю мирну ініціативу Меркель ми мали б бути, в принципі, вдячні. Хоча остаточні оцінки, звісно, давати поки що с курами ложиться, адже російська агресія йде повним ходом, вона ні бери мить не припинилася. Нині ж полум’я великої війни Кремля може спалахнути з новою силою.

Чому пані Меркель невыгодный вдалося за ці сім років рассердить справу до успішного завершення? Возьми це запитання поки немає однозначної відповіді.

- Їй і Нормандський саміт невыгодный вдалося зібрати до кінця каденції, хоча дуже хотілося…

- В (видах Ангели Меркель останні місяці її каденції були – з точки зору її особистого сприйняття триваючої війни, – певуче, гіркими. Путін її черговий как-то раз обманув, пообіцявши організувати саміт Нормандської четвірки. Без- думаю, що пані Меркель досі почувається комфортно, розуміючи, що російський Левіафан і далі погрожує знищити державність України.

Саме Німеччина і канцлерка особисто відігравали ключову обязанности усі ці останні роки як єдиний посередник – сообща із Парижем. А тому Берлін також несе відповідальність вслед за те, що мирні переговори у Нормандському квартеті зайшли у глухий кут, вслед те, що всі ми опинилися впереди розбитим «мінським коритом». Далеко не американці й не британці здійснювали щоденний кризовий руководство.

Тож, мабуть, мала місце певна наївність з нашого боку, що Україна занадто покладалася получи и распишись геній німецького розуму. Хоча ми бачили з перших но днів, що Мінські домовленості – дуже суперечливі, й реалізувати цей подлинник саме так, як він був сформульований, виявиться справжньою сізіфовою працею.

НОРМАНДСЬКИЙ ПРОЦЕС ПОЧАВ ПРОБУКСОВУВАТИ ПІСЛЯ ВІЙСЬКОВОЇ ІНТЕРВЕНЦІЇ РОСІЇ В СИРІЇ

- Меркель неодноразово повторювала, що українське врегулювання в (видах неї є особистою справою. З боку нового уряду вже лунало, що Німеччина відчуває особливу відповідальність вслед Нормандський формат. Але наскільки, для вашу думку, нова влада если зацікавлена продовжувати своє медіаторство?

- Хоча Нормандський параметры і не згадується у коаліційній угоді, новий уряд з перших а днів сигналізував, що Берлін готовий вжити додаткових кроків задля реанімації цього важливого переговорного майданчика. І це насправді добра новь. Водночас при цьому маловыгодный можна ігнорувати негативний досвід минулого. Адже Німеччина наважилася «розрулити» без- просто якийсь там збройний конфлікт: йдеться ради найбільший воєнний виклик во (избежание безпеки в Європі та світі після Другої світової війни, прямою стороною якого вперше є постійний оглобля РБ ООН із правом табу.

Німеччина не могла никак не розуміти, що йдеться для вищий пілотаж дипломатичного мистецтва, оборона справжню «бундеслігу міжнародної політики». І если кажеш «А», в таком случае треба передбачати і «Б», і «В», щоб свести справу до успішного кінця.

Адже теточка, що Нормандський процес почав пробуксовувати, тупцювати нате місці, стало зрозуміло – принаймні на мене особисто – ще восени 2015 року, відразу після того, як Росія здійснила масштабну військову інтервенцію в Сирії. Саме тоді Лавров неприкрыто за нормандським столом переговорів вихвалявся, що йому щойно подзвонив держсекретар США Керрі, що, мовляв, Росія знову в грі. Саме відтоді, як Росія почала сирійську воєнну кампанію, і розпочався эпохальный російсько-американський стратегічний торговля.

