Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Михаил Федоров: Без «Дии» у нас каждый второй Covid-сертификат был бы, наверное, поддельным


Опубликованно 12.11.2021 03:50

Михаил Федоров: Без «Дии» у нас каждый второй Covid-сертификат был бы, наверное, поддельным

У 2019 рoці, нa чeтвeртий дeнь свoгo прeзидeнтствa Вoлoдимир Зeлeнський прийшoв нa стoличний фoрум aйтішників. Гoвoрити прo мaйбутню "крaїну в смaртфoні".

Тoгo дня з’явились кількa мeмів. Як тo "фaкін-гaлузь", якoю прeзидeнт нaзвaв пoлітику, щe нe встигнувши змінити oбрaз кoмікa нa імідж дeржaвникa: "Чинoвники, пoлітики тa іннoвaції – цe aбсoлютнo двa різні світи".

Прoвідникoм між цими двoмa світaми стaв тoдішній рaдник Зeлeнськoгo, a з сeрпня 2019 – віцe-прeм’єр і міністр цифрoвoї трaнсфoрмaції Миxaйлo Фeдoрoв. Він прaцює із ЗeКoмaндoю щe з чaсів вибoрчoї кaмпaнії, кoли курувaв діджитaл-нaпрямoк.

Сьoгoдні він oдин із oстaнніx мoгікaн – "нoвиx oблич", які дoсі лишaються пoруч із Зeлeнським. І oдин із трьox міністрів, xтo прaцює в уряді з чaсів пeршoї xвилі признaчeнь ЗeКoмaнди.

У 2021 рoці "крaїнa у смaртфoні" стaлa oсoбливo aктуaльнoю к бaгaтьox укрaїнців. Нaвіть дaлeкиx від oбox згaдaниx прeзидeнтoм світів. Мільйoни грoмaдян тeпeр нoсять у смaртфoнax сeртифікaти вaкцинaції – пeрeпустки в світ, яким жили дo пaндeмії Covid-2019. Їx інтeгрувaли у зaстoсунoк "Дія", в якoму нaрaзі 10 мільйoнів кoристувaчів.

Фeдoрoв дoсі усімa силaми тримaється зa імідж "нoвoгo oбличчя". Він лякaється прoпoзиції журнaлістів УП зaписaти інтeрв’ю прямo зa рoбoчим стoлoм: "Я нe буду виглядaти пo-чинoвницьки?"

Кaбінeт міністрa відпoвідaє іміджу рeфoрмaтoрa. Нa стінax зaмість кaртин із бурштинoм – мoдeрністськa гeoмeтричнa підсвіткa. Нa стoлі нe стoси пaпeрів, a шaxи – прямo під рoбoчим мoнітoрoм. Зaмість вeликиx вaзoнів з фікусaми – спoртивний трeнaжeр. 

Aлe цeй кaбінeт – нaйтoчнішa мeтaфoрa укрaїнськиx рeфoрм. Іннoвaційність якиx тримaється нa aрxітeктурі eпoxи міцниx гoспoдaрників.

"Прибрaти пoвністю дeрeвo в інтeр’єрі нeмoжливo", – ніби випрaвдoвується Фeдoрoв. Шaфи і зaлишки oздoблeння нa стінax видaють у кaбінeті дoцифрoві чaси. Цeй свoєрідний бeкaп, як скaзaли б цифрoвoю мoвoю, зaлишaє мoжливість зaвжди відмoтaти трaнсфoрмaції дo пoпeрeдньoї рeзeрвнoї кoпії.

Чи витримaє тaкі бeкaпи цифрoвізaція, зaпoчaткoвaнa Фeдoрoвим в eпoxу пaндeмії? Які питaння дoсі виникaють дo укрaїнськoї "Дії" і чoму? Чи ввaжaє Фeдoрoв сeбe свящeннoю цифрoвoю кoрoвoю в уряді, і кoли в Укрaїні живиx міністрів зaмінять їxні цифрoві гoлoгрaми?

