Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Стамбул для новачка: кращі місця


Опубликованно 16.02.2020 03:10

Стамбул для новачка: кращі місця

Стамбул - дивовижне місто з безліччю визначних пам'яток. Його унікальність полягає в тому, що протягом усієї своєї історії він переходив від однієї імперії до іншої: від Римської до Візантійської, від Візантійської до Османської. Отже, Стамбул отримав величезну спадщину. Якщо ви опинилися тут вперше, обов'язково оціните ці місця! Аеропорт

Перше місце, куди ви, швидше за все, потрапите, - аеропорт. Але в Стамбулі два аеропорти: один - в європейській частині, а інший - в азіатській. Уявіть собі, Стамбул - це місто, розташоване і в Європі, і в Азії.

Зараз піде розповідь про аеропорт європейській частині - аеропорт імені Сабіхи Гекчен. Це новий Стамбульський аеропорт. Раніше головною повітряною гаванню був аеропорт ім. Ататюрка. Але, на жаль, не так давно його закрили, і в європейській частині міста залишився один небесний причал.

Зараз аеропорт Сабіха Гекчен є одним з найбільших аеропортів Європи. Саме тому його відвідування можна вважати вдалим.

А щоб подивитися інші пам'ятки з нашого списку, потрібно буде дістатися до головного історичного району Стамбула - району Султанахмет. Блакитна мечеть

Блакитна мечеть, мечеть Султанахмет - одна з головних визначних пам'яток Стамбула. Вона має шість мінаретів. І відразу ж цікавий факт: султан хотів, щоб мечеть була золота, але дуже "уважні" підлеглі не почули слово "золота", а "шість". Тому у неї саме таку кількість мінаретів.

Одне з головних відмінностей мусульманства від християнства: мусульманство забороняє ікони. Це вважається ідолопоклонством. Тому в мечетях замість ікон написані імена Бога і пророків.

На картинках Блакитна мечеть виглядає чудово, але якщо ми подивимося на неї в реальності, то нас чекає невелике розчарування, тому що все подивитися не вийде з двох причин. По-перше, для туристів зона дуже маленька, тому що вас не пустять туди, де моляться. По-друге, мечеть постійно реставрується, і багато елементи закриті будівельними лісами.

А зараз не великий лайфхак: оскільки при вході в мусульманську святиню потрібно знімати взуття (до речі, а жінкам ще й одягати хустки і спідниці), то своє взуття покладіть в пакет, інакше потім її не знайти. Площа Іподром

Перш ніж йти на цю площу трохи прогуляйтеся по району з такими будиночками.

Площа Іподром. Раніше вся ця територія була великим іподромом, тобто місцем для проведення кінних і колесничних змагань. Раніше він вміщував до 40 тис. осіб. Нині від нього залишилося лише три колони: Зміїний обеліск, колона Константина і Єгипетський обеліск.

Найцікавіше те, що цей іподром вміщав більше людей, ніж найбільший стадіон Туреччини на сьогоднішній день.

Багато цінні матеріали були вкрадені лицарями під час хрестових походів. Такі вони були негідники! Це можна помітити, якщо придивитися до колоні Костянтина.

Також на цій площі розташовується пам'ятник "Німецький фонтан" (а точніше, джерело). Трохи краси

Якщо йти через площу Іподром в бік храму Святої Софії, то ви побачите чудове місце. За вашою спинний повинен бути храм Святої Софії, перед вами - Блакитна мечеть, праворуч від вас - хамам Хюррем Султан.

Тепер ви зможете зробити фотографії незвичайної краси. Храм Святої Софії

Цей храм дуже древній. Щоб ви розуміли, він прослужив близько 1000 років як храм, близько 500 років як мечеть і 84 року як музей. Це будова кілька разів забирала (і залишки від найдавніших версій лежать біля входу).

Для економії ресурсів під час будівництва багато колони привезли з інших місць. Наприклад, з давньогрецьких храмів.

Це місце совместило дві релігії в єдине ціле. Після захоплення Візантії Османською імперією цей православний храм став мечеттю. Оскільки ікони в мусульманстві заборонені (ідолопоклонство), то всі християнські фрески, мозаїки та інші зображення були заховані. А зараз, коли собор Святої Софії став музеєм, перед нами відкриваються ісламські шиті і православні фрески прямо в одному місці.

Усередині собору знаходиться "Плачуча колона", яка виконує бажання. Але в часи Османської імперії вона була закрита, тому що загадування бажань перед якоюсь колоною вважалося, знову ж таки, ідолопоклонством. Але наполегливі люди з допомогою своїх пальців і часу зробили в цій обшивці діру. Тому, щоб загадати бажання, потрібно засунути палець в цю діру і прокрутити його за годинниковою стрілкою.

