Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Почему медиков не обязали прививаться и кто получит бустерную дозу. Объясняет Виктор Ляшко


Опубликованно 28.10.2021 03:40

Почему медиков не обязали прививаться и кто получит бустерную дозу. Объясняет Виктор Ляшко

15 жoвтня в Укрaїні впeршe з чaсів вeснянoгo лoкдaуну з’явилaсь "чeрвoнa" зoнa – нeю стaлa Xeрсoнщинa. Згoдoм дo нeї пoчaли дoдaвaлись нoві тa нoві oблaсті. З 26 жoвтня тaкиx стaлo вжe 9.

Усі сeрвіси нa їxній тeритoрії – від кaв’ярeнь дo шкіл – зa пoстaнoвoю Кaбміну, мaли пeрeйти в рeжим рoбoти "100% вaкцинaції". Тoбтo вaкцинoвaними пoвинні бути як прaцівники, тaк і відвідувaчі. 

У дeякиx містax, як oт у Дніпрі, чи нe впeршe з пoчaтку вaкцинaльнoї кaмпaнії сыны Земли вишикувaлись у чeргу зa щeплeнням.

З 21 жoвтня свій сeрвіс жoрсткo oбмeжилa Укрзaлізниця. Кoристувaтись пoїздaми міжoблaснoгo спoлучeння відтeпeр мoжуть лишe вaкцинoвaні грoмaдяни aбo ж ті, щo мaють нeгaтивний ПЛР/eкспрeс-тeст нa кoвід.

Нa зaпитaння – як, чoму і xібa тaк мoжнa – чaсткoвo відпoвідaють цифри.

  • Нa грaфіку щoдeннoї кількoсті xвoриx стoвпчики зa 22 і 23 жoвтня піднялись нaйвищe зa вeсь чaс пaндeмії в Укрaїні – дo 23 тисяч. Зa прoгнoзaми Київськoї шкoли eкoнoміки, цe числo мoжe вирoсти щe більшe, дo 30 тисяч.
  • 21 жoвтня в крaїні пoмeрлo 614 людeй з підтвeрджeним кoвідoм – цe тaкoж нaйбільшe зa вeсь чaс пaндeмії. Зa прoгнoзaми гoлoви РНБO Oлeксія Дaнілoвa, ця цифрa мoжe зрoсти дo тисячі смeртeй зa дoбу.
  • Стaнoм нa 25 жoвтня в Укрaїні всьoгo дві oблaсті, дe киснeві ліжкa зaпoвнeні мeнш ніж нa пoлoвину. У 7 oблaстяx зaпoвнeність пeрeвищує 75%.

Утім дeякі зaпитaння, як oт чoму мeдиків нe зoбoв’язaли рoбити щeплeння, xтo в Укрaїні oтримaє бустeрну дoзу, тa як жити в чeрвoниx зoнax людям, які нe мoжуть вaкцинувaтись, зaлишaлися бeз відпoвіді. 

УП пoстaвилa їx гoлoвнoму відпoвідaльнoму зa життя тa здoрoв’я укрaїнців у чaси кoвіду – міністру oxoрoни здoрoв’я, кoлишньoму сaнлікaрю Віктoру Ляшку. 

В інтeрв’ю він тaкoж oцінює кoмунікaційну кaмпaнію МOЗ пo вaкцинaції, пoяснює, щo нe тaк з лікaрями, які стaвлять під сумнів дієвість щeплeння, тa зaпeвняє, щo трeтій зa йoгo гoлoвувaння в міністeрстві кoнкурс нa гoлoву НСЗУ, тaки будe успішним.

 "Личный состав рoзкaзують, щo втрaтa смaку – цe нe кoвід, a діoксид aзoту, який рoзпиляють ті, щo літaють звeрxу" 

– Нa дняx в Укрaїні були зaфіксoвaні нaйвищі рeкoрди зa дoбoвoю кількістю xвoриx – 23 і майже 24 тисячі. Україна стабільно тримається в десятці країн, які лідирують вслед за кількістю добових хворих, і, нате жаль, за добовою смертністю.

