Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Социолог Евгений Головаха: Украина Зеленского – это 96-й квартал


Опубликованно 31.08.2021 16:55

Социолог Евгений Головаха: Украина Зеленского – это 96-й квартал

Щo стaлo з прeзидeнтoм Вoлoдимирoм Зeлeнським зa пeрші двa рoки возле влaді, як укрaїнці oцінюють йoгo oстaнні "вoльoві" пoлітичні рішeння, чи стaв шoумeн "95 квaртaлу" пoлітикoм і чи нe стaє він нa aвтoритaрний шляx упрaвління. 

Прo цe тa іншe "Укрaїнськa прaвдa" пoгoвoрилa з сoціoлoгoм, зaступникoм дирeктoрa інституту сoціoлoгії НAН Укрaїни Євгeнoм Гoлoвaxoю.

Кoжнe йoгo інтeрв’ю викликaє xвилю oбурeння чeрeз чaсoм дужe відвeрті фoрмулювaння, aлe вoни зaвжди тoчні. Тa зa слoвaми сaмoгo Євгeнa Івaнoвичa, він чaстo пoмиляється і нe бoїться визнaвaти пoмилки у свoїx суб’єктивниx oцінкax тa прoгнoзax. 

Прo eлeктoрaльні нaстрoї укрaїнців гoвoрить зoвсім трoxи мoвoю цифр, aлe більшe – узaгaльнeннями тa спoстeрeжeннями. 

У двox oстaнніx вeликиx інтeрв’ю Євгeнa Гoлoвaxи во (избежание УП, сoціoлoг пo гaрячим слідaм ділився врaжeннями від рoбoти Рaди тa прeзидeнтa. Сьoгoдні, кoли eмoції вщуxли, пaн Гoлoвaxa гoвoрить oбeрeжнішe, aлe нe шкoдує відвeртиx суб’єктивниx oцінoк нинішній влaді. 

"Укрaїнці знaють щoсь тaкe, чoгo нe знaють eкспeрти"

 Двa рoки тoму в інтeрв'ю УП ви скaзaли, щo у Зeлeнськoгo є мaксимум рік, щoб зaрeкoмeндувaти сeбe. Чaс вичeрпaнo чи він щe мoжe щoсь змінити?

– Трeбa визнaти чeснo, щo я пoмилився. Я ввaжaв, щo якщo Зeлeнський нe зрoбить щoсь eксклюзивнe, тo йoгo рeйтинг пoвтoрить дoлю рeйтингів усіx пoпeрeдніx прeзидeнтів. Цeй прoцeс йшoв і Зeлeнський дeмoнструвaв більшe нeйтрaльнe стaвлeння дo свoгo прeзидeнтськoгo бoргу. Я тaк рoзумію, він приглядaвся дo тoгo, чим відрізняється спрaвжня прeзидeнтськa пoсaдa від тієї, яку знімaють в тeлeсeріaлax. 

Я думaв, щo рeйтинг швидкo пaдaтимe. Я кaзaв: "Прийдe вeснa і рeйтинг рoзтaнe". Пoмилився, рeйтинг нe рoзтaнув. 

Він пoтрoxу пaдaв дo січня 2021, aлe знaчнo пoвільнішe, ніж прoгнoзувaлoся. І цe мaлo нaстoрoжити тa свідчити прo тe, щo укрaїнці знaють щoсь тaкe, чoгo нe знaють eкспeрти, які нaзивaли йoгo "нeдoпрeзидeнтoм". 

– І щo трaпилoсь пoтім?

– Трaпилoся нeймoвірнe. Oстaнні дaні сoціoлoгічниx дoсліджeнь свідчaть, щo рeйтинг Зeлeнськoгo пoвeрнувся дo тиx дaниx, щo були, кoли він виxoдив нa прeзидeнтські вибoри. 

Xoчa, трeбa визнaти, укрaїнці всe oднo ввaжaють, щo всe йдe в нeпрaвильнoму нaпрямку. І тaк тривaтимe у нaйближчі 20-30 рoків. Бaгaтo пeрeстрaждaли в рaдянські часи і в перше десятиліття Незалежності.

– І цей тягар минулого тягнеться из-за нами?

– Безумовно. Важке було життя. Щоб ми визнали, що весь йде в правильному напрямку, мають бути зроблені надмірні зусилля. 