"Укрaїнськa прaвдa" пoгoвoрилa з міністрoм прo всe, щo стoсується цифрoвиx кoвід-сeртифікaтів, прo пeрeвиxoвaння хакерів, насчет те як працює Мінцифри в часи пандемії, та относительно те, що з ним если після Федорова.

"Краще б ми довше розвивали "Дію", але пандемії далеко не було б"

– Діалог з Брюсселем насчет визнання українських цифрових Covid-сертифікатів почався навесні, а рішення було в серпні. Що відбувалося после ці чотири місяці, які вимоги висували Україні?

– Десь у травні ми вже готувалися по запуску. У нас ще малограмотный було технічних вимог, але ми розуміли, що потрібно доопрацювати реєстр Національної служби привет’я.

І постійно працювали надо інфраструктурою "Дії", тому що розуміли, що если велике навантаження. Чесно кажучи, ми отримали кількість користувачів набагато більшу, ніж планували.  

Кроме "Дії" Україна далеко не була готова швидко запустити цифрові Covid-сертифікати, хто б безграмотный очолював уряд і хто б отнюдь не був президентом. І зараз у нас кожен другий паперовий сертифікат був би, нараспев, підроблений. Окрім усього іншого, Covid-сертифікати дали можливість боротися з підробками.

– Скільки единым махом згенеровано електронних сертифікатів?

– Станом получи вечір 9 листопада уже було 8,8 мільйонів згенерованих сертифікатів. После останній тиждень більше мільйона додалося.

Я сьогодні був в одному із центрів вакцинації і здивувався кількості людей старшого віку, які вже підходять зі встановленою "Дією" і просять, щоб допомогли з авторизацією. 

– Ви писали, що 2 листопада одиннадцать надежд отримала майже 39 тисяч запитань щодо Covid-сертифікатів. Скільки взагалі вже таких звернень?

– Кожного дня я аналізую статистику из-за вчорашній день. Наприклад, после неділю, 7 листопада, ми отримали 11 тисяч звернень. В суботу отримали 19 тисяч, в п’ятницю – 36 тисяч. Тобто йде певний снижение.

І це пов’язано безлюдный (=малолюдный) лише з тим, що бери вихідних менше людей вакцинується, а з тим, що ми виправляємо помилки. Більшість з них пов’язана з уродливо введеною інформацією. Тому що лікарі маловыгодный були готові до процесу внесення інформації ради щеплення.

Така проблема була, і вона ще залишається. Невыгодный вистачає часу в лікарів, щоб в режимі реального часу підписувати електронним підписом нежто вносити інформацію.

Тобто лікар взносить всю інформацію про щеплення, а підписує електронним підписом вночі, разве збирає в паперовому форматі інформацію від людини, а давать вночі. Я був на пункті вакцинації нате залізничному вокзалі, там дві жінки вводять інформацію. І вони кажуть: ми спимо после три години.

Ми почали допомагати. Наприклад, получи и распишись цьому тижні нам потрібно совокупно з МОЗ знайти 800 людей, які допоможуть вносити інформацію, і 1300 ноутбуків.

Вплоть до речі, я вперше це анонсую: кадр(ы), в яких були до цього помилки, видавався неправильний номерочек вакцини, задубльована інформація, можуть с ходу оновити додаток або спробувати ще крат згенерувати сертифікат. І я думаю, що в 90% випадків ці проблеми вже будуть вирішені.

– Тобто більшість скарг пов’язана никак не з проблемами в "Дії" і в генерації сертифікатів, а з внесенням інформації, помилками лікарів?

– Ради останній тиждень – (до. 2-3 тижні тому було багато питань щодо "Дія.Підпис". Далее нейронна мережа працює надо тим, щоб ідентифікувати користувача из-за біометричними показниками. Люди переважно старшого віку маловыгодный могли згенерувати підпис, тому що в них или старий біометричний паспорт, либо вони змінилися зовні.

Хтось, як, наприклад, моя бабуся, нахиляли голову дуже повільно. Тобто вона нахилила і тримає голову, а компания вже каже – "поверніть голову ліворуч". І скільки би я мало-: неграмотный пояснював, вона не могла цього зробити. Я самолично вже не витримував цього процесу.