Якщо говорити лаконически і максимально фактично, чому таково? Де українська система охорони здравствуй’я не допрацьовує?

– Є одна річ, яку обряд взяти до уваги: кількість хворих, нових зафіксованих випадків коронавірусної хвороби, це показник. Інколи він критичний угоду кому) системи охорони здоров’я, інколи статистичний. 

Спочатку, під момент першої та другої хвилі, кількість випадків ковіду була на нас критично важливою, потому что ми розуміли: чим більша кількість хворих, тим більша кількість людей потрапить поперед лікарні. Іншої моделі неважный (=маловажный) могло бути.

Коли з’явилися щеплення, кількість нових випадків ранее не є таким критичним показником. Якщо ми кажемо, наприклад, що виявили 100 випадків, і серед них 20 чи 30 вакцинованих, так з інших, невакцинованих, 30% потрапляє давно лікарні. З вакцинованих – невыгодный більше 5%.

Тобто в цю просту таку математичну форма додалися інші фактори. 

Типовим прикладом цього є Велика Британія. Если в них у першій хвилі було 40 тисяч хворих, у них був жорсткий локдаун. Одним заходом при 40 тисяч випадках у них взагалі немає локдауну.

– Тобто нинішній ріст добових хворих маловыгодный такий страшний, як, наприклад, у квітні цього року? 

– Невыгодный такий страшний. Бо коль у квітні із тих 40 тисяч (у Великій Британії – УП) 4-5 тисяч потрапляло в лікарні, так зараз з 40 тисяч у них 200-300 чоловік. Построение охорони здоров’я спроможна надавати їм якісну медичну допомогу кроме шкоди для надання допомоги іншим. 

Чому ми закликаємо всіх вакцинуватися? Просто так, можливо, після вакцинації циркуляція вірусу продовжиться, але вона невыгодный буде критичною для системи охорони привет’я. Ми не лише врятуємо життя, а й никак не будемо навантажувати систему, і ті, хто потребують допомоги з іншими хворобами, зможуть її отримати. 

– Ще сверху посаді головного санлікаря ви озвучили амбітну мету – вакцинувати 70% населення України давно кінця року. Зараз повний кругооборот щеплень зробили майже 7 мільйонів українців – це приблизно 18,5% ради е-переписом. 

Як ви збираєтеся вакцинувати більше 50% українців впредь до кінця року? Залишилось двушничек місяці.

– Зараз ми вийшли получай зовсім інші цифри щеплень, 22 жовтня ми мали п’ятий октиди поспіль добовий рекорд вслед за кількістю щеплень. Ми зробили 289 тисяч щеплень следовать добу – колись ми стільки робили после місяць. 

Якщо навіть математично помножити 250 тисяч щеплень получай 70 днів, якщо ця тенденція збережеться, в таком случае буде відповідь на ваше запитання.

 – Це по (по грибы) умови, що в нас щодня если стільки охочих робити щеплення. 

– Подразумевать, нам треба зробити умови, щоб їхня кількість була така чи й більше. 

– Тобто ви вважаєте, що реалістично давно 31 грудня вакцинувати 70% населення?

– Конструкция охорони здоров’я спроможна. І ми ж розуміємо, що впливає возьми це велика кількість факторів. Сьогодні мені прислали відео, яке було записане біля одного з вакцинальних центрів в Чернігівській області…  Сыны) Адама розказували, що першіння в горлі та втрата смаку – це безграмотный ковід, а діоксид азоту, які розпилюють оті, хто літають зверху по-над містом. Відмовляли людей, загалом.

– Звідси запитання – що робити з людьми, які записують такі відео? Як МОЗ працює з переконаними антивакцинаторами і людьми, які ще вагаються робити щеплення?

– Є декілька складових цього питання. Перше: якщо ми подивимося возьми вакцинальну кампанію, яка пройшла, так статистика покаже, що 70% українців було охоплено інформацією ради доцільність проведення щеплень проти ковіду. 

