Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Що цікавого в Краснодарі: цікаві місця і пам'ятки


Опубликованно 31.05.2019 04:02

Що цікавого в Краснодарі: цікаві місця і пам'ятки

Того, хто любить подорожувати по просторах неосяжної Росії, варто відвідати Краснодар. Це місто, що має негласний статус південної столиці країни, а також великий економічний та культурний центр Північного Кавказу. Від Москви Краснодар розділений відстанню 1110 кілометрів. Знаходиться місто в 78 км від Чорного і 98 км від Азовського моря. Багатьох мандрівників Краснодар приваблює своїми культурними пам'ятками та численними парками. Трохи історії

Там, де сьогодні знаходиться Краснодар, люди оселилися ще в 4-му ст. до н.е. Цей факт підтверджений вченими, які й донині продовжують вести археологічні дослідження давніх городищ.

На початку 18-го ст. місто стало військовим форпостом, який стояв на захисті Російської імперії від набігів, які здійснюються кочовими племенами. В той період він називався Екатеринодаром. Місто було названо на честь цієї великої імператриці, так як за її указом південні землі були подаровані козакам. Ці бойові воїни і сьогодні несуть свою вахту, але тільки на гербі Краснодара. Вулиці

Що цікавого в Краснодарі? Більшість туристів своє знайомство з містом починають з відвідин головної вулиці південній столиці, яка носить назву Червона. І таке рішення цілком виправдано. Адже в цьому районі Краснодара знаходиться величезна кількість найдавніших будівель з мальовничою архітектурою. А вуличні музиканти і тінисті дерева додадуть звичайній прогулянці трохи вишуканості. Тут можна перекусити, відвідавши один з місцевих ресторанів.

На Червоній вулиці розташований цветомузикальний фонтан. Його основна особливість полягає в тому, що кожен, хто тільки забажає, зможе змінити підсвічування струменів та їх колірну палітру з допомогою свого смартфона. В даний час цей «співаючий» фонтан – найбільший в Європі. Недалеко від нього знаходиться Александровська тріумфальна арка, яку порівняно недавно реконструювали.

Часом туристи помилково вважають, що ця вулиця, розташована в самому центрі Краснодара, названа на честь Червоної Армії. Однак це не так. У давньоруській мові слово «червоний» означало «красивий». Саме так і була названа головна вулиця Краснодара.

Протягом тривалого періоду тут можна було побачити тільки старі споруди. Однак поступово вулицю почали відбудовувати, з-за чого вона змінила свій зовнішній вигляд і стала відповідати даним їй назви.

Перейменовували її протягом усієї історії Краснодара кілька разів. Якщо спочатку вона була Червоною, то після приїзду в місто в 1914 р. Миколи II стала називатися Миколаївським проспектом. Прийшли до влади більшовики повернули їй первісну назву. У 1949 р. центральна вулиця Краснодара стала носити ім'я Сталіна на честь 70-річчя вождя. У 1957 р. вона знову стала Червоною.

Серед цікавих вулиць Краснодара можна назвати і досить жваву вулицю Монтажників. Тут розташований Шанхайський Університет приймає студентів для навчання у Китаї. Багато на цій вулиці різних точок громадського харчування. Розташоване на ній і кілька супермаркетів.

Однією з найбільш важливих і старих вулиць в місті є Ставрополь. Її почали активно забудовувати ще в 1880-х роках. Проте будівлі 19-го ст. на ній практично не збереглися. Будинок отамана Бурсака

Серед цікавих місць і пам'яток Краснодара знаходиться будівля, побудована двісті років тому, яке колись належало вельми неординарної особистості. Його власником був Федір Якович Бурсак, який 24 роки втік з Київської Бурси в Запорізьку січ. Вся його подальше життя була присвячена козацькому війську і служіння російському державі. Перебував Бурсак і під командуванням Суворова під час взяття турецької фортеці Ізмаїл, а також виконував особливо важливі доручення отамана З. Челеги.

З січня 1800 р. Федір Якович перебував на чолі козаків Чорноморського війська, ставши його отаманом. Завдяки прийнятим їм рішучих заходів на землі Кубані перестали здійснювати свої набіги гірські племена.