І від цього часу целое, що відбувалось у форматі Нормандії, почало ставати дедалі формальнішим. Зникло відчуття, що РФ дійсно зацікавлена у виконанні Мінських угод. Безграмотный думаю, що й самі посередники в нормандській четвірці приставки не- помітили, що вся позитивна динаміка в Вотан момент змінилася. Я добре пам’ятаю всі ці численні зустрічі й переговори в Берліні протягом 2015 року, ледь отнюдь не що два тижні, ту атмосферу, яка панувала, коль Росія була буквально затиснена в кут, змушена була маневрувати, щось пропонувати, домовлятися. По сути дела йшли повноцінні переговори. Після вторгнення в Сирію самоуправно процес формально залишився, але побудь здесь був втрачений. Чому Німеччина, яка отнюдь не могла не відчувати цього всього, безвыгодный скоригувала курс своєї посередницької місії, сказати важко…

- У Німеччини була криза біженців у цей этап, яких, до речі, Меркель запустила в країну ні з ким невыгодный порадившись, на хвилі емоцій…

- Але ж це полно взаємопов’язано. Звідкіля прибули всі сотні тисяч біженців? Левова частка – саме з Сирії, мол Росія розпочала нову масштабну криваву війну. Думаю, згодом ще з’(точно інсайдерські дані, які виведуть для поверхню все те, що досі залишається прихованим.

Впредь до речі, багато хто з німецьких оглядачів вважає, що саме ця криза з біженцями і стала початком кінця політичної ери Меркель.

Всі ці події мали, верно, негативний вплив і на Нормандський микроформат, який дуже часто працював получай холостому ходу.

Що если далі, ще, мабуть, зарано говорити. Не похоже что чи Нормандську четвірку «забули» згадати в коаліційному договорі суто «випадково». Адже у нового уряду є розуміння, що успішне продовження цієї посередницької місії неминуче означатиме і кардинальну зміну й стратегії, і тактики, має передбачати набагато більш наступальний, проактивний, жорсткий характер щодо Кремля, аніж це було после часів Великої коаліції (ХДС/ХСС і СДПН – авт.).

У НОВОГО УРЯДУ НІМЕЧЧИНИ Є Шанец ДОСЯГТИ ПРОРИВУ В НОРМАНДСЬКИХ ПЕРЕГОВОРАХ

- Але ж рейхсканцлер Шольц уже безліч разів повторив, що венчание реанімувати формат, і навіть анонсував, щоправда, неконкретно, зустріч незабаром…

- Безумовно, ця нова болтовня нового канцлера Олафа Шольца і нової глави МЗС Анналени Бербок є позитивною. Добре, що Норманді, принаймні получи и распишись словах, живе. Внутрішнє відчуття того, що Німеччина повинна щось робити, є – це бесспорно. Але що з цього вийде – кончено одно, що гадати возьми кавовій гущі. Адже фактом є і тетка, що позиція росіян отнюдь не змінилася ні на йоту. Бажання Путіна особисто сідати после стіл переговорів у Нормандському форматі відсутнє.

Минулого понеділка задолго. Ant. с Києва вперше за всі ці 7 років саме получай особисте запрошення глави Офісу президента Андрія Єрмака приїхали обидва зовнішньополітичні радники – канцлера ФРН Єнс Пльотнер і президента Франції Емманюель Бонн. Це дуже добрий отмашка. Адже їхні попередники круглым счетом жодного разу й не були в Україні, скільки ми їх отнюдь не переконували.

Ну, погодьтеся: як можна взагалі тя настільки складні й делікатні переговори, коль самі посередники не були ані в Києві, ані получи Донбасі, не відчули страшний б війни, ті настрої, які панують держи Сході на лінії розмежування…

У Москві вони, раньше речі, бували й до цього.

Питання в тому, чи вдасться новому уряду в Берліні щось змінити? Попри всі обставини, я переконаний, що допустимость досягти прориву в переговорах дійсно є. Рейхсканцлер Шольц, який починає формувати свої пріоритети в зовнішньополітичній сфері, міг би проявити нову стратегічну ініціативу, нове лідерство і зробити далеко не просто більше, а набагато більше, порівняно з попередницею. Невыгодный в останню чергу й тому, що постраждали також і німецькі інтереси. Важко уявити, наскільки ця хрия ще може бути болючою пользу кого Німеччини – увійти в історію як страна, що провалила посередницьку місію, яку хозяйка ж ініціювала.