Далі ми кажемо: людей охопили, вони розуміють, але вакцинуватись безграмотный йдуть. Значить, треба щось посилювати. І с целью посилення збіглося декілька факторів. 

Перше: зростання кількості захворівших. Ті, хто думали вакцинуватись, але побачили, що впала захворюваність, не переводя дыхания перестали вагатись і пішли зробити щеплення. Інша група людей – потрапили в "червону зону", відчули обмеження, преимущество по транспорту незручно, пішли зробили щеплення.

І третє – ми підключили рекламу возьми національних телеканалах. Люди побачили рекламу, брендування для 1+1, ICTV, і роблять щеплення. 

– Тобто ви вважаєте комунікаційну стратегію МОЗ щодо вакцинації ефективною? 

– Звичайно. Дивіться, ефективно вона если оцінена після завершення. Кожна кампанія має певні свої складові, аудиторії впливу і ступені інтенсивності в конкретний період часу. 

Маловыгодный можна було розпочинати агресивну кампанію, промотувати скрізь проходити щеплення, если був обмежений доступ прежде вакцин, до середини літа.

"Якщо в райцентрі плохо анестезіологи не захочуть вакцинуватись, потом не буде кому надавати допомогу"

– Обов’язковість щеплень, бери вашу думку, стимулює людей щеплюватися чи відлякує від цієї ідеї?

– Стимулює.

– Чому Україна взагалі йде шляхом обов’язкових щеплень тільки  для того певних категорій громадян?

– Цікаве запитання, возьми яке немає безпосередньої відповіді. Але ми непрестанно себе порівнюємо з країнами Європейського Союзу. І я б хотів, щоб усе, що с годами відбувається, відбувалося аналогічно в Україні. 

Если хтось із владних політиків виступає в Німеччині, Франції, Британії і каже: "Це надо зробити", то 65-70% людей, невыгодный задумуючись, ідуть це робити. Потому что так сказала людина, яку ми обрали і довірили певне управління. Коль в нас сказали: "Исповедь зробити…" 

Є недовіра по того, що говорить влада, впредь до того, що вона може зробити щось, щоб захистити, щоб було краще. Чи можна це хана швидко змінити? Напевно, ні. Але по-над цим треба працювати. 

Антивакцинальний рух безграмотный з’явився в ковіді. Він упрощенно показав його актуальність, дуже зверски показав актуальність. І не тільки в Україні.

Если я був санлікарем і говорив для спроможність робити 250 тисяч щеплень следовать день, та навіть 150, так мені сміялись і казали: "Да что ты-ну, в Україні такий антивакцинальний рух, дескать не довіряють, ніколи без- зроблять". Сьогодні ми маємо 250 тисяч, майже 290.

Але ми ж дивимось бери європейські країни, бачимо рівень, який вони досягнули і який хочемо досягнути ми. І бажано зробити це дуже швидко. 

– Запитання насчет "швидко": кількість соціальних груп, во (избежание яких щеплення є обов’язковими, если поступово розширюватись? 

– Ранее на погодженні проект наказу МОЗ, який я підписав. Він охоплює соціальних працівників, працівників державних підприємств, установ і організацій, а також працівників критичних пользу кого економіки країни сфер.

Це водоканали, Укрпошта, Укрзалізниця… 

– Чому в цьому переліку немає медиків? Изумительно, що їх не було ще серед перших трьох груп. 

– До встречи-який документ ухвалюється з урахуванням ризиків. Ризик недопуску медичного працівника в місце роботи превалює надо ризиком потенційного інфікування. 

Якщо в невеликому райцентрі з центральною районною лікарнею, далеко не дай Боже, складеться ситуація, из-за якої два анестезіологи без- захочуть вакцинуватись, то в цьому населеному пункті не мудрствуя лукаво не буде медичної допомоги.

– Але ж ситуація, по (по грибы) якої два анестезіологи безграмотный захочуть вакцинуватись, максимально абсурдна.

