Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Подорож до Монголії: як дістатися, що подивитися, поради туристам. Пам'ятки Монголії


Опубликованно 29.02.2020 03:06

Подорож до Монголії: як дістатися, що подивитися, поради туристам. Пам'ятки Монголії

Монголія – це країна, розташована в Центральній Азії. Її північним сусідом є Росія, а з усіх інших боків вона межує з Китаєм. Виходів до моря Монголія не має. Велика частина країни зайнята плоскогір'ями і горами. Розташована тут і велика пустеля Гобі.

Монголія має вельми різноманітні природні умови. Тут можна зустріти напівпустелі і пустелі, степу, лісостепу, навіть тайгові ліси. Серед великих озер особливо добре відомі Хубсугул і Убсу-Нур. За своєю фауну, флору і структурою вони схожі з Байкалом. Найбільшими річками є Селенга, Орхон, Дзабхан, Кобдо і Керулен. Клімат на цій території різко континентальний. Особливості

Тому, хто планує подорож до Монголії, варто мати на увазі, що це досить незвичайна країна. Для того щоб зрозуміти її, не варто вивчати яскраві картинки у рекламних проспектах. Найкраще про це державі розкажуть лише сухі цифри статистики.

Отже, подорож до Монголії – це поїздка в країну, де щільність населення становить 1,7 людини на 1 кв. км. Причому 40 % населення проживає в столиці держави – Улан-Баторі.

Відомо також, що на одного жителя Монголії доводиться тринадцять коней, а також те, що протягом року тут можна спостерігати 260 сонячних днів, коли на небі немає жодної хмаринки. Багатьох може здивувати і суттєва різниця між зимовими і літніми температурами повітря. У холодну пору стовпчик термометра нерідко опускається до -40 градусів, а в жаркий період піднімається до +40.

До всього вищеописаного варто додати ще й прихильність місцевого населення традиціям предків. Юрти на цій території взагалі не вважаються пережитком минулого. Вони виступають повноцінними і нерідко єдино можливими будинками. Але при цьому в Монголії можна спостерігати і відкритість до цивілізованого світу. Тут місцеві пастухи розмовляють по мобільних телефонах і, як відомо з даних тієї ж статистики, монгольська молодь часто відправляється вчитися в університети Європи.

Як може здатися на перший погляд, туризм і ця азіатська країна – речі несумісні. І все ж того, хто зважився на подорож до Монголії, чекають чисті блакитні озера, безкраї дивовижні за своєю красою степу, спекотна пустеля Гобі, вкриті снігом піки Алтаю, пам'ятники буддизму, історія Чингісхана, яскраві фестивалі, неймовірна гостинність місцевого населення і щедра кухня. Туризм в цій країні знаходиться на належному рівні. Саме тому в Монголію їздять багато іноземців. При цьому мандрівникам видається можливість побувати на риболовлі, на полюванні, оглянути визначні пам'ятки, а також взяти участь у караванних або автотурах. Авіаперельоти

Як дістатися до Монголії літаком? Для цього знадобиться придбати авіаквитки з Москви в Улан-Батор. Скористатися найкраще прямими рейсами. Виконує компанія «Аерофлот», а також Miat Mongolian Airlines. Здійснюються польоти кілька разів протягом тижня.

Придбати авіаквитки з Москви в Улан-Батор можна і на транзитні рейси, що передбачають пересадки в інших країнах. Варто мати на увазі, що в Монголії міжнародний аеропорт всього один. Знаходиться він в 15 км в південно-західному напрямку від столиці країни, міста Улан-Батора. Цей аеропорт приймає рейси з Південної Кореї, Японії, Китаю, Німеччини і Росії. Залізничний транспорт

У свою подорож туристи можуть відправитися і на поїзді «Москва - Улан-Батор». Зі столиці Росії він відправляється 1 раз в 7 днів. Крім поїзда «Москва-Улан-Батор» туристи можуть дістатися до місця призначення, придбавши квиток до Пекіна. Цей склад проходить через столицю Монголії.

