Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Музей природи в Бурятії Улан-Уде: фото і опис, як дістатися, відгуки


Опубликованно 24.02.2020 05:10

Музей природи в Бурятії Улан-Уде: фото і опис, як дістатися, відгуки

Люди, які живуть у цьому північному краї, дбайливо ставляться до своєї дивно багатою природою. У 1983 році в Улан-Уде був відкритий регіональний музей, який є єдиним еколого-просвітницьким музеєм природи на всій території Сибіру і Далекого Сходу.

Головна місія Музею природи Бурятії в місті Улан-Уде – просвіта населення в плані екології.

Загальні відомості про Бурятії

Республіка займає південну частину Східної Сибіру. Вона розмістилася уздовж східного узбережжя оз. Байкал і має витягнуту форму в напрямку з північного сходу на південний захід. На півдні межує з Монголією, а на сході і заході – відповідно з Читинської і Іркутської областю.

Для порівняння слід зазначити, що площа території Бурятії (351 тис. кв. км) майже така ж, як і в Німеччині. Корінні жителі – буряти, але найбільшу чисельність становлять росіяни.

Не просто так саме в цьому куточку Сибіру створено Музей природи Бурятії (фото далі в статті). Один з найкрасивіших регіонів Східного Сибіру являє собою чудовий край степів і гір. Природа цих місць відрізняється величезним розмаїттям. Краса чудового озера Байкал чудово поєднується зі сніговими вершинами величних гірських хребтів Саян, з широкими річками і з безкрайніми просторами тайгових лісів.

Важливо відзначити і те, що на територію цієї республіки припадає основна частина (приблизно 60 %) берегової лінії Байкалу – найбільшого на Землі прісноводного озера, що володіє статусом «Об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Це найунікальніша водна екосистема з особливим і своєрідним режимом природокористування. Коротка історія створення Музею природи в Бурятії Улан-Уде

Еколого-просвітницький природно-науковий музей знаходиться в колишньому Будинку громадського зібрання – історичній будівлі з двома поверхами, побудованому австрійцями (військовополоненими) в період Першої світової війни.

Постанова Міністерства культури УРСР про створення Музею природи вийшло в середині лютого 1978 року, а в 1983 році він був відкритий на базі відділу природи краєзнавчого музею (Верхньоудинськ). До складу Державної установи культури «Національний музей РБ» увійшов у 2011 році.

Музей природи Бурятії входить в асоціацію «Відкритий музей», головною місією якої є екологічна освіта.

Характеристики музею

Площі приміщень музею: виставкова частина – 650 кв. метрів; фондосховище – 62 кв. метри; зали тимчасових виставок – 58 кв. метрів.

В цілому кількість одиниць зберігання становить 16000, з яких 6437 – предмети основного фонду. Середня щорічна кількість відвідувачів одно 60500 людина. Чисельність співробітників музею – 35, серед яких наукових працівників 13. Експозиції та заходи

Колекції Музею природи Бурятії розділені на 7 груп зберігання: палеонтологія, геологія, ботаніка, зоологія, схеми і картини, слайди та фото. Тут же проводяться наукові дослідження по самим різним темам.

Експозиція розміщена в п'яти залах і складена ландшафтним методом з застосуванням дуже оригінального архітектурного і художнього вирішення. Основна тема – «Людина і природа», яка чудово відображає природне багатство Бурятії, охорону, а також взаємини двох складових життя: природного середовища і людини. Центральною темою є унікальне озеро Байкал. Про чудовій природі, різноманітність та багатство мінеральних ресурсів, про дивовижну тварину і рослинному світі, а також про унікальність видатного Байкалу розповідають більше 20 000 експонатів, розміщених у просторих залах Музею природи Бурятії.

Як показав досвід, різноманітність заходів та виставок, які створюються працівниками цього закладу, практично невичерпне. У приміщеннях музею щорічно проводяться наукові конференції (одна-дві) та екологічні акції, читаються лекції, здійснюються оглядові екскурсії. Тут бувають конкурси, виставки (близько 30) і цікаві дитячі зустрічі. До останніх відносяться наступні заходи: заняття в дитячій лабораторії «Вікно в природу», тематичні екскурсії, вистави власного музейного театру «Душа Байкалу», пересувні виставки «В гостях у Ерошки» і мн. ін.

Музей природи Бурятії є переможцем конкурсу під назвою «Мінливий музей у мінливому світі». Окремі експонати музею

Найцікавіші предмети музейного фонду: опудало чорного журавля; опудало дрохви; яйце беркута; опудало кота-манула; опудало великого баклана; опудало малої голомянки (або голомянки Дибовського); опудало чорного грифа; опудало знаменитої коні Пржевальського; опудало чорного лелеки; фрагменти скелета мамонта.

Відгуки

Музей природи Бурятії, згідно з відгуками відвідувачів, залишає масу позитивних емоцій. Експозиції музейного фонду дозволяють краще дізнатися про неймовірну багатство і особливості природи краю. Особливо пізнавальними бувають екскурсії для малюків і школярів.

Досить сильно вражає красивий великий макет озера Байкал. Невимовний ефект досягається завдяки оригінальній підсвічуванню зсередини. Створюється відчуття, що вид на водоймище відкривається з космосу.

Загальна оцінка більшості відвідувачів – старий, добрий, дуже пізнавальний і цікавий музей. На сьогодні він є не тільки сховищем цінних наукових та природних колекцій, але і одним з центрів екологічного виховання підростаючого покоління, пропаганди екологічних знань, а також самим відвідуваним туристами і гостями всієї республіки місцем.

Як дістатися до Музею природи Бурятії? Адреса: вул. Леніна, д. 46. Доїхати можна на громадському транспорті або на таксі. Поруч розташовані такі значимі місця міста: 105 метрів ТЦ "Сибір", в 171 метрі готель "Баргузин", в 380 метрів площа Рад.

Трохи про деякі дива природи краю

З метою виховання у дітей та дорослих патріотизму і любові до Батьківщини, а також дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища Міністерством природних ресурсів республіки був проведений конкурс "Сім чудес природи Бурятії". В ході цього заходу всі бажаючі могли проголосувати за вподобаний природний об'єкт. В результаті була зібрана величезна інформація про 621 природному об'єкті, що представляє цінність в естетичному, екологічному, історико-культурному і науковому плані.

У підсумку жителями республіки були обрані самі дивовижні чудеса природи. Гора Бархан-Уула, розташована на території Курумканского району. Гора Ундэр Баабай (територія Zakamenskogo району). Ущелина річки Алли (територія Курумканского району). Озера Слюдянские (Северобайкальский район). Водоспад на р Шумилиха (Северобайкальский район). Гаргинские термальні джерела (Курумканский район). Каньйон на р. Джиде (Соргостын хабсагай), що знаходиться в Закаменском районі. Висновок

Особливість музею полягає в тому, що найбільш цінну частину колекцій представляють природні зразки, зібрані в природі, а потім пройшли певну обробку і фіксацію в цілях тривалого зберігання і подальшого вивчення.

Слід зазначити і те, що особливо популярною серед відвідувачів, зокрема серед дітей, є інтерактивна виставка під назвою «Подорож у світ води». Захід проводиться в залі, який оформлений у вигляді підводного апарату «Мир». В процесі «занурення» на різні глибини Байкалу наймолодші відвідувачі пізнають тваринний і рослинний світ озера, «досліджують» дно водойми і виходи численних гідротермальних джерел.

Резеда Заріпова


banner14

Категория: Туризм

Музей природи в Бурятії Улан-Уде: фото і опис, як дістатися, відгуки


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.