Я б це сформулював таким (образом: те, що рейтинг Зеленського повернувся после значень на час президентських виборів, свідчить, що українці целое таки знайшли собі перспективного кандидата. Хоча, раніше і оптимізму було більше в цілому. Одним пыхом Зеленський легко перемагає бывай-якого конкурента з відривом.

– Так все ж таки в українців ще є надія, що у нього вийде?

– Як без- дивно, українці в більшості покладають бери нього надії. Найцікавіше тетечка, що найбільше українців західного регіону. 50% людей дальше підтримують Зеленського.

– З чим це пов'язано?

– Вдоль-перше, він виявився непоганим популістом. Малограмотный в побутовому розумінні, а знайшов важелі, получи и распишись які можна натискати, щоб слуги це оцінили позитивно. Це така псевдо рішучість, демонстрація, що можна когось прибрати. Українці це завжди заохочували. 

Потому что політики так набридли, що кого б малограмотный прибрали, люди будуть задоволені. Чим більше прибереш політиків, тим краще предварительно тебе будуть ставитися. Тута головне – не переборщити з цим прибиранням. 

Але Зеленський аминь одно не може відійти від свого походження лідера "95 кварталу". Він спочатку думав, як з усім цим впоратися, потім обрав найпростіший варіант, приближенно, як він з "кварталом" робив – відібрав якнайбільше корисних виконавців, які будуть виконувати ролі у цій виставі. 

Согласно-друге: дотепні вирішення, які людишки будуть сприймати позитивно. Це таке порношоу. Він так і Україну дескать в чому сприймає. Для нього намерение Україна – це 96-й участок, який починає якось працювати і добре. І надо ж не забувати, що "95 участок" був фінансово успішним і українці підсвідомо починають думати: неизвестно зачем може і 96-й стане більш-менш фінансово дієздатним?

"Высокий політик має бути трохи шоуменом"

– Велике будівництво і мільярд дерев – це популізм?

– Популізм. Злоякісний популізм – це оборона мільярд дерев і цього безвыгодный варто робити президенту. Цим має займатися міністерство екології з рухами і організаціями. 

– Тобто, ви вважаєте, що він залишився шоуменом?

– Безумовно. І безмерный політик має бути трохи шоуменом. Якщо подивитися держи всіх видатних політиків, вони були трохи шоуменами. І найуспішніші американські політики були шоуменами. Рейган і Клінтон – найбільш успішні вслед за останні часи. Рейган взагалі перемагав после рахунок своєї дотепності. І в Зеленського це є. 

І останній коментар щодо путінської статті оборона націєтворення, він дотепно сказав: нагадує історію Каїна та Авеля. Але. Чи знайшов Зеленський інші важелі управління ніж в "кварталі", я без- знаю. Можливо і їх если достатньо для того, щоб Україну вивести з такої глибокої кризи. Тотальна корумпованість...

– ...некомпетентність влади… 

– ...елітарна ненажерливість. Боротьбу з корупцією Зеленський демонструє, а постійно змінюючи виконавців, показує, що хоче боротися з некомпетентністю. Інша направо – чи вдасться знайти колись тих самих компетентних. Будемо сподіватися, що експерименти безлюдный (=малолюдный) зайві.

– Чому Зеленський толерує некомпетентність влади? Тому що собственноручно (делать) відчуває себе некомпетентним?

– Да что вы? бореться ж наче, звільняє їх. Змінив но прем'єр-міністра, який нате самокаті катався. І тим пирушка лише став славетним. І цього мабуть теж змінить, коль відчує, що може бути сверху його місці більш компетентний. Це поступовий процес. І си поступово може з'представляться компетентні. 

Україною раньше 2010-го року управляли личный состав з радянським досвідом управління. Добре чи тошно – не знаю, але він був. Навички якісь мали. Враз у макроуправлінні люди без до скорого-яких навиків. 

– А які плюси молодих облич?

– Вони важче вписуються в старі схеми, а нові будувати ще безграмотный вміють. От і проблема, чи вони навчаться будувати нові чи ламатимуть старі. 

С ходу ми на перехресті. Спокуса дуже велика. Ото як з цим виселенням колишніх можновладців з Конча-Заспи. Вслед за що ви отримали конец це? За те, що спаплюжили цю країну? 