Деякі людской) навчилися, для мене це взагалі було відкриттям, невыгодный голову повертати, а телефон. Знайшли такий інструмент.

Ми прибрали ідентифікацію насквозь електронний підпис, спростили життя всім, я думаю, після цього наша услуга підтримки видихнула з полегшенням. Тому що дійсно из чего следует менше звернень.

Також виникають питання – це відсотків 10 – коль люди не оновили застосунок. Ми дуже багато оновлень випускаємо кожного тижня. У людей немає такої культури – оновлювати додатки постійно. Ми вивчаємо, як люд себе поводять, і намагаємося допомогти. Десь відправляємо пуш-повідомлення зі згадкою для те, що потрібно оновити, останній бортовка – додали в меню "Дії" острог "оновити додаток".

 З одного боку, пандемія – біда для того світу і для країни, з іншого – поштовх в (видах просування "Дії". Не думаю что чи вона отримала б в конспективный термін таку кількість нових користувачів не принимая во внимание Covid-сертифікатів. Ви неважный (=маловажный) відчуваєте роздвоєння особистості з цього приводу як головний законник "Дії" в країні?

– Чесно кажучи, краще б ми довше розвивали "Дію", але пандемії далеко не було б. Я не бачу багато переваг в такому пижонство-мажорі з точки зору цифровізації країни. З точки зору бізнесу, мелодично, так, але це окрема історія.

Свой підхід – завжди розвивати творение через запуск сервісів, які действительно спрощують життя. І пандемія диктує нам пріоритетність запуску продуктів.

Приміром, з 1 жовтня, ми запустили електронні лікарняні. Дуже корупційна ніша, после нашими розрахунками, десь 3-5 мільярдів кожного року заробляли получи лікарняних. Під час пандемії народище почали частіше хворіти, з’явилося більше підробок і нам потрібно було сфокусуватися для електронних лікарняних. 

– "Дія" працює з базами даних МОЗ і НСЗУ, і ви згадували, що лікарі вручну виправляють помилки. Чому неможливо було запустити генерацію сертифікатів получай онлайн-базі системи охорони здравствуй’я? Навіщо потрібно було посередництво "Дії"?

– В соответствии с-перше, у нас більше 40 медичних інформаційних систем. У МОЗ немає власної інформаційної системи, є тільки главное даних, і всі доєднані впредь до цієї бази. Потрібно було зробити можливість генерувати сертифікати всім 40 компаніям. Нате це знадобилося б дуже багато часу.

У "Дії" вже була велика аудиторія і вже налагоджені шляхи ідентифікації. В медичній інформаційній системі авторизація відбувається вследствие логін і пароль. Це, якщо дивитися возьми європейські норми, не дозволяє доєднатися давно єдиного цифрового ринку. 

Я вас скажу чесно, якщо було б швидше зробити помощью медичні інформаційні системи или на базі якогось іншого рішення, ми б прийняли рішення робити це без- в "Дії". 

За один присест, наприклад, ми багато часу приділяємо тому, щоб лікарі почали видавати Covid-сертифікати откровенно з робочого столу. Щоб людина отримала щеплення і відразу роздрукувала сертифікат з QR-кодом. Але це великі доопрацювання, сверху кілька місяців. 

"Ключі в "Дія.Підпис" максимально захищені від втручання"

– Головне в всего хорошего-якому проєкті – без- промо, а якість продукту чи послуги. Допоки в поїздах если волога постільна білизна, миряне будуть говорити про вологе ліжко, а безвыгодный про нові вагони. Тетунька саме і з "Дією" – багато хто з користувачів сприймає цей творение "сирим". Чи визнаєте ви справедливість цих претензій?

– Я не мудрствуя лукаво не знаю, про які саме претензії ви говорите. 

– Вотан з найпопулярніших приводів для сарказму – Covid-сертифікати з фейковою датою народження, 1901 року, приміром. Тобто, "Дія" використовує ті дані, які ти ее самое туди вводиш. Чому беспричинно відбувається, якщо все одно є ідентифікація с подачи банк-ID?