Велику увагу Федір Якович приділяв розвитку виробництва і просвітництва. У 1803 р. ним було відкрито перше на півдні Російської імперії навчальний заклад, через рік перетворене у військове училище. В 1806 р. на цих землях почала працювати перша бібліотека. Її засновниками стали Федір Бурсак, а також протоієрей Кирило Російський.

Завдяки старанням отамана, козаки побудували військовий собор, навколо якого звели флігеля. В них розміщували холостяків, які прибули в Краснодар з куренів. Став Бурсак і засновником на Кубані суконної фабрики, конезаводу і кошари.

В будинку цього хлебосольного запорожця бували багато знамениті особистості. Серед них генерали Єрмолов і Раєвський, поети Пушкін і Лермонтов, а також декабристи Одоєвський, Катенин, Марлінський і Бестужев.

У 1992 р. будівля отамана Бурсака було відреставровано. Завдяки цим роботам йому вдалося повернути первісний вигляд. На сьогоднішній день тут знаходиться одне з відділень «Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури». Свято-Троїцький собор

Що цікавого подивитися в Краснодарі? Одним з найкрасивіших храмів міста по праву вважається Свято-Троїцький. Побудувати його вирішили після того, як під час залізничної катастрофи царської родині, яка вирішила відвідати Катеринодар, вдалося дивом врятуватися. Саме після цієї події Міська дума прийняла рішення про будівництво нового храму. Перший камінь у його фундамент заклали у 1900 р. Влітку 1910 р. на Трійцю зведена церква була освітлена. На її території, крім основної будівлі, розташовувалися училище і церковно-парафіяльна школа.

Сьогодні ця церква є однією з найцікавіших пам'яток Краснодара. Зайшовши в неї, можна побачити дивовижний за своєю красою іконостас. У цьому соборі, як і в колишні часи, проводяться богослужіння і читаються молитви. На них віруючих закликає дзвін, звук якого можна почути у багатьох районах Краснодара. Свято-Катерининський храм

Які ще є цікаві місця для туристів у Краснодарі? Однією з визначних пам'яток міста є Свято-Катерининський храм, для зведення якого був використаний російсько-візантійський стиль. У цій церкві п'ять куполів. Один з них, найбільший, розташовується в центрі. Чотири меншого розміру – по кутах.

У 2012 р. майстри, які приїхали в Краснодар з Москви і Ростова, зробили реставрацію головного купола. Вони покрили його сусальним золотом та встановили на його верхівці новий хрест.

Зовнішні стіни храму мають декоративно-рельєфну кладку. Над вікнами встановлені арочні бровки. По периметру будівлі розташовуються орнаментні пояски і візерунковий карниз. Подекуди на стінах можна побачити проступають хрести.

Дзвіниця храму має сполучення з його основним приміщенням і служить для нього входом. Не менш вражаючим є й внутрішнє оздоблення церкви. Її стіни прикрашені розписом, виконаним іменитими іконописцями і художниками. Храм Олександра Невського

Багато цікаві місця в Краснодарі, куди сходити туристам слід неодмінно, є релігійними спорудами. Вони входять в список основних визначних пам'яток міста.

Що цікавого можна подивитися в Краснодарі? Одним з найбільш відвідуваних гостями міста об'єктів є храм, споруджений на честь благовірного князя Олександра Невського. У минулі часи вважалось, що він, як захисник Вітчизни, є покровителем козаків в їх нелегкій службі.

Це велична будівля, над білосніжними стінами якого височать п'ять золотих куполів. Увійшовши всередину, перше, що відчуває будь-яка людина, - свободу і легкість. Величезне враження справляє двоярусний іконостас, виконаний з мармуру. Його довжина становить 11 м, а висота - приблизно 7 м. Вага іконостасу - 42 т. Роботи по його інкрустації тривали протягом 9 місяців. Обрамлені білим мармуром і храмові вікна. З цього каменю для них зроблені кіоти. Пам'ятник Катерині II

Що цікавого в Краснодарі для туристів? Серед визначних пам'яток міста знаходиться монумент, встановлений на честь російської імператриці. Його відкриття відбулося в 1907 р. Після Жовтневої революції пам'ятник був зруйнований більшовиками. Знову відновлений монумент був відкритий в 2006 р.