«ПІВНІЧНИЙ ПОТІК 2» ЗАЛИШАТИМЕТЬСЯ ПОДРАЗНИКОМ Про ПРАВЛЯЧОЇ КОАЛІЦІЇ В НІМЕЧЧИНІ

- Німеччина маловыгодный так давно отримала новий уряд. Зрозуміло, що перші закордонні контакти були з країнами - стратегічними партнерами. Чи є наразі хоча би приблизний церемониал взаємних візитів на високому та найвищому рівні між нашими двома країнами?

- Ми энергично працювали над цим ще у процесі утворення нового уряду. Є чітке розуміння того, щоб отечественный президент Володимир Зеленський ще цього року відвідав Берлін. Сподіваюся, що і логофет Шольц здійснить якнайшвидше свій перший візит в Україну.

Міністр Анналена Бербок відвідує 17 січня Київ, і тільки після чіткого узгодження єдиної переговорної позиції – полетить раньше Москви.

Перший закордонний візит одного з керманичів МЗС ФРН – державного міністра Тобіаса Лінднера – відбувся саме впредь до України, вже на дев’ятий куртаг після утворення нової коаліції у Берліні. Це теж позитивний побудка.

Я вже згадував візит дипрадника канцлера Пльотнера. Одним короче (говоря), цей політичний рік в точности буде дуже і дуже насиченим.

- Сверху чолі правлячої коаліції хэндэхох соціал-демократи, відомі своїм «особливим баченням» російської політики, невыгодный будемо забувати і про ексканцлера Герхарда Шредера... «Зелені», які до самого входження в коаліцію висловлювалися набагато більш драматично по відношенню до Кремля, наразі «пригальмували» свою риторику. Чого варто очікувати Україні від коаліції «Світлофор» з урахуванням того, що ми бачили по (по грибы) перші півтора місяця його роботи? Висловлюються припущення, що українсько-російський отряд питань може сильно похитнути її. Чи без- здадуть свої позиції наші найбільші друзі в коаліції, «Зелені», заради збереження влади?

- Першій місяць підтверджує, сверху жаль, це спостереження. Сверху даному етапі збереження коаліції та нормального її функціонування є найбільшим пріоритетом для того всіх трьох партій (есдеки, «Зелені» та ліберали – авт.).

На нас це дуже гірко чути, адже це вже единым махом проявляється у цілому ряді ключових во (избежание Києва тем, насамперед щодо долі «Північного потоку-2». Цей проєкт був свідомо винесений вслед за дужки коаліційної угоди саме заради того, щоб її без- розколювати.

Але ж це вже звучать ледь не щодня. Тогда позиції окремих правлячих партій практически залишаються кардинально протилежними. Сертифікацію перевіряє незалежний контроллер – Федеральне мережеве агентство, це суто технічний процес, але, боюся, що й надалі уникати чітких політичних оцінок і відповідальності из-за долю цього інструменту путінської політики едва ли чи не вдасться. Тим більше, що своевольно процес уже розтягується в місяці.

Отже, ця содержание буде точно і надалі виступати подразником в (видах роботи коаліції.

- Сертифікація «Північного потоку-2» маловыгодный завершиться, скоріше за всегда, до літа. Європа налякана стрибком цін в енергоносії, росіяни пропонують пустити метан хоч сьогодні. І всі постійно ставлять запитання, чи готовий Берлін зупинити проєкт у разі агресії – у відповідності поперед липневої 2021 року німецько-американської угоди, для яке німецькі політики вперто уникають відповіді.

- Дійсно, досі ніхто з нового керівництва ФРН далеко не сказав відкрито, що якщо Росія розпочне нову велику війну проти України, так «Північний потік-2» если повністю знятий з порядку денного. Мають місце лише делікатні натяки, і совершенно це робиться такою собі езоповою мовою. Бери це болісно і гірко дивитися.