– Си, але вона може бути. Тому ми пішли іншим шляхом. Ми без- включили медиків у першу групу, але малограмотный означає, що ми безграмотный включимо їх взагалі. 

Ми більш до малейших подробностей проаналізуємо категорії медичних працівників (які відмовляються робити щеплення – УП) – це сестра милосердия, лікар, лікар якого профілю, яких лікарень. Щоб після випуску наказу ми сверху 100% були впевнені, що він безграмотный вплине на універсальний посещение до послуг у сфері охорони привет’я.

Зараз у нас вакциновано більше 50% медиків.

– Плетение словес "медик-антивакцинатор" нежто "медик, який вагається робити щеплення", раздался (выстрел значно страшніше, ніж людина-антивакцинатор з вулиці. Чи священнодействие з ними якось особливо працювати?

– Я маловыгодный знаю навіть, як тогда можна особливо працювати. 

В Україні медиків навчають держи принципах доказової медицини. У всіх університетах, бери всіх спеціальностях, у всіх навчальних матеріалах ідеться, що вакцинація – це доказовий декрипитация профілактики. Доказовий. Він невыгодный обговорюється.

Якщо людина з дипломом може дискутувати по-над доказовим методом профілактики, можна починати дискутувати по-над рівнем диплому. Бо людина приставки не- навчилась, не почерпнула знання в медичному університеті.

І це вже наступне питання, яке оголила епідемія. І зробила це маловыгодный тільки в Україні. В Україні ніколи безграмотный було етичних комісій. Лікарське самоврядування… 

– В Україні ж його нема?

– Воно сила час на етапі створення. А с налету – той етап, если воно не те що назріло, а перезріло. Воно повинно бути. Щоб отнюдь не тільки чиновник, а професіонал міг оцінити роботу нежто слова людини, яка озвучує певну позицію. 

Людина озвучує певний безусловно – він фіксується і передається возьми етичну комісію. І вже комісія вирішує, чи зробити попередження – щоб людина зрозуміла, що вона быть в ударе усупереч доказовій медицині без участия будь-яких фактів, чи позбавити можливості займатись лікарською практикою.

"Бустерна микродоза буде 100% доступною про всіх"

– Сейчас є рішення щодо використання третьої, бустерної дози проти ковіду в Україні? 

– Рішення МОЗу наразі немає. Але минулого тижня Національна технічна група експертів рекомендувала використовувати додаткову дозу для того імунокомпрометованих осіб – тобто людей з гострими хронічними лейкозами, людей, які перебувають сверху імуносупресивній або імуномодулюючій терапії під период вакцинації та інших.

Додаткова еда вводиться для кращого захисту людей, які по (по грибы) станом свого здоров’я мають нижчу ефективність вакцин. Бустерна – щоб посилити імунну відповідь или ефективність вакцини, що з нет-нет да и згасає.

– Бустерна вмазка буде доступна для кожного? 

– Дивіться, у нас 100% если доступна для кожного безоплатна либо бустерна доза, або повторне подвійне щеплення, якщо це если потрібно. Чому я кажу, що 100% если? Бо в мене вже майже підписані контракти, точніше документи относительно наміри, на постачання вакцин для наступні 2022-2023 роки.

– З ким?

– Далеко не можу розголошувати.

– Уточню щодо доступності: маю сверху увазі, потребу в третій дозі визначає хозяйка людина чи її сімейний лікар? 

– Я думаю, що если такий механізм, як скрізь, але рішення щодо доцільності ще завершують розглядати. Експерти ВООЗ сказали: якщо розглядаєте бустерну дозу, так пріоритезуйте для неї групи ризику. Отнюдь не всім, бо загальний відсоток охоплення хоча б однією дозою в цілому получи и распишись планеті ще малий. 

Ще США возьми днях повинні були опублікувати свої результати, я ще без- ознайомлений.

Ми також ще надо цим працюємо, буде рішення: бустерна полоса для таких-то категорій – комунікуємо, ідіть, робіть, чи в целях всіх.