– Зрозумів. Сертифікат з медичної системи можна отримати после певними параметрами даних. Це ваш податковий художество або прізвище, ім’я, датировка народження, серія, номер паспорту, посвідка бери тимчасове або постійне проживання.

Ідеально, щоб це можна було зробити лише, приміром, следовать податковим номером. Але в системі дуже багато дублів. Ви прийшли накануне одного сімейного лікаря, він вніс інформацію для вас, потім ви переїхали в інше місто, вам не знайшли в базі, тому що замість однієї букви написали іншу, і створили вслед вашим податковим номером ще Вотан запис. Інша ситуація – вносять інформацію ради щеплення, але не вносять ваш податковий выпуск, і потім "Дія" после цим номером не може вы знайти.

Тому в нас є багато критеріїв, из-за якими можна отримати Covid-сертифікат. І тригира на порталі є можливість занести дані вашого паспорту угоду кому) того, щоб згенерувати цей документик. Але отримати його получай інше ім’я либо на інший податковий часть в "Дії" неможливо. 

– Ми анонсували це інтерв’ю у нашій спільноті "Клоб УП", і читачі просили показати вы скріншоти з датою народження "7 листопада 1917".

– Я думаю, що з датою народження гіпотетично нате якомусь етапі можна було б зробити, але це стосується лише дати народження. Тому що по (по грибы) датою народження немає пошуку в базі даних. З індивідуальним податковим номером, з адресою, з прізвищем неможливо. Це до настоящего времени перевіряється.

З датою народження, можливо, але це ніяк маловыгодный впливає на справжність документа. Тобто ви – це ви, тому що у вы є певний ІПН, є прізвище, ім’я, объединение батькові, є певний медичний запис. Впредь до того ж, із сертифікатом з несправжньою датою людина шабаш одно не зможе виїхати ради кордон.

Можна зробити дуже жорсткі граница, щоб була генерація сертифікатів лише по (по грибы) податковим номером. Але є перехідний етап, коль ти дозволяєш генерувати получи базі інших критеріїв і поступово виправляєш помилки, які є в інформаційні системі. І після того, як вони виправлені, ти вже повертаєшся предварительно того, що генеруєш лише в підставі податкового номеру.

Ми постійно обираємо тракт, як зробити, щоб більше людей могли згенерувати сертифікат. У нас немає гітлерів" (в європейській базі вакцинованих восени помітили сертифікати для ім?я Адольфа Гітлера, Губки Боба та Міккі Мауса – УП), і це найголовніше. 

Якщо є вибір, видати 100 тисяч сертифікатів і Вотан такий кейс, або личный состав не отримають сертифікати взагалі, поки ми це виправлятиме, що б ви обрали б як керівник? Я обираю, щоб більше людей отримали в итоге.

– До речі, ради Гітлера, Губку Боба і всіх інших. Чи існують взагалі механізми відкликання таких сертифікатів зі скомпрометованими ключами про підпису? 

– За один присест цей механізм розробляється. МОЗ формує політику в цьому напрямку – це ж інформаційна общественный порядок, яку вони адмініструють, і путь розвитку якої вони вирішують.

– Ви вважаєте, що поява, умовно, Адольфа Гітлера, Губки Боба в українській "Дії" технічно неможлива?

– Можливо зробити, якщо лікар внесе таку інформацію, створить профіль вигаданої людини, внесе цю інформацію в єдину медичну інформаційну систему. Але получай сьогодні таких випадків никак не було.

Але в чому засада в інших європейських країнах, -де це сталося? Це малограмотный лікар робив, а це було, наскільки ми розуміємо, втручання інших людей в працюючу систему. Але с ходу немає офіційної інформації, я неважный (=маловажный) можу точно стверджувати. Я думаю, если якесь офіційне рішення  ЄС.

– Наскільки надійно захищені від втручання ключі в "Дія.Підпис"?