– Як Зеленський змінився по (по грибы) два роки? Що ви помітили, в першу чергу, як сердцевед(ец)?

– Він став далеко не таким веселим, як під полоса інавгурації, коли цілував голову колеги Євгена Кошового. З радощів еще так не підстрибує. Тягар відповідальності мабуть невыгодный дає. 

По-друге, як получай мене, він зрозумів, і це елемент його успіху – отнюдь не треба боятися західних лідерів і мало-: неграмотный треба перед ними звітувати та поводити себя відповідно. Він почав їм висловлювати ці претензії і по правилам зробив. І Байдену, і Меркель. Наші високочолі експерти почали його вслед за це критикувати. 

– Це нахабність чи самовпевненість?

– Він нарешті зрозумів людську психологію. Раніше він думав: що робив у площадка-шоу, не можна робити в житті. Коль він висловлював свої претензії своїм роботодавцям, олігархам. Ви ж пам’ятаєте, що Коломойський сказав ради Зеленського, що той найбільш незручна людина с целью спілкування. Хоча і Коломойський своевольно не дуже зручний, ви самі це бесподобно знаєте. 

Західні лідери малограмотный такі ж люди? Якщо ви будете покірно виконувати їхні рекомендації і каятися та чухатися, вони будуть з вами (на)столь(ко) і поводитися. Це як з дружинами. Які успішні дружини? Невыгодный ті, які терплять усе, а ті, що висловлюють чоловікам свої претензії. Навіть коль це недолуго чи нерозумно, але з такими чоловіки як весло рахуються. Ну, хіба що останні малограмотный садисти.

– Але чому ж женка українців вважає, що стойбище України на міжнародній арені малограмотный змінилося? 

– І ще довго говоритимуть, що всегда погано. Їх так налякали і вони скажем настраждалися, що триватиме це ще довго. 

У нас були періоди, если суттєво піднімався рівень життя. І що ви думаєте? Українці казали, що їм выходит за останній рік жити краще? Ні. Знову 65% казали, що значит набагато гірше. Хоча подлинно вони стали краще жити. Це чудо природы прибіднення.

Але я б це назвав в такой степени: коли тобі один крат дали так сильно за голові, що ти вийшов з нормального фізичного стану, тобі исповедь багато часу, щоб повернутися задолго. Ant. с розуміння реальності. Тому українці превентивно вважають, що весь век погано. 

Це далеко не означає, що люди безлюдный (=малолюдный) вірять у можливість змін. Це без затей такий феномен, на всяк випадок сказати, що трендец погано, щоб щось почали робити можновладці бери краще. А якщо скажеш, що всегда добре, то вони взагалі нічого без- будуть робити. І я їх розумію.

"Во (избежание Зеленського проект Україна  це 96-й дим"

– Як ще змінився Володимир Зеленський?

– З’явились перші, і чесно кажучи мені досить тривожно, авторитарні ноти.

– В чому?

– Як він приймає рішення. Разве хоча б приклад з Конституційним Судом. 

– Где-то суспільство чекало таких дій, ні?

– Суспільство завжди чекає, щоб прибрали усіх. Жоден би далеко не вцілів (сміється). Якби ми ці очікування більшості населення втілювали в життя, так в нас керувати не було б кому. 

В масової свідомості є велике бажання покарати всіх представників ненажерливої еліти, следовать все, що вони зробили после останні 30 років. Тому безграмотный треба в даному випадку йти в поводу в громадської думки. Але є авторитарні чертеж, на межі закону. 

– Авторитарні чертеж – це його особиста риса характеру чи обставини?

– Вы краще запитати у тих, хто працював з ним в "кварталі". Вони б навели такі приклади, як саме він робив (сміється). Получи посаді президента Зеленський відтворює механізм керування системою у "кварталі". І думає, що ці ж методи будуть успішні і шелковичное) дерево. Але, правила бізнесу і закони країни – досить різні речі. 

Чесно кажучи, к мене особисто і один вигляд судді Тупицького ображає мою гідність громадянина. Його курорти і поведінка. Є ж якісь закони в країні і крестины до них ставитись обережно. Якщо такі авторитарні рішення будуть мало-: неграмотный системними, а з вкрапленнями, то це може бути. Але, якщо це стане методом керівництва – це становитиме загрозу с целью демократії і я цього побоююсь. І ради це треба нагадувати йому по вине представників ЗМІ та експертне середовище.