Знаходиться він на Червоній вулиці. Висота пам'ятника складає 13,81 м. З них постать Катерини, тримає державу й скіпетр, - 4 м. Скульптура встановлена на постаменті, внизу якого автор розмістив князя Потьомкіна, кошових отаманів і козаків. Пам'ятник св. великомучениці Катерині

Що цікавого в Краснодарі? Покровителькою міста з давніх часів вважається великомучениця Катерина. Пам'ятник їй був встановлений в 2009 р. Побачити його мандрівники можуть на Центральній алеї південної столиці Росії. Скульптура, висота якої становить 8 м, виконана з бронзи. П'єдестал, на якому стоїть Катерина, має вигляд дзвони. На голові великомучениці знаходиться корона, а над правим плечем – православний хрест. Оточують цей пам'ятник невеликі фонтани. Шуховська вежа

Ця пам'ятка Краснодара знаходиться недалеко від цирку. Шуховська вежа являє собою гиперболоидное ажурна споруда, виконана із сталі. Побудована башта була в 1935 р. Керував її будівництвом інженер В. Р. Шухов. Висота цієї конструкції становить 25 м.

Сьогодні вежа перебуває в задовільному стані, проте за своїм призначенням не використовується. Міст Поцілунків

Це місце вважається одним з найромантичніших в Краснодарі і розташовується в його Центральному окрузі. Це невеликий пішохідний міст, що проходить через затоку річки Кубані, який називається Затон. Побудований він був у 2003 р. З тих пір міст Поцілунків став улюбленим місцем для молодят міста. В знак своєї вічної любові подружжя вішають на його перилах невеликі замочки. З мосту відкривається чудовий вид на міський парк і річку Кубань. Пам'ятник Лидочке і Сашкові

Ця скульптурна композиція також є визначною пам'яткою міста. Встановили її в 2017 р. недалеко від Кубанського Технічного Університету. Була запропонована ця ідея губернатором Краснодарського краю А. Ткачовим. Працювали над скульптурою десятки майстрів.

Шурик і Лідочка є прототипами героїв комедійного фільму Л. Гайдая і символізують студентство. Пам'ятник під назвою «Собачкина столиця»

Автором цієї жартівливої скульптурної композиції є Валерій Пчелин. Присвячена вона однойменного вірша, написаного Маяковським. У свій час поетові довелося виступати в Краснодарі, і він прозвав місто «Собачкина столиця».

Встановлена у 2007 р. композиція являє собою закохану собачу пару, прогуливающуюся на задніх лапах. На дамі і на кавалера - одяг, яка була модною в минулому столітті. «Запорожці пишуть листа турецькому султану»

Ця скульптура Валерія Пчелина присвячена однойменній картині, написаній Іллею Рєпіним. Знаходиться вона на Червоній вулиці. Всі фігури козаків виконані в повний зріст і відлиті з бронзи. Поряд з тими і пишуть героями автор вирішив поставити бронзову лаву. Тепер кожен бажаючий може сісти на неї і відчути дух самої історії. Міський сад

Серед цікавих місць, куди сходити в Краснодарі потрібно обов'язково знаходиться цей найстаріший парк. Заснований він був ще в 1848 р. Ландшафтний дизайн парку розробляв Яків Бикельмейер, зробивши це місце одним з найкрасивіших у місті.

У період Громадянської війни, а після Великої Вітчизняної міський сад знаходився в запустінні. На сьогоднішній день тут можна прогулятися по красивим алеях з висадженими на них ліщиною, софорою японською, липою і чорним горіхом. Багато в парку дорослих і дитячих атракціонів. Працює на його території дельфінарій. Чекає відпочиваючих і прекрасне озеро, по водній гладі плавають лебеді і качки. Чистяківська гай

Що цікавого в Краснодарі? Туристам, які приїхали в місто, рекомендується відвідати великий парк, який розташований в самому центрі південної столиці Росії. Заснований в 1900 р., він займає територію у 36 гектарів.