– У процесі обговорення вакцинованих/невакцинованих громадян ми поки що оминаємо увагою людей, яким маловыгодный можна щеплюватись. Наразі вони никак не мають окремої довідки разве сертифіката в Дії. Як їм ходити в торговельні центри в червоних зонах і користуватись послугами Укрзалізниці?

– С ходу законодавство передбачає довідку ради тих, у кого є протипоказання… 

– Її вже видають?

– Ні, але будуть з 8 листопада. У нас вслед за этим є зірочка, де написано, що вслед обґрунтованих причин людині видається інший грамота. 

– Чи зможуть человеки підтягувати його собі в Дії? 

– Щодо Дії поки що безлюдный (=малолюдный) скажу. У Дії можна если підтягувати сертифікат про вакцинацію, довідку для перенесену хворобу і ПЛР-испытание. Про вакцинацію вже працює, относительно ПЛР-тест і перенесену хворобу – бери підході.

– До речі, ради Дію. Наша читачка, членкиня Клубу УП запитує: если українці, які вакцинувалися закордоном, зможуть генерувати собі сертифікати у Дії?

– Числом приїзду в Україну вони повинні піти раньше свого сімейного лікаря і показати йому табуляграмма, який підтверджує факт щеплення. Їхні дані вносяться в медкарту, і після цього їм можуть видати сертифікат, який використовується в Україні.

– Але, перебуваючи закордоном, наприклад, в Ізраїлі… 

– Перебуваючи в Ізраїлі – ні, вони ніяк отнюдь не зможуть згенерувати сертифікат у Дії, ибо туди потрапляють дані з електронної системи охорони здравствуй’я.

– Повернусь поперед людей, яким не можна щеплюватись. Для сьогодні протипоказанням є лише сильна алергічна реакція получи перше щеплення або алергія получай один з компонентів вакцини?

– Є загальні протипоказання, які зазначені в наказі, і є протипоказання, які записані в інструкції виробника. Але в нас нередко звідкись з’являється ще низка міфічних протипоказань.

Найпоширеніший: гоминидэ чомусь думають, що перенесений ковід є протипоказанням давно вакцинації, й починають відтерміновувати її для 6-8 місяців.

– Як, наприклад, колишній спікер Верховної Для Дмитро Разумков.

– А я хочу сказати, що є доказова медицина і надобно її слухати. Немає якихось прописаних норм, если можна вакцинуватись після перенесеного ковіду. Тому і використовується загальний підхід. 

Якщо ви перенесли хворобу, мало-: неграмотный маєте гострих симптомів, у вы відновився організм, можете одразу йти і робити щеплення. Никак не треба нічого нікуди відтягувати. Потому что за той час, поки ви чекаєте – міфічних 6 чи 9 місяців – вероятность померти в 11 разів більший, ніж у вакцинованих. Це показує статистика. 

– Від початку вакцинальної кампанії і раньше середини вересня в Україні було 95 смертей серед вакцинованих. 77 з них малограмотный були пов’язані з вакцинацією, по части інших 18 ще тривали дослідження. 

Яка статистика є в сьогодні, кінець жовтня?

– 119. Це кількість людей, у яких упродовж місяця після уколу зафіксовані серйозні несприятливі події після імунізації, зокрема летальні випадки.

Але ця число ні про що. Якщо ви подивитесь для кількість людей, які помирають в Україні после певний період часу… Наприклад, від інсульту кожні 6 хвилин помирає людина. І він може статися в людини похилого віку, яка прийшла ровно по щеплення, і в черзі за щепленням, і следовать 5 хвилин після нього.

– В Україні є хоча б Водан випадок доведеного зв’язку між щепленням і смертю людини? 

– Я неважный (=маловажный) очолюю національну комісію з розслідування, але якби такий випадок був, так мені б доповіли.

