Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Инфекционист: В конце сентября школы закроются, в ноябре будем иметь ситуацию, как в Италии


Опубликованно 04.08.2021 03:55

Инфекционист: В конце сентября школы закроются, в ноябре будем иметь ситуацию, как в Италии

«Нaсeлeння дужe рoзслaбилoся»

Нaвчaння у шкoлax тaки стaртувaлo. Щoпрaвдa, зa нoвими прaвилaми тa з oбмeжeннями. Вoни мaють зaxистити дітeй від зaрaжeння. Сeрeд oбoв’язкoвиx нoвoввeдeнь: сaнітaйзeри нa вxoді дo нaвчaльнoгo зaклaду, oбмeжeння присутнoсті бaтьків всeрeдині нaвчaльнoгo зaклaду, oбoв’язкoвe прoвітрювaння клaсів нa кoжній пeрeрві тa миття підлoги дeзінфікуючими зaсoбaми двічі нa дeнь.

Oднaк чи дoстaтньo цьoгo? Кaндидaт мeдичниx нaук, кeрівник Нaціoнaльнoї eкспeртнoї групи з інфeкційнoгo кoнтрoлю, інфeкціoніст Aндрій Aлeксaндрін пeрeкoнaний, нaшa влaдa прoстo списaлa прaвилa, рoзрoблeні Всeсвітньoю oргaнізaцією oxoрoни здoрoв’я. Вoни кoрисні, aлe нe дoпoмoжуть уникнути рoзпoвсюджeння вірусу у нaвчaльниx зaклaдax. І oсь чoму...

Діти пішли дo шкoли. Як ви oцінюєтe рівeнь підгoтoвки шкіл і чи рeaльнo нa прaктиці дoтримувaтися усіx oбмeжeнь, зaтвeрджeниx МOЗ?

У всій ситуaції нaвкoлo підгoтoвки шкіл є бaгaтo нeзрoзумілиx мoмeнтів. Xoчу звeрнути увaгу, щo функціoнaльнo зa протидію поширенню Covid-19 відповідає головний санітарний лікар України – нині це Віктор Ляшко. Давайте пригадаємо: перша постанова головного санітарного лікаря щодо дитячих навчальних закладів вийшла 30 липня, тобто из-за місяць до початку навчального сезону. Грамота містив тимчасові рекомендації. А носитель кінцева постанова головного санлікаря вийшла 22 серпня. Скажіть, чи можливо следовать тиждень підготуватися до навчального сезону?

Наприклад, у США Фокус контролю за захворюваністю (CDC) видав відповідні рекомендації ще в середині січня 2020 року. Натомість отечественный головний санлікар «ждав чогось» пів року.

Хотів би також звернути увагу получи те, що головний санітарний лікар поклав відповідальність вслед захворюваність дітей на керівників навчальних закладів. Це смішно. Керівники дитячих установ приставки не- мають ні людського, ні фінансового ресурсу на того, щоб створити ці умови. Ипостась держави – не забороняти, а допомагати створювати необхідні умови. А головний санітарний лікар та Власти громадського здоров’я МОЗ из-за цей час нічого никак не зробили.

Що мало б бути зроблено?

Ми говоримо насчет дитячі заклади. Найголовніше, що крестины там створити, – це хорошу систему вентиляції приміщень, встановити испытание за температурою повітря. По слова, вона має в межах 19-21 степень. Це дуже важливо. Крім того, вкрай необхідно контролювати вологість повітря, особливо в опалювальний осень. Вона має бути від 40% раньше 60%, а у нас під часочек опалювального сезону в дитячих закладах ледь сягає 20%. Діти дихають сухим повітрям, у них пересушується слизова оболонка і організм стає сприятливий раньше розвитку всіх ГРВІ: грипу, риновірусу, аденовірусу, Covid-19 і яко далі. У нас ідеальні умови для того розповсюдження патогенів щороку, загвоздка виникла не зараз.

Тому вслед за пів року Covid-19, пора, коли ми були держи жорсткому карантині, державна общественный порядок взагалі нічого не зробила ради дитячих закладів. У школах та садочках всі в шоці, потому что вони не розуміють, звідки брати кошти, як виконувати цю постанову головного санітарного лікаря.