Час у дорозі становить трохи більше 4 діб. Ходять поїзди до Улан-Батора і з інших міст Росії, наприклад, з Іркутська. Автотранспорт

Дістатися до території Монголії мандрівники можуть і на автобусі, які регулярно курсують з Улан-Уде. Час у дорозі до Улан-Батора від цього російського міста складе приблизно 12 годин.

Той, хто вирішив здійснити подорож у Монголію на машині, знадобляться міжнародні водійські права. Ніяких інших дозвільних документів для проїзду на територію цієї країни не потрібно.

На кордоні з РФ тут працює близько десятка прикордонних переходів. Основним з них є Кяхта. Працює цей пост цілодобово, пропускаючи тільки автомобілістів. Піше перетин кордону тут заборонено.

Відстань від Кяхти до Улан-Батора становить 350 км. Проте туристам варто мати на увазі, що доріг на території Монголії практично немає. Так що тим, хто дорожить своєю машиною, що стоїть перед подорожжю не кваплячись зважити всі «за» і «проти» Віза

Які документи крім паспорта, знадобляться для відвідування краю блакитних озер і синього неба? Потрібна віза в Монголії? Це питання нерідко хвилює тих росіян, які вирішили відвідати цю країну. При поїздці, термін якої не перевищує 30 днів, такого дозволу не потрібно. Безвізовий режим між Монголією і Росією був введений в листопаді 2014 р.

Ніяких додаткових документів не потрібно в тому випадку, коли мандрівник планує своє знайомство з країною, бажає відвідати друзів або родичів, а також має намір здійснити ділову поїздку.

Потрібна віза в Монголію, якщо термін перебування росіянина перевищив місячний період? Людина, який пробув в країні більше 90 днів протягом 6 місяців, повинен звернутися в Консульство цієї держави, що знаходиться на території РФ. Тут при подачі необхідного пакету документів оформляються навчальні, робочі та приватні візи на більш тривалі терміни. Перетин кордону

Проходження монгольських погранпостов, судячи з відгуків бувалих туристів, є справою простою і нехлопотным. Досить пред'явити діючий закордонний паспорт і при наявності продуктів і товарів, що вимагають наявності митної декларації, заповнити цей документ. Національна валюта

На сьогоднішній день в Монголії знаходяться в обігу тугрики. Вони і є її національною валютою. Діють в країні як монети, так і банкноти. Мінімальна грошова купюра при цьому становить 10 тугриків. Максимальний номінал являє собою 20000 одиниць.

Валюта Монголії має своїм графічним знаком. Їм служить прописна літера «Т», яка перекреслена двома розташованими під кутом 40 градусів лініями.

Крім національної валюти в Монголії широко поширені американські долари. Незважаючи на свою неофіційну популярність, розрахунки до них допускаються державою.

Приймають в Монголії російські рублі і євро. Проте роблять це продавці не так охоче, та й то лише в деяких магазинах.

Тим туристам, які планують свою подорож до Монголії, варто мати на увазі, що для конверсії грошей в країні існують обмінні пункти. Здійснити таку операцію можна і в банках, а також у великих магазинах. Але це відноситься тільки до міст. Виїхавши за їх межі, обмінних пунктів на своєму шляху не зустрінеш. Мова

Яку мову можна почути в цій країні? Державною мовою Монголії є монгольський. На ньому розмовляє більшість населення країни.

Однак крім монгольського тут отримали своє поширення ще й такі мови, як бурятський, ойратский, камниганский, тувинський, казахський і цаатанско-сойотское прислівник. Час

Мандрівникові варто мати на увазі, що Улан-Батор і столиця Росії розташовані у різних часових поясах. Час у Монголії на п'ять годин випереджає московське. Міста

Цікаво, що Улан-Батор жителі країни називають «хот». У перекладі це означає «місто». І якщо хтось із монголів говорить, що він прямує в місто, то він має на увазі тільки столицю. Інші ж подібні населені пункти, а їх у країні налічується 29, такими не вважаються. Статус монгольських міст вони мають лише фактично. Познайомимося з самими великими з них. Улан-Батор

У цьому місті проживає майже половина всього населення країни. Столиця Монголії є її великим туристичним, культурним і економічним центром.