Порада: не варто торкатися до цієї діри. У день тисячі туристів засовують туди свої пальці, тому кількість бактерій там немислиме. Палац Топкапи

Палац Топкапи - місце, де вирішувалась вся історія Османської імперії до XIX століття. Це була головна резиденція турецьких султанів.

До речі, якщо ви дивилися серіал "Чудовий вік", то ви однозначно побачите всю цю історію насправді.

Перед входом в перший двір знаходиться невелика будівля, що чимось нагадує нашу альтанку. Це місця для послів. Вони приходили і просилися, щоб їх прийняв султан. Тут вони пили воду і чекали відповіді. Якщо султан їх приймав, вони йшли до нього, якщо султан відмовляв їм, то вони поверталися назад.

Палац Топкапи складається з чотирьох дворів. У перший двір впускали всіх бажаючих, а далі потрібно було дозвіл. Так само і зараз: у перший двір може пройти будь-хто, а далі потрібен квиток.

Зараз Топкапи - це музей, в якому багато різних маленьких музеїв. Тому про деякі "музейчики" ми скажемо відразу, а деякі будемо описувати докладніше.

Музей, в якому зберігаються всі "реліквії" Топкапи. Наприклад, меч і плащ пророка Мухаммеда (мусульманські святині). Звичайно, все виглядає неймовірно красиво, але черга завжди настільки величезна, що є відчуття, що втратиш в ній кілька годин.

А тепер докладно про музеї.

Музей зброї

Цей музей теж сповнений краси. Тут вже немає черги. Але є одна заковика: не можна фотографувати. Цього при вході не говорять, а скажуть в будь-який момент, коли ви почнете фотографувати.

Гарем

Гарем - головне місце всіх інтриг і пліток. Наложниці могли бути різних національностей і сповідувати різні релігії. Завідувала гаремом матір султана. Головне щастя наложниці - потрапити в покої султана, а після народити хлопчика від нього і стати його дружиною.

Вхід у гарем, на жаль, не входить у вартість квитка. Вартість: 35 турецьких лір. Увага! Тільки турецькі ліри. Ні долари, ні євро, ні рублі, ні гривні не приймаються. Тільки ліри і банківські картки. Тому не забудьте взяти свою карту!

А всередині ви побачите всі: і "золотий шлях" в покої султана, кімнати наложниць, і їх хамам, і місця для проведення різних заходів.

Приймальна султана

Повноцінним музеєм це місце не назвеш, але важливість його дуже велика. Саме тут вирішувалися найважливіші питання імперії.

Поруч зі входом знаходиться непримітний кран. Вода текла спочатку в одну чашу, а потім в іншу, як фонтан. Його включали під час переговорів, щоб ніхто не підслуховував і не створював плітки.

Красивий вигляд

На території четвертого двору знаходиться майданчик з виглядом на сучасний Стамбул, Босфор і затоку Золотий ріг. Звичайно, музеєм це місце не назвеш, але виділити його варто.

Туристів тут дуже багато, тому щоб зробити хороше селфи, потрібно буде почекати.

На виході з палацу Топкапи варто зайти в сувенірну лавку (там ще є і туалет). Правда, більшість сувенірів стоять космічних грошей. Єгипетський базар

Раніше на цьому базарі торгували єгипетськими спеціями. А зараз це великий базар з різноманітним вибором: від рахат-лукуму до жіночих сумок.

Варто купити тут натуральний рахат-лукум на меду. Він дуже смачний. Але не треба впадати у першу ж лавку. Пройдіть кілька метрів від входу. Там він буде коштувати в два рази дешевше (без перебільшень).

Не купуйте товар в магазині відразу. Походіть ще, можливо, ви знайдете варіант якомога вигідніше. Не забувайте торгуватися. Протоку Босфор

Ця протока розділяє Європу і Азію, а також Стамбул на дві частини: європейську і азіатську. А він з'єднує Чорне та Мармурове моря.

З'єднують Європу та Азію три мости, кожен з них будувався на ювілей важливої події минулого.

Вдома біля протоки стоять неймовірних грошей. В азіатській частині Стамбула, біля Босфору, живуть багато турецькі зірки. А з середини Босфору відкривається прекрасний вид на Софійський собор, Топкапи і затоку Золотий ріг.

Якщо плисти вздовж по протоці, то ви побачите палац Долмабахче (середини XIX століття), безліч інститутів і академій. Цікавий факт

Ще один цікавий факт про Стамбул і взагалі всю Туреччину: тут вибори президента проходять кожен рік. Тому на вулицях Стамбула ви зможете побачити передвиборну агітацію. Тут під час агітації голосно включається музика і люди танцюють.

Максим Щербаков


banner14

Категория: Туризм

Стамбул для новачка: кращі місця


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.