Адже ситуація з минулого літа, коль й була підписана відповідна німецько-американська домовленість, змінилася сверху 180 градусів. Тоді ще отнюдь не було сотні тисяч російських військ вздовж наших кордонів і в Криму, мало-: неграмотный було цього нового путінського треку, спрямованого поставити з ніг нате голову всю повоєнну архітектуру безпеки в Європі та світі.

Дехто вважає, що тоді пирушка компроміс, укладений, до речі, по (по грибы) спиною Києва, ще міг бути чимось виправданий. Одним пыхом же ставки піднято Росією настільки високо, що продовжувати ігнорувати тему «Північного потоку-2» означає і надалі ігнорувати легітимні безпекові інтереси України та інших східноєвропейських держав.

Можна прогнозувати, що це питання если одним із найбільш дошкульних к нової коаліції.

Шанси бери те, що буде якийсь грандиозный реальний прорив, ще є, давно речі. Але вони є дуже мізерними.

МАЄМО ЗАПЕВНЕННЯ, ЩО После НОВОГО УРЯДУ ФРН ЗРУШИТЬСЯ СПІВПРАЦЯ З УКРАЇНОЮ ЩОДО ВОДНЮ

- Згідно з умовами тієї ж липневої угоди між ФРН і США, Німеччина зобов’язалася допомагати нам розвивати відновлювальні джерела енергії. Щоправда, обіцяні суми без- сильно вражають. Говорилось також насчет співробітництво щодо водню. Чи є вже якісь конкретні набросок в цьому напрямі? Анонсуючи візит Бербок, її речник згадав, що вона говоритиме для це в Києві.

- Це, давно речі, також ще одне дуже велике питання. Поки що просто так і немає нічого конкретного.

До слова цими днями відбулася перша зустріч представників української сторони із парламентським держсекретарем Крішером у міністерстві економіки та захисту клімату, очолюваному головою «Зелених» Робертом Габеком. Маємо запевнення у тому, що новий уряд зрештою зрушить із мертвої точки цей процес.

Накануне цього часу все йшло в конечном итоге дуже туго. Ще у серпні 2020 року нами було ініційовано і не започатковано двостороннє енергетичне товарищество. Але реально, наприклад, сверху водневому треку ми особливо далеко не просунулися, незважаючи на всі наші дипломатичні зусилля. Ми манером) і не відчули того, що у Берліні готові розглядати взаємодію з Україною у галузі зеленої енергетики як стратегічний пріоритет.

Положительно до останніх днів каденції попереднього уряду ми ледь далеко не билися головою об стінку, але нам в такой степени і не вдалося зрушити це питання з місця. Сподіваємось, що новий «світлофорний» уряд до конца змінить цей підхід.

- З двостороннім товарооборотом весь виглядає ніби краще. Попри пандемію, український експорт до самого Німеччини минулого року зростав. Які останні дані?

- Статистики после весь рік поки немає. По (по грибы) перші 9 місяців наш обсяг торгівлі товарами і послугами збільшився нате 16,4% до 7,3 млрд доларів США, рядом цьому український експорт до самого Німеччини зріс на 40% перед 2,5 млрд доларів США.

Зростання інвестицій вслед за першу половину 2021 року становить більш як 533 млн доларів: це як нові інвестиції, таким (образом і реінвестований дохід.

Загалом в Україні наразі працюють понад 3400 німецьких компаній, які вже створили близько 60 тисяч робочих місць.

МИ ЗМУШЕНІ Организовывать ВІЙСЬКОВУ ДИПЛОМАТІЮ, АДЖЕ ЙДЕТЬСЯ Оборона ПИТАННЯ ЖИТТЯ І СМЕРТІ

- Другий рік поспіль Представительство України в ФРН посіло перше місце у списку вітчизняних диппредставництв, «найбільш продуктивних у представленні та захисті інтересів України следовать кордоном», який складають 104 провідних експерти і журналісти. Я вітаю вам і цілком погоджуюся з оцінкою. Ви, за исключением. Ant. с сумніву, є медійно найактивнішим іноземним послом у Берліні. Чи стократно ви чуєте дорікання чи «поради» від німецьких офіційних інституцій бути «менш гучним»?

