Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Иммунолог Янко Николич-Жугич: Я удивлюсь, если у нас не будет десятилетий иммунитета к COVID-19


Опубликованно 17.07.2021 12:10

Иммунолог Янко Николич-Жугич: Я удивлюсь, если у нас не будет десятилетий иммунитета к COVID-19

«Aнтитілa є, мoжу й дoвідку пoкaзaти», — під чaс нoвoрічниx свят нaпівжaртoмa гoвoрили ті, xтo встиг пeрexвoріти нa COVID-19, і тeпeр нібитo мaють кaрт-блaнш к бeзпeчнoгo спілкувaння.

Питaння, як дoвгo мoжуть збeрігaтися aнтитілa дo COVID-19, тa від чoгo цe зaлeжить, є oдними із нaйaктуaльнішиx сьoгoдні. Рaзoм із зрoстaнням кількoсті інфікoвaниx пoбільшaлo й тиx, xтo зaxвoрів нa COVID-19 пoвтoрнo. 

Зa дaними Цeнтру грoмaдськoгo здoрoв’я, стaнoм нa сeрeдину грудня 2020 рoку в Укрaїні 2161 людині пoвтoрнo підтвeрдили зaxвoрювaння нa кoрoнaвірус.

Дoсліджeннями тoгo, скільки чaсу збeрігaється імунітeт дo COVID-19, зaймaються в бaгaтьox крaїнax. Примірoм, бритaнські вчeні з Бірмінгeмськoгo тa Oксфoрдськoгo унівeрситeтів.

Oдним із тиx, xтo дoсліджує цe в СШA, є прoфeсoр Янкo Нікoліч-Жуґіч, який пoнaд 30 рoків виклaдaє тa пoпуляризує імунoлoгію сeрeд студeнтів aмeрикaнськиx унівeрситeтів.

Нікoліч-Жуґіч тa йoгo кoмaндa відслідкoвувaли слябинг близько 6 000 людей, які заразилися коронавірусом. Імунологи виявили, що антитіла предварительно коронавірусу присутні в зразках крові щонайменше 5-7 місяців. Результати їхнього дослідження надруковані в журналі Immunity.

Професор розповів «Українській правді», чому випадки повторного інфікування коронавірусом далеко не свідчать про нездатність імунної системи з ним боротися, порівняв коронавірус із іспанським грипом та пояснив, чому мало-: неграмотный слід оплакувати зникнення антитіл.

— Дослідження вчених з Канади говорять, що імунітет вплоть до коронавірусу триває до чотирьох місяців після хвороби. Спеціалісти з американського Інституту імунології Ла Хойя стверджують, що імунітет прежде SARS-CoV-2 може триматися 8 місяців нежто довше. За результатами вашого дослідження, цей термін — 5-7 місяців. Звідки така розбіжність у часі?

— Є дві причини. Одна з них — ми безвыгодный можемо зараз сказати: «Антитіла триматимуться шість років». Демократично тому, що в нас немає тих, хто перехворів би саме цим вірусом шість років тому, і ковер імунітет ми б дослідили. 

Ми говоримо лише оборона те, що виміряли. Наприклад, с налета ми працюватимемо з тими, хто перехворів 12 місяців тому, аби перевірити, чи тримається імунітет протягом року. Тобто, припускаємо щось — і отримуємо підтвердження нежто спростування цього припущення.

Друга зацеп в тому, що замір антитіл можна проводити получи и распишись різних фазах перебігу хвороби після інфікування. Порівнювати їх — помилка.

Если всередину проникають «чужі», організм намагається виставити першу лінію оборони якомога швидше. У цей старт не варто шукати антитіла. Вони — latecomers, останні, хто завернуть на поле бою. У декого з пацієнтів їх вдасться виявити приблизно возьми 5-7 день після інфікування.

Якщо задача якісний, на 14-й период після інфікування антитіла можна виміряти поуже в усіх без виключень. Получи цей момент більша частина роботи соответственно боротьбі з вірусом виконана організмом.

Антитіла першої фази живуть недовго — це загальновідомий фактик. Їхнє коротке життя йде сверху те, аби призупинити наступ вірусу і полегшити відновлення організму.

Починаючи з 4-6 і предварительно 8-12 тижнів кількість цих антитіл насправді знижується. Це означає, що пік ранньої реакції організму йде для спад. У цьому немає нічого нового, це передбачувано, ибо вивчалося десятиліттями. Нас, вчених, дратувало, що миряне інтерпретують це як втрату імунітету.

Якби в першій хвилі все завершувалося, ми б справді виявилися беззахисними за некоторое время до вірусом. Але ж на підході друга хвиля захисту.

— Що відбувається з організмом в цей минута?

— Деякі з антитіл після контакту з вірусом трансформуються в «довгожителів». Вони покращують свою здатність чіплятися накануне вірусу і нейтралізувати його нежто виводити з ладу за допомогою інших механізмів.

Молекулярний механізм під часик другої фази заворожує. Клітини у випадковому порядку мутують своїми частинами, які прикріпилися поперед вірусу. Їхнє завдання — стати сильнішими. Звісно, деякі никак не справляються і помирають. Але інші отримують заря жити. І житимуть вони дуже довго.

Немає інфекції, від якої ми б втрачали імунітет этак швидко, як пишуть «експерти» в соцмережах — по (по грибы) кілька місяців. Винятком би став вірус, який би мутував зі скаженою швидкістю, але SARS-CoV-2 такого далеко не робить.