Це місто дивних контрастів, на території якого серед сучасних висотних будівель можна зустріти найдавніші буддійські монастирі, а на вулицях упереміш з останніми моделями автопрому їздять молоді монголи на низькорослих конях. Вони, сидячи на дерев'яних сідлах і одягнені в сучасні одягу, поспішають на традиційний обід до своїх батьків в одну з юрт, щільним кільцем оточують Улан-Батор.

Туристам столиця Монголії надає розваги на будь-який смак. Для гостей країни тут працюють нічні клуби і відкриті численні бутіки. Приваблює мандрівників Улан-Батор і своїми визначними пам'ятками. Эрдэнэт

Це місто в Монголії є третім за величиною. Відомий він своєю гірничо-збагачувальним комбінатом, який був побудований ще в радянські часи. Завдяки цьому Эрдэнэт в той період стрімко розрісся.

І сьогодні тут все нагадує радянську естетику. До того ж практично 15% населення цього міста - наші співвітчизники.

Відстань між Эрдэнэтом і Улан-Батором становить 330 км. При цьому місто є досить великим залізничним вузлом, який з'єднує Китай і Росію.

У Эрдэнэте можна відвідати кар'єр, а також музей гірничої справи, в якому знаходяться досить рідкісні експонати, помилуватися буддійськими храмами і придбати вироби килимової фабрики без торгової націнки. Чойбалсан

У колишні часи це місто носило назву Баян Туман. Його історія почалася завдяки караванної торгівлі. На сьогоднішній день він у Монголії є четвертим за величиною.

Від столиці країни Чойбалсан знаходиться на відстані 670 км, яке найкраще подолати на літаку. Каракорум

Це місто є найдавнішою столицею Монголії. Слово «каракорум» означає «чорні камені вулкана». У колишні часи це була столиця держави, очолюваного Чингісханом. З її розкішшю і пишністю не могли зрівнятися багато міст світу.

На сьогоднішній день тут можна побачити тільки руїни. Тим не менш багато туристів прагнуть побувати в цьому місці. Адже саме тут розташований об'єкт, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Їм є культурний ландшафт річки Орхон, на правому березі якої височить Эрдани Эуу - стародавній буддійський монастир. Улгий

Це місто знаходиться в західній частині Монголії і в 1100 км від столиці країни. З усіх боків його оточують гірські вершини. Привертає Улгий туристів своїм місцезнаходженням. Туди однаково просто потрапити з Росії, Казахстану, а також з Китаю. З Улан-Батора до Улгия краще прилетіти на літаку. Тут же можна здійснити пересадку в Алма-Ату. Основні визначні пам'ятки

Що подивитися в Монголії?