"Порошенко  чудовий политикан"

– Ви стежите из-за війною між Порошенком і Зеленським?

– (на)столь(ко). Це війна. Поки холодна. 

– Вас не здається, що вони помінялися місцями?

– В такой мере само сміялися над Порошенком, если він був президентом. А він відбрехувався. І робив це дуже вміло. Я був свідком, як Порошенко для морально-політичні закиди поважних експертів гідно відповідав. 

– Порошенко – высокого качества актор?

– Дуже. Чудовий политикан. У нього дуже швидке мислення. Він може цю дело виконувати. А оскільки його палкі прибічники теж сыны Земли харизматичні, то багато критичних стріл можуть відправити для адресу Зеленського саме вони. І він получи и распишись них заслуговує. Але в них (прихильників Європейська солідарність  УП), достатньо драматична ситуація.

– Чому?

– Вони йдуть бери Зеленського з армією, мовою й вірою. Але ж Зеленський проти всього цього без- виступав. Він йшов може навіть з такими ж гаслами, не мудрствуя лукаво більш м'якими. Малограмотный такими категоричними. І це підтримується українцями. Це гнучкість, а Порошенко ніколи маловыгодный був гнучким і це було його помилкою. 

Чому Порошенко багато в чому перекреслив свою політичну предназначение? Закон про мову в його фракції пам'ятаєте? Він мав цей указ відстоювати до кінця. А він відмовився від нього. І почав протискувати інший. Він думав, що збере велику підтримку, але йому ніхто неважный (=маловажный) вибачить, що він відмовився від принципів. 

А мав боротися после кінця. Чому? Побачив,що мало-: неграмотный пройде. В тій Раді. А мав відстоювати і в цій Раді. Думав, що це велика гнучкість, а це зрада своїх принципів. 

– Як ви вважаєте, що в основі цієї війни? Петро Олексійович хоче стати сьомим президентом?

– Він може стати лише 7 претендентом. А приставки не- президентом. Зараз у нього є допустимость потрапити в другий тур, але маловыгодный перемогти.

"Українці схильні по політичного експерименту"

– Відсутність шансів у Порошенка – це відмова від старих облич?

– Українці – експериментатори. Як науковець, я знаю, що експеримент – це завжди загроза. А в психології буває, що витрачаєш величезний фонд, і нічого. І експерименти можуть закінчитися трагедією. Але якщо науковець никак не буде практикувати, то нічого і безлюдный (=малолюдный) мінятиметься. 

Отак росіяни займаються теорією. Путін ними керує і ніяких тобі експериментів. Віддають по сию пору на поталу Путіну і исполнение) них це в довгій перспективі дуже трагічно закінчується. 

А українці експериментують. Вони как-то помилилися, два, три помилилися. Як справжні великі експериментатори. "А може і сверху восьмий раз вийде?" І цей досвід безцінний. 

Я приставки не- розумію тих, хто вважає, що крестины розчаровуватися за 30 років. Подивіться для країни, у яких значно більший досвід, і як важко вони трансформувалися.

– Українці були експериментаторами завжди?

– Я приставки не- можу робити якихось наукових висновків. Я мало-: неграмотный так глибоко вивчав історію. Констатую бесспорно, що українці схильні предварительно політичного експерименту. І виявилось, що наші сусіди молдавани теж. 

– А росіяни – без- експериментатори?

– Ні. Вони нагадують тих науковців, які кажуть: "Неважный (=маловажный) буду я ставити експерименти, ибо це багато зусиль і може нічого без- вийти, краще я напишу теоретичну роботу".

– В українців експериментаторство колективне?

– Це поверх індивідуалізм. Який штовхає людину перед експериментів. Один розумний американець сказав мені: "Ви знаєте, чому українці і росіяни різні і чому українці ближчі прежде американців ніж до європейців, які більш консервативні? Тому що, в американців ніколи малограмотный було такого колективного відпору. Американець завжди свій дім захищав собственными глазами (видеть). Система ферм". 

А в нас Січ і чечетка. Які там фортеці в степу? Чому білоруси мало-: неграмотный експериментують? Бо це лісовики, росіяни ховалися теж в лісу.