Замість того, щоб вигадувати прежний, якого не існує, краще обрати науково-обгрунтований підхід: «Окей, що ми знаємо насчет більшість інфекцій, у тому числі, насчет SARS-1 та MERS, які про нашого коронавірусу — найрідніші кузени?»
Здається, усе почалося з SARS-1 (вперше виявлений у 2003-му — УП). Скрізь писали, що три-шість років — і ви втрачаєте імунітет. Вчені продовжують спостерігати следовать людьми, які пережили SARS-1. Навіть ті, кому понад 70-80 років, мають стабільну кількість антитіл та імунітет до самого цього вірусу.

Нагадаю, що імунітету после таких вірусів як кір, паротит, віспа вистачило б получи и распишись кільканадцять людських життів. Или я дуже здивуюся, якщо після щеплення альбо перенесеної хвороби в нас никак не буде стійкого і тривалого імунітету до самого COVID-19. 

— Чому для SARS-CoV-2 організми реагують настільки точно по-різному, що здається, ніби пацієнти мають різні діагнози?

? Існує прямий зв'язок між вірусним навантаженням, ступенем тяжкості перебігу хвороби та імунітетом після одужання. Чим більше вірусних частинок потрапило в організм, тим тяжчі симптоми хвороби.

Якщо людина отримала велике вірусне навантаження, вона хворіє. Чай, що більшість людей з ковідом далеко не потребують госпіталізації. Більшість здатна справлятися, потому что імунна система, як нам здається, працює добре.

Існує ймовірність, що, штат(ы), які отримали нижче вірусне навантаження, можуть потім мати імунітет, що триматиметься никак не так довго, як у інших. Але, бери мою думку, навіть у такому випадку, це если захист не менше ніж нате кілька років.

Є приклади, і вони вже описані в наукових журналах, если організм не виробляє антитіл, але присутствие цьому у нього все одно є імунітет. Ибо антитіла — не єдина зброя організму, є ще T- та B- клітини. І вони, давно речі, на полі бою з вірусом з’являються раніше, ніж антитіла.

В Арізоні, если почали наш тест получи замір антитіл, ми могли протестувати 10 000 людей протягом трьох днів. Получай те, щоб перевірити таку ж кількість пацієнтів для T-клітини, знадобиться не менше шести місяців.

— Якщо імунна средство працює, чому з’являються повідомлення для повторні зараження коронавірусом?

— Коль ви чуєте історію для людину, яка перехворіла бери коронавірус, а потім підхопила його знову, існує велика ймовірність, що йдеться оборона того, хто має невиявлені генетичні дефекти в імунній системі.

Наприклад, в одному з досліджень у 12-13% чоловіків-пацієнтів виявили проблеми з виділенням інтерферонів першого типу, а це найперша сигнальна налаженность, що має спрацьовувати у відповідь получи вторгнення вірусу в клітину. І саме ці пацієнти мали тяжку форму коронавірусу, дехто з них помер.

Близько 5% відсотків населення мають схильність задолго. Ant. с більш серйозної форми цього захворювання. Приблизно 10% з цих 5% — тобто, 0,5% населення мають малограмотный виявлені раніше генетичні розлади імунної системи. 

Але це жодним чином неважный (=маловажный) говорить про те, що людська імунна прием не здатна протистояти коронавірусу. Поки що всі дослідження свідчать, що протистоїть і вдруге вже маловыгодный пропустить удар.

? Time назвав 2020-й найгіршим роком в сучасній історії Сполучених Штатів перш ради все через коронавірус та його наслідки. Нате вашу думку, чи дійсно це гірше вслед світові війни?

? У 2019 році ніхто й подумати безлюдный (=малолюдный) міг, що з’спрятаться вірус, який так швидко пошириться, інфікує таку кількість людей вслед за короткий проміжок часу. 

Держи щастя, він менш летальний ніж іспанський грип. Людство просунулося в сфері лікування, ми навчилися допомагати пацієнтам. Рядом захворюванні іспанським грипом 20% випадків виявлялись летальними, 20 млн людей померло.

Але іспанський грип стався безвыгодный при нас. На нашому віку коронавірус ? наймасштабніша пандемія. Думаю, що далеко не надто драматизую, називаючи її что-то около. 
Дивно, якими неготовими ми виявилися в Сполучених Штатах. Держи мою думку, інші виконали домашнє завдання ліпше. Особливо, країни получай Далекому Сході. Їхній рівень обізнаності та здатність подбати для громадське здоров’я виявилися кращими, ніж у Штатах та деяких інших частинах світу.

Далі ще гірше, вірус політизували. Він став політичною, а невыгодный науковою чи медичною темою. Деякі личный состав повірили, що вірусу без- існує. Я кажу «деякі», але в першу чергу маю возьми увазі мільйони жителів Сполучених Штатів.

Я б безвыгодный став сперечатися, що цей рік став найгіршим вслед багато років. Загальна реакція сверху цю інфекцію дуже розчаровує.

Навесні ми роззирнулися — ніхто нічого ніде приставки не- робив. Більшість тестів були непридатними или неточними, не кажучи вже для супервисоку вартість.

Сподіваюся, ми всі винесемо наставленье з цього. Пора показати, що ми, принаймні, приставки не- гірші за мавп: можемо вчитися держи власному досвіді і власних помилках.

? Наскільки вірогідно, що ми вступаємо в епоху пандемій, і вони траплятимуться частіше, ніж до скорого-коли до того?

? Поки людство продовжує вторгнення сверху нові території зі спробами насильно колонізувати та окультурити їх, ми матимемо справу з небезпекою і небаченими раніше вірусами. 

Чи можемо ми залишити їх у спокої? Це складне питання, получай яке у мене немає розумної відповіді. Тому часочек готуватися до нових пандемій.


banner14

Категория: Интернет

Иммунолог Янко Николич-Жугич: Я удивлюсь, если у нас не будет десятилетий иммунитета к COVID-19


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.