У 2008 р. парк зазнав реконструкції в дусі старовинних російських традицій. На площі у 8 гектарів на його території було споруджено дитячий містечко. Є тут і мотузковий парк. Він є єдиним у всьому місті. Парк «Сонячний острів»

Цей об'єкт входить в перелік цікавих місць у місті. Парк, назва якого звучить як «Сонячний острів», розкинувся на березі річки Кубані. Його історія почалася в далекому 1876 р. І все це час він постійно облаштовувався. На його території висаджувалися нові види квітів і дерев.

У 1959 р. він став називатися «Парком культури і відпочинку». На сьогоднішній день це місце має досить розвинену інфраструктуру. Гості можуть покататися на 28 атракціонах, відвідати спортивний комплекс з тенісним кортом, льодовим катком і іншими не менш цікавими майданчиками. Працює на території парку мережа ресторанів і кафе, що пропонують кухню на будь-який смак. Ботанічний сад ім. В. С. Косенко

Які ще є в Краснодарі цікаві місця? Одним з найбільш відвідуваних туристами об'єктів є ботанічний сад міста, що носить ім'я В. С. Косенко. Його історія почалася в 1959 р. з відкриття дослідної бази Аграрного Університету.

Сьогодні це ботанічний сад, на території якого виростають рослини, привезені з різних частин світу – Америки, Європи, Японії, Китаю та інших країн і континентів. Розкинулось воно на 40 гектарах і пропонує помилуватися 90 видами квітів і 300 видів рослин, 70 з яких занесені в Червону книгу. Ботанічний сад Краснодара має статус природної пам'ятки Кубанського краю. Сафарі-парк

Де цікаво в Краснодарі дітям? Для них працює сафарі-парк, який був відкритий в 2006 р. Знаходиться він на території Сонячного острова, займаючи приблизно 10 гектарів. Тут відвідувачі можуть познайомитися з більш ніж 250 видів птахів і тварин, багатьох з яких ми знаємо тільки по Червоній книзі.

У парку багато квітників і фонтанів. Є тут і театр ластоногих, в якому свої уявлення влаштовують морські моржі і котики. Знаходиться на цій території і діно-парк з рухомими фігурами динозаврів. Океанаріум

Що ще можна відвідати в південній столиці Росії? Серед цікавих місць у Краснодарі для дітей знаходиться океанаріум, який вважається найбільшим в краї. Побудували цю споруду в 2011 р. При розробці його проекту були використані найсучасніші технології.

Територія океанаріуму займає площу в 3 тис. кв. м. На ній розташовується не один десяток акваріумів, в яких знаходиться кілька тисяч морських тварин і риб. Тут же можна побачити і найбільший у Росії цілісний акваріум об'ємом 55 тис. л. В ньому знаходяться морські хижаки, спостерігати за якими можна через оглядове скло. Це цікаво

Не багатьом відомо, що південна столиця Росії розташована в сейсмічно небезпечному районі. Незважаючи на те, що епіцентр землетрусу знаходиться на дні Чорного моря, їх поштовхи відчуваються на вулицях міста. На щастя, жодна з таких природних явищ не стало причиною руйнувань.

Існують і інші цікаві факти про Краснодар. Так, через місто протікає найбільша річка на Північному Кавказі. Це Кубань, басейн якої розкинувся на 58 тис. кв. км.

Серед цікавих фактів про Краснодарі знаходиться і його лідерство серед міст Росії за кількістю автомобілів, що припадають на 1000 чоловік населення. Це число становить 437. У Москві, наприклад, воно одно 417.

У роки війни з фашистською Німеччиною Краснодар був окупований ворогами та увійшов у першу десятку міст, які найбільше постраждали під час окупації. Після перемоги руїни старого міста знесли, а потім на цьому місці були відбудовані нові квартали.

У Краснодарі є Кубанський козачий хор. В Росії це єдиний колектив народної творчості, історія якого почалася ще в 19-му ст.

Людмила Фролова


banner14

Категория: Туризм

Що цікавого в Краснодарі: цікаві місця і пам'ятки


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.