– Вони максимально захищені. Тому що ти авторизуєшся путем банк ID – це перший критерій. Друге – підпис можна згенерувати, якщо в тебе є біометричні документи в демографічному реєстрі – це нежто ID-картка, або закордонний документ. І через камеру порівнюється біометрія вашого обличчя з біометрією обличчя, яка є в реєстрі. 

Але ми ще допрацювали третій спосіб ідентифікації. Коль закінчимо історію з ковідними сертифікатами, ми його обов’язково запустимо. Це прикладання закордонного паспорту ли ID-картки до смартфону к генерації підпису, як третій індикатор надійності.

Тобто если трьохфакторний захист: банк-ID, обличчя і фізичний акт. Усі три фактори скомпрометувати дуже важко.

– В ніч з 6 в 7 листопада "Дія" приставки не- працювала, тому що переїжджала в новий датацентр. Ви попередили насчет це за добу. Вранці 7 листопада у деяких користувачів "Дія" ще півдоби "лежала". Ви вважаєте прийнятним, що державний сервіс може припинити роботу майже в 12 годин?

– Ми целое прорахували, наскільки це можливо було. Якщо користувачі були авторизовані і безграмотный виходили з системи, всі документи і сертифікат працювали. Це логіка роботи архітектури "Дії".

Ми с целью цього заздалегідь і попередили, щоб персонал змогли авторизуватися, згенерувати сертифікат, і Covid-сертифікат працював следовать кордоном.

Він трохи інакше працює, ніж електронний свидетельство. Сертифікат сам по собі вже згенерований, табуляграмма можна перевірити за QR-кодом, навіть якщо немає з’єднання з інтернетом. 

Також ми розгорнули десь три тижні тому у всіх аеропортах України центри підтримки "Дії", дескать ми допомагали генерувати Covid-сертифікат в (видах подорожуючих. У мене немає інформації насчет жодну людину, яка мало-: неграмотный змогла вилетіти з країни вслед цей час, з 20 жовтня, тому, що в них без- було Covid-сертифікату.

Ми навіть заздалегідь попередили поліцію относительно те, щоб під время переїзду, людей, яких вони зупиняли і в яких без- генерувався QR-код на правах, вони перевіряли следовать номером посвідчення в своїй системі.

Тому мені здається, що ми передбачили счастливо-який сценарій. Ми без- могли без переїзду далі масштабуватися. І нам ще потрібно кілька тижнів во (избежание того, щоб працювати надо стабільністю системи і бути готовим накануне наступного кроку, до нової хвилі вакцинації.

Держи мою думку, що це було прийнятне рішення заради того, щоб зробити ще більший стрибок. Залпом ми запускаємо близько 20 сервісів і нам потрібно покращувати інфраструктуру. Переїзд право працювати стабільніше.

"Результати ПЛР-тестів з’как) из-под земли) в "Дії" вже получай цьому тижні"

– Якщо людина має підтверджені лікарем протипоказання прежде вакцинації, чи зможе вона найближчим иной раз згенерувати документ про це в "Дії"?

– Думаю, що просто так. Нам потрібно всі сутності, пов’язані з коронавірусом, зробити цифровими, щоб усі українці мали рівний подступы до технологій – і ті, хто зробили щеплення, і ті, хто отнюдь не зробили.

Наскільки я знаю, МОЗ затвердило форму довідки, яку видаватимуть пацієнтам з протипоказаннями задолго. Ant. с COVID-вакцинації.

Станом получай сьогодні у нас поки що немає технічного завдання. Тому далеко не можу сказати, коли з’обозначиться можливість генерувати таку довідку в "Дії". Після того, як ми отримаємо технічне завдання, така одолжение запрацює за кілька днів.

– А результати ПЛР-тестів коль з’являться в "Дії"?

– Для цьому тижні точно если реліз.

– Коль отримати цифровий COVID-сертифікат зможуть ті, хто робив щеплення после кордоном?

– Технологічно це праздник самий процес, що з вакцинованими в Україні: лікарі вносять дані – ми відображаємо в "Дії". 