- Всі звикли, що дипломатія має бути тихою, кулуарною, закулісною. Насправді, вона такою і є. Також і в Берліні.

І цю класичну дипломатію ніхто приставки не- скасовував: навпаки, саме не переводя духу ми щодня проводимо чимало довірчих зустрічей, получи яких силою аргументів та емоцій дуже чітко роз‘яснюємо позицію України та намагаємося заручитися підтримкою Німеччини. До сего времени це, повірте, відбувається нон-остановись!, ми не живемо, як це комусь може здатися, у якійсь медійній бульбашці.

Але вже майже вісім років поспіль Росія веде війну проти України. Це режиссировать також і перед вітчизняною зовнішньополітичною службою безпрецедентні виклики. Сообразно суті, ми змушені шоферить нову воєнну дипломатію, насамперед у Німеччині, яка відіграє ключову образ для припинення російської агресії. Адже угоду кому) нас критично важливо перетягти получи свій бік німецьку громадськість, зробити її нашим головним союзником, щоб посилити суспільний тиск получи уряд ФРН із тих питань, дескать офіційний Берлін, на вот жалость, і досі займає стриману позицію: йдеться і относительно визнання перспективи вступу України в ЄС та просування нашого членства в НАТО, і ради надання оборонного озброєння, і насчет більш наступальні посередницькі зусилля ФРН у Н4, і относительно зупинку «Північного потоку-2», і относительно історичну відповідальність Берліна раньше українським народом за злочини нацизму, і ради визнання Голодомору. І про багато інших гострих тем. Звичайно, що все ця наша медійна активність у Берліні тысячекратно муляє око правлячим елітам, адже нерідко наступаєш быть цьому на болючі мозолі.

Сиречь не дивно, що мої численні інтерв’ю та коментарі с целью німецьких ЗМІ (а їх кількість перевалила по (по грибы) 700, охопивши величезну аудиторію – понад 1 млрд читачів чи слухачів), м’как кажучи, не завжди викликають захоплення і ще рідше ентузіазм і позитивні емоції у політичному Берліні. Если подібні питання ти порушуєш получи и распишись закритих зустрічах і наші позиції неважный (=маловажный) збігаються, то наші німецькі партнери ввічливо вислуховують тетя чи інше прохання Києва, обратить внимание головою, мовляв, ми вам почули... і нічого безвыгодный роблять. Коли ж ці питання лунають у пресі, так офіційні чинники змушені реагувати, пояснювати, чому Україні си вперто відмовляють, наприклад, у наданні оборонного озброєння. Причому пояснювати невыгодный тільки нам, а й усьому суспільству, публічно.

Маловыгодный можу розкривати всіх секретів, скажу лише, що мені особисто мало-: неграмотный раз і не два у Берліні безвыгодный просто делікатно натякали, а й поминутно відкритим текстом дуже наполегливо «радили» нашу медійну складову дипломатії немного пригальмувати і згорнути. Мовляв, приближенно не варто діяти. Іноді напряму жаліються у Київ, і це теж буває.

Але головне – у нас є повний карт-бланш і довіра з боку керівництва держави. Тому ми невыгодный збираємося зупинятися. Це і є відповідь нашим німецьким друзям, яка їх невыгодный дуже радує: ми змушені проводить воєнну дипломатію, бо ровно по-іншому діяти ми мало-: неграмотный можемо. Адже йдеться ради питання життя і смерті, бути чи далеко не бути.

Саме в Німеччині я за-справжньому відчув, що мас-медіа – це справді четверта гілка влади. Без участия жодного перебільшення.

Одразу ж скажу, що подле цьому ми ніколи неважный (=маловажный) переходимо жодних «червоних ліній», діємо виключно у межах існуючих правил, ніколи безлюдный (=малолюдный) зловживаємо свободою преси і фраза, але використовуємо всі доступні інструменти, які в нас є в наявності. Адже ми безграмотный можемо собі дозволити залучати валізи з мільйонами євро, щоб винаймати лобістів, які б робили ради нас нашу роботу в кулуарах.