– Є ще приклади країн-експериментаторів?

– Поляки. Завжди експериментували. У них теж приставки не- було довго сильної держави. Були стихійні демократичні навички, если переобирали королів. Це сусідство з поляками відіграло для того України позитивну роль. Потому что в росіян все ж таки сусідами була стоянка і Китай з персами. Там завжди була сакральна влада. 

– В попередньому інтерв’ю ви говорили, що нова Ада  це вирок старим обличчям. Чи бачите нових професійних людей в парламенті?

– Важко когось виокремити. Ухвалення того ж таки закону насчет землю – це весь век таки програма Зеленського, а безграмотный когось з окремих політиків в Раді. 

– Челядь кажуть, що нова Ада розчарувала і не виправдала очікувань суспільства. 

– Це процес. Були в цій Раді і досі залишаються кілька молодих анекдотичних осіб. Всі сміялись. 

Є розумні людишки, які готують закони, але вони невыгодный світяться. Чому досі це приставки не- системний феномен? Бо це досі політична дикий імені Зеленського. Не если Зеленського – не если і політичної сили. Не если Ляшка – не если Радикальної партії...

– І ЄС сверх Порошенка?

– А тут безвыгодный погоджуюся. ЄС – це маловыгодный лише Петро Олексійович. Це всі, хто маловыгодный сприймає цю владу. ЄС – залишиться навіть вне нього, вони перейменуються в ще шось, але в них є електорат. Назвуть знову себя якимось Рухом і все одно якісь свої 20% знайдуть. Ибо це все ж таки ідеологічний електорат. 

А в Зеленського він далеко не ідеологічний і досі невизначений. Визначитись можуть поверх мовний закон. Це змусить ідеологічно їх визначитись. Ибо буде стільки негативу, що їм прийдеться визначитись.

 – Людей Зеленського, давно речі, пов'язували з проросійськими рухами і Медведчуком.

– А виявилось, що з Медведчуком товаришував і спілкувався Петро Олексійович. Накануне речі, справа Медведчука – теж авторитарне рішення. Сверху межі свободи слова. Але ж йде війна. 

Дуже хитка законодавча первооснова таких рішень і доводиться приймати авторитарні рішення. Беспричинно який він проросійський, якщо скривдив подсадная утка Путіна? 

– Це було сміливе політичне рішення?

– В такой мере. І тому це надало йому певної підтримки з боку західного електорату. Він засим багато знайшов. Трохи розчарувалися получи и распишись Сході України, де дивилися ці канали. Більше знайшов, ніж втратив, і показатель почав знову зростати.

– Що, получай вашу думку, означає відставка Авакова?

– Зеленський вважає, що ситуацію втримає і безо Авакова. Не знаю, чи правий він, чи ні. Аваков дуже рішуча людина, згадайте Харків. Його без- спроста і залишили. Не було впевненості, що якщо почнуться якісь рухи, що хтось інший втримає. Це сміливе рішення Зеленського. 

– Чи досидить Зеленський свій термін?

– Положим як він може мало-: неграмотный досидіти? В'ятрович Кладбище влаштує? Їм же потім богослужение буде звітувати перед Заходом, що вони натворили, а Росія вкотре скористається моментом. А вона чекає, щоб влада похитнулася. КДБ їх вчило, що безлюдный (=малолюдный) треба багато зусиль, якщо можна витратити маловато.

"Кучма вмів дурити російських можновладців"

– Як ви вважаєте, "Русскій мір" остаточно програв в Україні?

– Він нас ніколи невыгодный залишить. Це взагалі на України визначальне питання. Загрозу недооцінювали. Такої "любові" по України як у російської владної еліти я ніде никак не зустрічав. І це не Путін. Він лише уособлення ставлення владної еліти поперед України. 

На початку 2005-го я казав, що я останній кучміст України. Кучма вмів дурити російських можновладців. І застосував силу, коль це треба було. Вирішив но питання Тузли і готовий був застосувати силу. Рішучість мала значення. 

В 90-ті, если я був політично активним, багато спілкувався з російськими ліберальними експертами. І шо мене дивувало завжди: спочатку вони виголошували ліберальні речі, а потім підходили перед мене і казали: " Да ну? да, все это автор должны говорить, про суверенитет... однако мы же один публика. Что вы там выдумываете, пишущий эти строки ничем не отличаемся".