Я намагаюся ніколи невыгодный лізти в політику, але я беспритязательно чітко розумію як спеціаліст, що у нас країна з якимись збоченими правилами. Ніхто отнюдь не намагається вирішити проблему.  

Як ви взагалі оцінюєте нинішні рекомендації МОЗ?

В принципі, усі ці рекомендації правильні, більшість з них переписана з міжнародних рекомендацій – ВООЗ чи ЮНІСЕФ. Але! ВООЗ і ЮНІСЕФ дають широку картину, починають з повітря, його вологості і температури, вентиляції. У нас для це ніхто не каже. І если трохи похолодає і в класах позакривають вікна, ризик розповсюдження никак не лише коронавірусної, а й будь-якої інфекційної хвороби стане величезним. Грошей, які були у «коронавірусному фонді», вистачило б с целью того, щоб за пів року підготувати школи і дитячі садки после нового навчального року. Але натомість будуємо дороги.

Скажімо, мити шуршики після кожного уроку – дуже правильна рекомендація. Питання в іншому: чи створені интересах цього відповідні умови? Чи скрізь є рідке деликатно (бо інше не підходить), чи скрізь закуплені саме паперові рушнички? Може, вам це здивує, але за (семь) (верст не в усіх школах у сільській місцевості взагалі є сок – холодна, про гарячу взагалі безвыгодный йдеться! Поїдьте в Закарпатську сторона, відвідайте школи, лікарні, инуде нема води ніякої. Ради яку інфекційну безпеку можна говорити?  

«Усе наше населення ни свет ни заря чи пізно перехворіє получи Covid-19»


Наскільки початок навчання у школах може погіршити ситуацію із коронавірусом?

Дитяче населення є однією з рушійних сил розповсюдження ГРВІ, в тому числі і Covid-19. І найближчим другой раз зростання захворюваності за рахунок дитячого населення піде ще більше, потому что хоч діти і не є групою ризику, вони є носіями. Діти можуть заражати своїх батьків, бабусь і дідусів. Я впевнений, ситуація если такою: 1 вересня діти пішли прежде школи, у кінці вересня всі школи закриються.  

Тобто варто знову готуватися давно жорсткого карантину просто тому, що всі захворіють?

Объединение-перше, населення дуже розслабилося. Воно отнюдь не довіряє центральній владі.

По части-друге, за моїми спостереженнями, наразі величезна препятствие – внутрішньо колективні спалахи. Одна хвора людина прийшла для роботу на велике підприємство, после того попчихала-покашляла, усіх позаражала, і вслед за кілька днів отримала лабораторне підтвердження Covid-19. Штырь вам і спалах.

Я не хочу лякати, але простой як інфекціоніст розумію: у кінці жовтня – нате початку листопада ми отримаємо будто таку ситуацію, як була весною в Італії чи Іспанії, коль до лікарні звозитимуть величезну кількість хворих, і медики змушені будуть з трьох пацієнтів обирати одного, чиї шанси получи и распишись одужання найвищі, і лікувати його.

У нас нетолерантне суспільство, воно неважный (=маловажный) законослухняне. І я його розумію, потому что ж суспільству не можна лише забороняти, з ним потрібно постійно тя діалог, пояснювати, давати відповіді. І сухого щоденного фактажу  оборона кількість хворих і померлих щодоби недостатньо. Потрібно пояснювати логіку обмежень, давно прикладу, якого біса справді потрібно одягати маску у закритих приміщеннях, як с супермаркети; для чого потрібно зберігати півтораметрову дистанцію; навіщо якісно намилювати рычаги впродовж 20 секунд; і навіщо витирати шуршики одноразовим рушником в офісі. После слова, також необхідно роз’яснювати епідеміологічні особливості Covid-19 – життя показало, що основні епідемічні уявлення з цим вірусом маловыгодный спрацьовують. Наприклад, суспільство очікувало, що влітку відбудеться зниження кількості хворих, як це буває з грипом, але круглым счетом не сталося. У тому числі, сквозь погану вентиляцію більшості закритих приміщень.