Серед основних визначних пам'яток країни знаходяться: Пам'ятник Змогу Чингісхану. Це статуя, яка знаходиться в Цонжин-Болдоге і є найбільшою в світі, що зображає кінного вершника. Крім того, в Монголії це ще й найбільший пам'ятник змогу чингісхану. Всередині постаменту, на якому встановлена 40-метрова фігура, розташована кімната відпочинку. Нагорі знаходиться оглядовий майданчик. Буддійський монастир Гандантэгченлин. Знаходиться він в Улан-Баторі і зараз є чинним. Цей монастир є першим релігійним центром в країні. На його території знаходиться одна з визначних пам'яток Монголії. Це величезна статуя, що зображає Золотого бога. Встановлена вона була в 1911 р. Пустеля Гобі. Ця територія складається з одних лише каміння та глини. Знаходиться пустеля Гобі на півночі Монголії і вважається найбільшою в Азії. Її рослинний світ представлений невеликими кущами жорсткої трави та маленькими деревами саксаула. Є тут і піски. Це, наприклад, Хонгор Епс – співаючі дюни. Під час переміщення піску в пустелі лунають звуки, схожі з ніжним співом. Є в пустелі Гобі і гірська гряда, яка здатна вразити будь-якого мандрівника. Називається вона Баянзаг і являє собою величні скелі червоного кольору. Саме тут у 1923 р. було знайдено перше яйце динозавра, а сьогодні тут знаходиться кладовище цих тварин. Монастир Амарбаясгалант. Ця пам'ятка Монголії являє собою найбільший релігійний комплекс. Всі розташовані на ній будівлі відрізняє єдність стилю, в якому переважають китайські традиції. Сьогодні цей монастир діє і в ньому проживає близько ста ченців. Даний об'єкт приваблює туристів з-за свого унікального поєднання цікавої архітектури з природним ландшафтом. Всі його будови зведені в мальовничій долині і знаходяться на тлі пагорбів, вкритих листяними лісами. Меморіал Зайсан. Ця пам'ятка Монголії є комплексом бойової слави. Знаходиться він неподалік від Улан-Батора на пагорбі Зайсан-Толгой. Встановлено меморіал на честь битви на Халкін-Голі, в якому перемогу здобула радянсько-монгольська армія. Виконаний комплекс з оригінальним архітектурним рішенням. Меморіал являє собою величезне бетонне кільце, прикрашена мозаїкою і барельєфами. Палац Богдихана. Цей комплекс є однією з найбільш видовищних і яскравих визначних пам'яток країни. У нього входять будівлі Літнього і Зимового палацу останнього імператора держави, які будувалися на рубежі 19 і 20 століть. Як зовнішнє, так і внутрішнє оздоблення цих споруд збереглися в чудовому стані. Це дає можливість туристам ознайомитися з побутом монгольських правителів. Цікаво, що літній палац включає в себе кілька будівель, побудованих в традиційному китайському стилі. Площа Сухе Батора. Розташована вона в столиці Монголії і є її головним громадським простором. На сьогоднішній день головна площа Улан-Батора перейменована і носить ім'я Чингісхана. На ній знаходиться кілька пам'яток, а навколо височіють бізнес-центри, знаходиться театр і музей. Саме на цій площі проводяться всі свята та масові заходи. Горхи-Тэрэлж. Це національний парк Монголії, відстань до якого від Улан-Батора - всього 80 км. Його ландшафт представлений невисокими горами, схили яких вкриті лісом або степовою рослинністю. На півдні паркової зони розташовується добре розвинена інфраструктура туристичної сфери. Є тут спа-курорт, бази відпочинку та готелі. Тим мандрівникам, які вирішили зупинитися в цьому місці, пропонується оглянути парк зі скульптурами динозаврів і буддійський храм. Хустайн-Нуруу. Цей національний природний парк можна оглянути лише під час поїздки на джипі або коні, а також пішого туру. Окрім мальовничих пейзажів туристи побачать тут стародавні пам'ятники. Ті мандрівники, які люблять природу, можуть взяти участь в її вивченні. Відомий цей парк тим, що в ньому ведеться робота по відновленню практично втраченої популяції коней Пржевальського. Хубсугул. Це озеро називають молодшим братом Байкалу. Знаходиться воно від нього на відстані двохсот кілометрів. Це прісноводне Озеро, і до того ж дуже глибоке. Його вік - понад 2 мільйони років. Знаходиться Хубсугул між тайговими і степовими ландшафтами. Навколо нього розташовується природоохоронна зона. На берегах озера знаходяться туристичні бази, а за його водної гладі ходить паром. Це місце вважається популярним еко-туристичним об'єктом. Шопінг

Що привезти з Монголії? У цій країні туристи люблять купувати дивно теплі і м'які речі з кашеміру. Отримують його, вичісуючи підшерсток гірських кіз і виготовляючи з нього тканину або пряжу. Але варто мати на увазі, що вартість таких речей буває надто висока. Саме тому бувалі туристи рекомендують купувати їх в магазинах, відкритих при фабриках.

Прекрасними подарунками, привезеними з Монголії, також стануть: килими; вироби, виконані з шкіри; національні костюми; вовняні шкарпетки, вироблені фабрикою «Янмал»; товари, привезені з сусіднього Китаю.

Все це можна знайти в сувенірних магазинах або на найбільшому в Монголії ринку Наран Туул.

Людмила Фролова


banner14

Категория: Туризм

Подорож до Монголії: як дістатися, що подивитися, поради туристам. Пам'ятки Монголії


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.