– Тобто, російський ліберал таки закінчується получи українському питанні?

– Закінчується. Це аксіома і від цього нікуди малограмотный підеш. Київ – мати "городов русских". По сию пору йде від цього. Київ сейчас стояв столицею, коли получи и распишись місці Москви було Кучкино з кількома хуторами. К росіян це дуже болісне питання. 

– Як оцінюєте поведінку Зеленського з Путіним? Вміє він бодатися з такою політичною фігурою, як російський глава исполнительной власти?

– Розумієте в чому по правую руку (пауза). У мене було багато друзів дисидентів, які мали справу з КДБ. Я – ніколи. Мене лише СБУ переслідувало присутствие Януковичі. А КДБ мене мало-: неграмотный чіпало. А спілкувався з людьми, яких чіпало. Панихида мати велику силу волі, щоб малограмотный зламатися. 

– Що духом відбувається з електоратом так званих проросійських партій України?

– Застигли. Невыгодный було і спротиву. Їх канали закрили. Це пасивні людское) (со)общество. Один Рабінович шось после співав. Яке повстання для Донбасі? Це штучна кооперація получай чолі з Гіркіним і подібними. 

– У рейтингу довіри з боку українців досі Юлія Тимошенко. В чому загадка політичного довголіття її?

– Вона – природжений політик. Полном) объеме. Талановитий політик і чудовий популіст. У неї є стійкий електорат. Коль вона тільки з'явилася в політиці, ми в кінці 90-х вивчали "ядерний електорат" – який рядом будь-яких змінах маловыгодный змінює свою точку зору. Найбільший "ядерний електорат" був в Юлії Тимошенко. Він ніколи її маловыгодный зрадить. Але він безвыгодный такий великий, щоб виграти президентські вибори.

"Кличко став би президентом"

– Чи має шанси Віталій Кличко як потенційний соискатель на президентських виборах?

– У кріслі критерий його підтримує багато киян. У нього є проблеми, але следовать опитуванням він  випереджає всіх інших в крісло мера. А щодо президенства – неважный (=маловажный) так просто. Якби він свого часу никак не відмовився, то виграв би і став президентом.

– У 2014-му?

– Приближенно. Не було альтернативи. Він був би президентом.

– Але уступив Петру Олексійовичу. 

– І це если політичним тягарем для нього завжди. І багато хто если думати: "Ага, поступився, який но він президент?". 

Шанси є, если не буде куди діватися. Ви ж розумієте, електорат Зеленського нікуди далеко не дінеться, якщо він вирішить без- балотуватися. Або себе дискредитує. І обряд буде знайти якусь постать. 

А Кличко – найближчий. Він має хорошу рису, яка сгодиться в президентстві – вміє тримати пинок. 

Чому я міг би з теоретичних причин после нього проголосувати? По-перше, він безлюдный (=малолюдный) буде корумпованим. По-друге, вміє тримати мордобитие, а це важливо для президента. А ще если смішити населення і вони задолго. Ant. с нього ставитимуться поблажливо.

– Та ж "приколізація політики", для яку ви говорили нам раніше?

– В) такой степени. Це розчарування в старій системній політиці і кожна країна це переживає. Штати пережили і обрали собі постать Трампа. Є ще бортовка бразильського президента. В Болгарії виграла партія шоумена. 

Це відкат і пошук комічних постатей. Але коль вони продемонструють свою некомпетентність, слуги знову повертаються до старої політики.

– Як враз українці сприймають війну получай Донбасі?

– Ой… Це головна положение для українців досі під минута наших опитувань. Беззаперечно. Вже потім йде зростання цін і безробіття і корупція...

– Українці хочуть миру чи перемоги?

– Малограмотный хочуть війни. А як вирішити це – безграмотный знають. Громадська думка розпорошена. 

Одні вважають, що венчание відмовитись від Донбасу, інші – замурувати, треті – йти завойовувати. Домінуючої громадської думки немає. Але 70% сприймає Росію, як ворога. Ніколи такого безграмотный було. До 2014-го лічені відсотки вважали Росію ворогом. 

 – Як ви вважаєте, в якій воспитанно-соціальній площині знаходиться не переводя дыхания Україна? Де ми?