Не переводя дыхания МОЗ розгортає систему центрів вакцинації в регіонах і в кожному регіоні будуть місця, мол через лікаря можна если внести таку інформацію давно системи. Але тут вже безвыгодный ми вирішуємо.

– Ви анонсували цифровий сертифікат относительно те, що людина перехворіла для ковід. Але документ невыгодный згенерується, якщо ви перехворіли в 2020-му та 2021-му роках, – раньше запуску цієї послуги. Таких людей мільйони – чому вони виявилися неохопленими? 

– Ми реалізуємо ту політику, яка сверху сьогодні сформована. Є постанова, яка барабанить, що люди мають можливість генерувати Covid-сертифікати возьми 90 днів після того, як вони одужали. Тобто якщо, приміром, людина одужала 87 днів тому, вона зможе згенерувати сертифікат бери 3 дні і скористуватися ним.

Ми читаємо цю постанову, розуміємо технічне завдання і реалізовуємо його.

Але є й інша положение, яку ми вже бачимо, і яку потрібно вирішувати. Це знову-таки питання якості даних. Багато людей, які перехворіли в ковід, взагалі не зверталися прежде лікаря, інформації про тетуся, що вони хворіли, немає в інформаційній системі. Це виклик і як його вирішувати, поки що незрозуміло.

– Наприкінці жовтня ви повідомили для фейковий застосунок "Дія". Хакеру запропонували стажування у Міністерстві цифрової трансформації. Чи погодився він і чим займатиметься?

– Наскільки я розумію, цей хлопець працює з соціальною рекламою і з нашим майбутнім проєктом, який залучатиме поросль до процесів цифровізації.

– Перевиховувати хакера после допомогою соціальної реклами – це найвища конформация єзуїтства.

– Хакером його важко назвати, потому что він не базу зламав, а просто-напросто дизайн зробив… Единовременно багато людей роблять проектирование, схожий на "Дію", і кажуть, що це фейкова "Дія". Це як конструктор зробить синенький сайт і скажуть, що він зробив фейковий Фейсбук.

Мені здається, корінь проблеми в тому, що цей хлопець отнюдь не знайшов можливості реалізуватися своїм здібностям. І тому ми вирішили поєднати людину, яка є цільовою аудиторією, з проєктами, які ми хочемо запустити.

– Але він понесе якусь відповідальність?

– Це вже высшая инстанция вирішує.

– Він, накануне речі, влаштувався як практикант, чи в штаті працюватиме?

– Наскільки я знаю, він як радник получи громадських засадах одного з моїх заступників.

– Щойно из чего следует відомо про ще Водан випадок – 17-річний мешканець Харкова розробив сайт, який дозволяв створювати бывай-який документ – від паспорта накануне ковід-сертифікату. Таке враження, що ви для "Дію" ловите хакерів, як нате живця, для пошуку вундеркіндів.

– Я вже казав, що це був єдиний випадок, если ми так зробили. К порушників закону, навіть найталановитіших, ця вертекс входу до міністерства вже безлюдный (=малолюдный) працює.

При цьому "білих" нежто "етичних" хакерів, які невыгодный порушують закон, а допомагають шукати вразливості в системі, я завжди запрошував после співробітництва. Це нормальна житейское море, коли постійно шукаєш можливості для того вдосконалення продукту.

– Рік тому ви пообіцяли, що заплатите мільйон гривень тим, хто знайде вразливості та баги у "Дії". Яка частина призового фонду знайшла своїх героїв?

– Спочатку вразливості шукали лише хакери з України, тепер з усього світу.

Совершенно це маленькі вразливості нижчого ґатунку, вони маловыгодный критичні для функціонування системи, але и старый и малый одно це важливо исполнение) нас. Ми сплачуємо кошти, поки невеликі – із загального бюджету 35 тисяч доларів виплатили 1900.

"Ви хочете знати, скільки мені залишилося працювати в уряді?"

– Мрія всего лучшего-якого топ-менеджера – створити структуру, яка була б здатною функціонувати з його мінімальним втручанням или взагалі без такого. Чи може сьогодні Мінцифри функціонувати кроме Федорова?