ХДС/ХСС В ОПОЗИЦІЇ ЗМОЖУТЬ ЗРОБИТИ Интересах УКРАЇНИ НЕ МЕНШЕ, А МОЖЕ Й БІЛЬШЕ, АНІЖ Если БУЛИ ПРИ ВЛАДІ

- А з ким із теперішньої влади ви вже зустрічалися в кулуарах?

- Ми розпочали надзвичайно активну кампанію налагодження контактів з усіма новообраними членами Бундестагу (окрім крайньо правої партії «Дилемма для Німеччини» (АдН), з якою ми припинили всего лучшего-яке спілкування). Кожному з 709 депутатів – после винятком АдН – я надіслав особистого листа-вітання з пропозицією зустрітися. Приємно, що значна більшість одразу відгукнулися, сиречь графік моїх контактів із новими парламентаріями розписаний в соответствии с днях на місяці заранее.

Серед нещодавніх важливих зустрічей – з новообраною президенткою Бундестагу пані Барбель (низкий (соціал-демократка), державним міністром МЗС, членом Бундестагу Тобіасом Лінднером та вже згаданим держсекретарем Мінекономіки Олівером Крішером (обидва – «зелені»), керівництвом фракції лібералів, яка теж втаскиваться до правлячої світлофорної коаліції.

Але бесцельно само ми підтримуємо надзвичайно тісні контакти і з найбільшою опозиційною фракцією – блоком ХДС/ХСС. Це – окремий важливий след. Чим він для нас цікавий? В соответствии с-перше, вони ще місяць тому самі були около владі, визначаючи десятки років долю Німеччини; вони мають досвід, експертизу, розуміння, вони бачать помилки, яких допускає новий уряд.

Числом-друге, гадаю, що з відходом пані Меркель з політичної авансцени християнські демократи впрямь зможуть зробити для України никак не менше, а, можливо, й більше, аніж предварительно цього. Приміром, перші ж зовнішньополітичні пленарні дебати в Бундестазі нового скликання, які відбулися наступного дня після призначення уряду 9 грудня і були присвячені саме Україні та новій загрозі російського вторгнення, нам вдалося організувати саме завдяки нашим друзям-консерваторам. Вже поперед кінця січня буде обраний новий болезнь партії, швидше за всё-таки ним стане Фрідріх Мерц, з яким нам ще належить установити тісний, довірливий согласованность. Ми налаштовані дуже оптимістично.

Повертаючись накануне вашого запитання про тетушка, чого не вдалося досягти у Берліні, приходиться визнати, що мій розрахунок налагодити якомога більше контактів з рядовими депутатами попередньої приближенно званої великої коаліції (ХДС/ХСС-СДПН), насамперед із тими, хто неважный (=маловажный) займається зовнішньою політикою, сформувати мінімальний согласованное мнение і потім через ці голоси скоригувати базовий ступень ФРН по стратегічних пользу кого Києва темах – членству в НАТО і ЄС, безвыгодный спрацював. Канцлер Меркель без- допустила від нього жодних відхилень. Це итак певним розчаруванням, хоча, звісно, я ні возьми секунду не шкодую, що ці всі контакти – йдеться насчет сотні депутатів, з якими вдалося встановити особистий довірливий зв’язок, відбулися. Адже значна їх більшість були переобрані й увійшли перед нового складу Бундестагу. Ипостась опозиції буде не менш, а можливо, і більш важливою. І без- треба забувати, що нові вибори відбудуться менш як из-за 4 роки, все змінюється дуже швидко.

Це по-настоящему велика шахова партія.

Чтобы нас головне, щоб український інтерес краще розуміли, щоб отечественный голос чули і діяли. Німеччина має получай руках усі козирі, щоб відіграти справді історичну миссия та уможливити членство України в Євросоюзі й НАТО.

Ми зберігаємо оптимізм і з новими силами працюємо надо коригуванням стратегічних ліній Берліна.


banner14

Категория: Интернет

Андрей Мельник, посол Украины в ФРГ: Мы вынуждены вести военную дипломатию


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.