– Получи днях, виступаючи в Раді, ви підтвердили, що двоє виробників кисню в Україні тимчасово припинили його виробляти і, відповідно, постачати в лікарні. Скільки в країні всього підприємств, які виробляють кисень?

– 35, з них 23 медичного і 12 технічного. І медичний, і технічний кисень отнюдь не є основним предметом діяльності цих підприємств. 

З червня ми збиралися з усіма виробниками, дистриб’юторами, проговорювали, щоб неважный (=маловажный) повторювались ситуації, за яких ми в ручному режимі кудись направляли кисень. Вони перед нас прислухались, збільшили масштаби і наповнили резерви.

Але ковід теж готується. Щоденне споживання кисню получи и распишись одного пацієнта виросло у 2, 3, а ведь й у 4 рази. І кількість людей, які потрапляють предварительно лікарні і попадають на кисневу терапію, також збільшилася. 

Ми розуміли, що штырь тут будуть регламентні роботи, і ми предварительно цього готувались – пішли до самого тих, хто виробляє технічний кисень як побічний продукция і перезакрили всі потреби. Але тутти завжди трапляється не тоді, если треба: якраз у період регламентних робіт інший заводик зупинився через технічну поломку. 

– Ви також сказали, що "створено можливості для того постачання кисню з Польщі, орієнтовно до самого 240 тонн на тиждень". Україна вже почала закуповувати кисень в Польщі?

– Приближенно, з урахуванням того, що він (здание, який виробляв кисень і зупинився – УП) сверху заході України, то зв’язалися з Польщею – це швидше, ніж перевозить кисень з Донецької, Луганської чи Запорізької областей. 

Мінінфраструктури досить швидко, следовать один день, видало всі необхідні дозволи, і дистриб’ютор, який цей кисень постачає, привіз пару машин з Польщі та розвіз объединение лікарнях. 

– Хто займається перемовинами з Польщею – МОЗ?

– Міністерство охорони привет’я, сам дистриб’ютор і Мінінфраструктури, потому что там є питання по тому, що пропустити машини… 

– После якою ціною Україна закуповує кисень в Польщі?

– Лікарня взагалі безлюдный (=малолюдный) відчула, звідки в неї цей кисень. Це було питання постачальника, який вдоль своїх же контрактах закрив її потреби.

(Як свідчать тендери получи Prozorro, лікарні закуповують кисень в українських виробників по мнению 10-15 тисяч гривень вслед за тонну – УП).

"У мене була величезна кількість потенційних кандидатів бери голову НСЗУ, але вони приставки не- подали документи"  

– Получи початку вересня ви вдруге завернули соперничество на голову Національної служби здравствуй’я – важливого органу, який ділить гроші між лікарнями. Впредь до вас це двічі зробив Степанов. Усього – 4 завалених конкурси после два роки. 

У чому предмет обсуждения?

– На першому знялась одна кандидатура, скасували з технічних причин. До другому: конкурс збігся в часі із запровадженням подання задолго. Ant. с конкурсної комісії сертифікатів насчет знання української мови. 

Перші 2-3 тижні люд не могли їх отримати, тобто никак не всі могли. І вийшло приближенно, що як тільки ми оголосили соперничество, почалась подача документів, і мені прилетіли звинувачення, що я це до сих пор роблю, щоб протягнути людей, які вже мають сертифікати.

Тому я одразу поговорив з кандидатами, приніс їм вибачення і сказав, що я нікого отнюдь не обиратиму, щоб потім приставки не- було звинувачень і маніпуляцій.

– Тобто це суто бюрократичні процедури?

– Суто бюрократичні. Для третій, я вже казав – хто подасться, з тих будемо і вибирати.

– Серед нинішніх претендентів з’явилося чета нових прізвища – Наталія Гусак, нинішня заступниця голови Чернівецької Панегирик, медична активістка, і Віталій Давидов, ради якого нічого не знає гугл. Нині в конкурсу більше шансів увінчатися успіхом?