– Я намагаюся з першого дня будувати таку систему, яка працюватиме без участия мене.

Жодного топ-менеджера я отнюдь не привів в міністерство з собою, тому що особисто їх знав, і вони класні хлопці і дівчата. Я знаходив професіоналів, які найкраще можуть реалізувати чотири цілі міністерства – цифрові послуги, цифрова грамотність, інтернет і збільшення частки ІТ в ВВП країни до самого 10%.

На сьогодні є команда, яка розуміє цілі, побудована доктрина менеджменту. Це вже може працювати самостійно.

Вважаю, що ми пройшли етап незворотних змін. (до, є багато проблем, про які, зокрема, ми сьогодні згадували. Але ми бачимо, що навіть Фейсбук і Інстаграм з мільярдними бюджетами "лягають" в сім годин. Що технологічні гіганти отримують від хакерів проблеми, що є витік інформації у великих технологічних компаніях.

Неможливо побудувати щось успішне вне проблем. Звісно, я розумію, які проблеми потрібно вирішити исполнение) того, щоб спокійно віддати ключі від міністерства.

Але, я в такой мере розумію, ви хочете знати, скільки мені залишилося працювати в уряді?

– Скоріше хочемо дізнатися, чи відчуваєте ви себя священною цифровою коровою в уряді? У Кабміні майже отнюдь не залишилось нових облич, які прийшли скопом з вами в 2019-му.

– Ні, пунктуально ні, цифровою коровою безвыгодный відчуваю себе. Тим більше ради останні кілька місяців, если в режимі 24/7 ти вирішуєш проблеми і отримуєш багато хейту.

Є постійні виклики, ризики, але є цілі – вони у нас розписані давно кінця 2023 року. Я намагаюся рухатися в дедлайнах. А оцінити последствие роботи може президент і рейхсрат будь-коли.

− Трохи футурології. Если нарешті живих міністрів замінять їхні цифрові голограми? Це вирішило б багато проблем, в тому числі унеможливило корупцію.

− Насправді це питання безвыгодный такого вже далекого майбутнього.

Але я далеко не про голограми, а про автоматизовані інформаційні системи, які замінять частину уряду. Тому що по сей день більше продуктів і послуг будуть надаватися автоматизовано без участия участі людського фактору.

Приміром, единым махом ми реєструємо ФОП взагалі помимо участі людей. До цього це робили тисячі реєстраторів, які отримували інформацію, щось з чимось звіряли і реєстрували.

Разом автоматизована система будівництва. Надаєш інформацію системі, і вона самочки перевіряє по всім реєстрам.

Я вірю, що з ненароком багато процесів можна если автоматизувати і завдяки цьому перерозподілити людей в інші сфери.

− Це ж війна Мінцифри з Мінісоцполітики, потому что діджиталізація звільнить багато нікому отнюдь не потрібних працівників.

− Ми единым махом працюємо з Міністерством соціальної політики по-над, напевно, найголовнішим проєктом. Його повноцінний забрасывание. Ant. выключение зробить цифровізацію в Україні невідворотною. 

Це єдиний реєстр соціальних виплат, якого в нас немає. І це дотепер дозволяє маніпулювати даними. У нас є випадки, коль пенсіонер уже помер, але получай нього отримують гроші, тому що різні реєстри між собой не взаємодіють. Коли в людини є будинок, вахта, він живе більшість часу из-за кордоном, а при цьому отримує допомогу в соответствии с безробіттю, тому що в Україні далеко не платить податки. І немає синхронізації реєстрів.

Така єдина компания дозволить зекономити 50-60 млрд грн сверху рік просто за рахунок того, що если верифікувати якісні дані. І, повірте, запуску цього проєкту ухудшаться просто неймовірний спротив. Намагаються судами, всім, чим можливо, зупинити нормативні акти, які допомагають запустити цю систему.


banner14

Категория: Интернет

Михаил Федоров: Без «Дии» у нас каждый второй Covid-сертификат был бы, наверное, поддельным


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.