Тільки вследствие це? Адже грипу влітку немає: епідсезон умовно починається у жовтні і закінчується нате початку травня.

Не лише у цьому. Згадайте, коль у 2009 році у світі і в Україні циркулював грип штаму Н1N1, смертність від нього була високою – зокрема, в Україні вслед сезон загинули близько 1700 людей. Штат(ы) були теж налякані. Водночас тоді, объединение-перше, була вакцинація від цього грипу. Щоправда, у нашій країні охоплення вакцинованих тоді складало менше 1%, та й сразу воно несуттєво змінилося. Тоді був реальний інструмент захисту, просто ним без- користувалися. По-друге, тоді з’явився препарати к лікування цього грипу – «Таміфлю», який практически допомагав і мав доказову базу. После рахунок нього повитягували величезну кількість хворих із пневмонією. Від Covid-19 немає ані вакцини, ані специфічних противірусних препаратів. Уся профілактика – це дотримання заходів інфекційної безпеки.  

«Ніяку вакцину від коронавірусу ради рік неможливо розробити»


Світові фармвиробники анонсують появу вакцини у найближчі місяці: у Німеччині обіцяють вже в кінці 2020 року, китайська вакцина знаходиться держи останній фазі тестування…

Знаєте, це на обивателя звучить ефектно: «ой, третя фаза досліджень». Я ледь далеко не щотижня чую, що американці чи ізраїльтяни винайшли вакцину проти СНІДу чи інших захворювань. Минає дни, а вакцина не з’являється. Це нетрудно інформаційні вкиди. Якщо якась компанія заявляє, що через-от випустить вакцину, її акції піднімаються, інвестиції збільшуються. А вакцини (на)столь(ко) і немає. Люди заробляють гроші.

Як інфекціоніст можу вы запевнити: ні про яку вакцину від коронавірусу из-за рік, а тим більше – относительно якісну, просто не йдеться. Це неможливо. Тетушка, що росіяни щось зареєстрували, мало-: неграмотный витримує жодної критики. После міжнародними канонами, кожна вакцина має проникнуть три етапи випробувань. Росіяни в грудні 2020 року мали б тільки закінчити другий кругооборот. Але вони вже заявили, що вакцина готова. Розумієте, імунно-біологічний произведение – це не жарти. Навіть якщо вакцина покаже свою ефективність, вона може бути небезпечною. Доки ж вона маловыгодный буде безпечною, ні Всесвітня організація охорони здравствуй’я, ні ЮНІСЕФ, ні інші організації безвыгодный візьмуть на себе відповідальність после неї. Це ж геноцид.

Я в це далеко не вірю.

Людство вже стикалося з коронавірусом у 2002 році був SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, тяжкий гострий респіраторний агранулоцитоз – «Главком»), у 2006-2007 рр. був MERS (Middle East respiratory syndrome coronavirus, близькосхідний коронавірусний респіраторний евнухоидизм – «Главком»), і через минуло вже 18 років, витрачено мільярди доларів, а вакцини досі нема. После рік же точно зробити вакцину від коронавірусу неможливо. В мою думку, у кращому випадку вакцина від Covid-19 з’обозначиться у кінці 2021 року. Особисто я більше сподіваюсь держи те, що фармкомпанії зможуть найближчим часу розробити ефективні противірусні препарати, які достижимо допоможуть знизити смертність. Около цьому я переконаний: усе наше населення (раньше чи пізно перехворіє бери Covid-19.

І ще я хотів би сказати оборона організацію усього процесу. Ви знаєте, що немає жодної лікарні, що спеціалізується возьми коронавірусній інфекції, у тому числі приватної, -де б не відчувалося браку персоналу? Навіть у столичній Олександрівській лікарні (головна коронавірусна лікарня Києва, – «Главком»). Ви знаєте, чому одновременно помітне зниження захворюваності серед медиків? Потому что вони вже всі перехворіли.  


banner14

Категория: Интернет

Инфекционист: В конце сентября школы закроются, в ноябре будем иметь ситуацию, как в Италии


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.