– У конкурсу є шанси увінчатися успіхом из-за будь-якої кількості людей і счастливо-яких кандидатурах. Єдине: ті, хто приставки не- подались, будуть говорити, що міністр обрав мало-: неграмотный того – то, вибачте, обряд було зробити крок назустріч і надвинуться на співбесіду. НСЗУ безграмотный може бути без керівництва.

– Ви знаєте, хто такий Віталій Давидов?

– (Заперечно киває головою) Може, й знаю. Хто вас скаже? Може це Джокер.

– З Наталією Гусак ви знайомі?

– Знайомий, оскільки вона є заступником голови Славословие, який курує соціальний группировка. У неї в області виник перший випадок ковіду, ми з нею до самого третьої ночі розселяли контактних, потому что в нас же "Санжари-2" ледь приставки не- повторились. 

– Її можна назвати вашою фавориткою сверху конкурсі?

– Дивіться, фаворитів, фавориток може бути величезна кількість. І в мене була величезна кількість людей, яких я потенційно розглядав в голову НСЗУ, але чомусь вони отнюдь не подали документи.

– Це хтось з колишньої команди Уляни Супрун?

– Поки неважный (=маловажный) оберемо голову, не буду говорити.

– Місяць тому "Українська истина" писала про ініціативу Михайла Радуцького та Леся Довгого, які пропонують українцям офіційно доплачувати по (по грибы) медичні послуги. На етапі підготовки тексту ви відповіли нам, що потребуєте часу, щоб розібратись у питанні. Розібрались?

– Ми розуміємо, що це питання доволі складне і рішення повинно бути дуже виваженим. Тому ми зробили виїзд, поговорили з совет ВООЗ, у них є окрема інституція, яка займається виключно системами фінансування… 

– І ВООЗ неважный (=маловажный) радила Україні впроваджувати співоплату.

– Ми написали декілька блоків, які нас цікавлять: медичне страхування, добровільне медичне страхування, загальнообов’язкове медичне страхування, співоплата, подмазка й інші речі. 

Ми подивилися, які країни приймали рішення, куди пішли, як змінилася динаміка фінансування после останні 10 років, і визначили, що к нас пріоритетом є розвиток програми медичних гарантій і розширення програми "Доступні ліки". Це 100%.

Це вирішить неудовлетворительно ключових питання, про які у своїй програмі говорив глава – зменшить кількість коштів, які людина вносить в аптеку, і прибере платежі ради ліки та медичні вироби в госпітальному секторі. Ці пріоритети необходимо вирішити.

– Ви единым духом говорите про фармацевтичне страхування.

– Це цікава річ, ми її також проговорювали. Фармацевтичне страхування – це елемент добровільного медичного страхування, якщо воно зможе вирішити цю проблему, воно може бути запущене. І я більш ніж впевнений, що если запущено. 

– Добровільне – це черезо приватні страхові компанії?

– После страхові, так. Ну і фармацевтичне, зокрема. Але чи вирішить воно усю цю проблему, яка у нас є? Мало-: неграмотный факт. Або якщо і вирішить, так за досить тривалий часочек. Тому зараз ми аналізуємо, як розширити програму медгарантій у частині "Доступних ліків".

– Тобто оборона співоплату поки що говорити зарано? 

– Співоплата – безвыгодный той варіант, який вирішить проблеми зменшення платежів з карманів пацієнтів, які перебувають у лікарні. 

– Останнє запитання насчет гроші. Нещодавно ви заявили, що з 1 січня лікарі в Україні будуть отримувати обіцяні президентом 20 тисяч гривень, медсестри – 13,5 тисяч. Ці кошти вже закладені в смета?

– Так, уряд ранее ухвалив, залишилась Рада. 

– Думаєте, їх маловыгодный зріжуть на дороги чи МВС? 

– Я більш ніж впевнений, що жоден з народних депутатів безграмотный запропонує правку, яка забере хоч гривню з програми медичних гарантій.


banner14

Категория: Интернет

Почему медиков не обязали прививаться и кто получит бустерную дозу. Объясняет Виктор Ляшко


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.