– Україна чітко визначилася. Вона – в європейському просторі і її майбутнє пов'язане з Євросоюзом. Вона має бути демократичною країною. Економіка має бути ринковою і вільною. 

В 90-і роки більше 40% підтримували комуністів. В один прием може 1-2% з соціалістами в купі. Ще в 2013-му році під 60% підтримували Ямато з Росією та Білорусією. Уявляєте? А за один прием 20%. Все це і є достижение 30 років страждань і поневірянь. 

Ми будемо в Європі з ринковою економікою і ніколи маловыгодный повернемось в комуністичне минуле і нарешті будемо йти якнайдалі від Росії і поривати й позитивні зв'язки які, надобно визнати, таки були. А негативні стали переважати і це зробила самочки Росії. 

Інша по правую руку, від нашого розуму і тонкощів політики если залежати те, чи зможемо ми витримати отой шалений тиск російської "любові" вплоть до нас. І зсередини теж. 

Обряд мати розум і бути дуже обережним в проведенні внутрішньої політики. Країна дуже складна і богослужение розуміти, що російський тиск – це серйозна дело. Треба гнучко реагувати. 

– Україна стане членом НАТО?

– Це складніше. І залежить маловыгодный лише від нас. Отечественный європейський вибір залежав і залежить від нас. Ми можемо бути в Євросоюзі, маючи серйозні проблеми з Росією. Чи вистачить у Заходу рішучості нас прийняти, це питання. Загалом в майбутньому цього виключати малограмотный треба. 

– Як розвивається країна? Ми відповідаємо сучасному світу в 2021-му році?

– Ми вже приставки не- відповідали 2011-му. Були значно далі. В один присест ми значно ближчі вплоть до 2021-го ніж були задолго. Ant. с 2011-го. Щось сталося. 

По части-перше ми стали компутер'ютерною мережевою країною. Ми займаємо суттєве місце серед лідерів ІТ технологій в світі. Наші айтішники возьми 7-му місці в світі. Наші мережеві дуже швидко і бурхливо розвиваються, діджиталізовуємось. 

Ото японці проголосили у 2014-му гроб телебачення. Скоро ми зможемо проголосити копец паперових видань. Телебачення ще ні, це попереду. Колись і перед цього прийдемо, коли станемо повністю діджиталізованою країною. Це теж суттєво поліпшить отечественный шлях до європейського майбтнього. 

Конец це невідворотне, бо українці из-за психотипом європейці. І це невыгодный теоретичне висловлювання а великі дослідження. Ми відрізняємось суттєво лише одним. Ми занадто поблажливі раньше побутової корупції з якої виростає прием. Відстаємо ще в навчанні, в системі наукових ступенів тощо. Якщо навчимось доброчесності, в таком случае в нас взагалі не если проблем приєднатися.

– Який не переводя дыхания психоемоційний стан українців? 

– Суттєво маловыгодный змінюється. Він погіршився в 2014-2015-му. Був потрясение. Додалась пандемія, висмоктала багато сил. Але конец вирівнюється. 

Коли ми питаємо насчет психологічний стан, тільки 10-15% кажуть, що він важкий і що вони знаходяться у важкому пригніченому стані. Переважна більшість зберігає рівновагу. І поступово адаптується предварительно екстремальних умов. 

Для жаль, війна не закінчується і маємо пристосовуватись впредь до економічних скрут, політичних негараздів, пандемії і війни. Але возможность є. Не накопичується негативний емоційний досвід. Він зменшується. Завдяки могутнім адаптивним механізмам. І самочки здатність до політичного експерименту, ради який ми з вами говорили з самого початку, вона і оборона це свідчить. 

Якщо людина пригнічена, знаходиться в депресії та стані апатії, вона ніколи малограмотный здатна на жодні експерименти. А ми йдемо. І це викликає в мене велику повагу предварительно українців. 

– Тобто світло в кінці тунелю є?

– Завжди. Коль ми питаємо в українців: "Чи вірите ви, що из-за 20 років суттєво покращиться ситуація в країні? – Ні". "Чи вірите, що помощью 10 років? – В такой мере". 

Українці стратегічні оптимісти і закономерно роблять. Бо стратегічний оптимізм – це передумова успіху.


banner14

Категория: Интернет

Социолог Евгений Головаха: Украина Зеленского – это 96-й квартал


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.