Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Куди сходити в Гатчині: кращі пам'ятки і розваги


Опубликованно 21.05.2019 00:38

Куди сходити в Гатчині: кращі пам'ятки і розваги

Якщо ви зберетеся в Петербург і вирішите відвідати його передмістя і невеликі містечка неподалік, включіть в ваш тур-лист і Гатчини. Це місце заслуговує відвідування з багатьох причин, а занудьгувати там у вас точно не вийде. Про те, куди можна сходити в Гатчині, розповідаємо в нашому матеріалі. Трохи про Гатчині

Гатчина, згадка про яку вперше з'являється в літописних документах аж 1500 року, розташована трохи більш ніж в сорока кілометрах від Північної столиці. Вважається містом з кінця вісімнадцятого століття, сьогодні Гатчина є містом військової слави (цей статус отримала в 2015-му). Населений пункт, який в радянський час встиг "поносити" такі назви, як Троцьк і Красногвардійськ (Гатчиной став у 1944 році), розкинувся майже на 29 квадратних кілометрів. У ньому проживає трохи більше дев'яноста тисяч осіб.

Чим знаменита Гатчина? Як мінімум своїм палацово-парковим ансамблем з однойменною назвою - він, поряд з історичним центром міста, внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Під час війни ансамбль серйозно постраждав - справа в тому, що Гатчини окупували німці. Проте в післявоєнний період і сам напівзруйноване місто, і його основна визначна пам'ятка були відновлені. Так куди сходити в Гатчині? Визначні пам'ятки міста Гатчини

Отже, ви прибули в Гатчині! Куди сходити, чим зайнятися, що цікавого можна побачити в цьому невеликому місті? Нехай вас не бентежить розмір даного населеного пункту – незважаючи на його компактність, нудьгувати вам точно не доведеться. Може бути, розваг в Гатчині і не так багато, проте подивитися є на що. Далі докладно зупинимося на основних пам'ятки колишнього Красногвардійська. Гатчинський палацово-парковий ансамбль (музей-заповідник)

Музей-заповідник в Гатчині займає територію площею 146 га. Він об'єднує в собі відразу кілька майданчиків: це Великий Гатчинський палац, Палацовий парк, Приоратский палац з однойменним парком, Павільйон Венери, Березовий будиночок і ще безліч різних паркових споруд, які краще побачити своїми очима.

Історія заповідника бере свій початок ще в 1765 році – з того самого моменту, як Гатчинська миза була подарована Катериною Великої своєму фавориту графу Орлову. Той розпорядився збудувати на її території палац – так виник Великий Гатчинський палац, архітектором якого виступив відомий в ті роки Антоніо Рінальді. За розпорядженням Орлова був розбитий і парк біля палацу, причому виконали його в англійському стилі - тоді подібні парки увійшли в моду при дворі. Палацовий парк став першим в Росії пейзажним парком з острівцями, містками і навіть підземним ходом, що з'єднує парк і палац між собою.

Коли граф Орлов помер, Катерина Друга викупила маєток і подарувала його своєму синові Павлу. У той час на території ансамблю і з'явилися багато елементи, збережені там досі: Павільйон Венери, Горбатий міст і так далі. Тоді ж було вперше перебудований і сам Гатчинський палац (реконструкція стосувалася його не раз і згодом).

Після Жовтневої революції Гатчинський палац став доступний для відвідування як музей. У роки Великої Вітчизняної він сильно постраждав, як і прилегла територія. Реставраційні роботи велися довгий час, тільки в середині вісімдесятих двері палацу знову відкрилися для відвідувачів. В даний час на території палацово-паркового ансамблю знову проходить реставрація, однак пройти всередину палацу можливо.

Адреса музею-заповідника в Гатчині, куди сходити сьогодні неодмінно варто, щоб на власні очі побачити це пишність і доторкнутися до історії, такий: Гатчина, Красноармійський проспект, 1. Про деякі «експонати» даного гатчинського ансамблю – далі.

Павільйон Венери

Це споруда знаходиться на території музею-заповідника, в Палацовому парку на острові Кохання. Ідею спорудження такого павільйону Павло Перший привіз з Шантильї. За зразком шантильского був не лише збудований, а й розписаний гатчинський павільйон. Горбатий міст

Міст, з якого відкривається прекрасний панорамний вигляд на територію парку, є улюбленим місцем гостей та городян для всіляких фотосесій. На ньому нерідко працюють і вуличні художники. Він пов'язує між собою два острови на Білому озері – єдиний з усіх наявних мостів (решта з'єднують острова і берег). Приоратский палац

Раніше в цьому будинку жили світські особи, а нині там розташований музей. Палац був споруджений в 1799 році спеціально для лицарів Мальтійського ордену. З тих пір спливло чимало води, палац встиг побувати і турбазою, і будинком піонерів, а ось тепер у ньому розповідають про його власної історії. Відвідати музей-палац цікаво і корисно і дорослим, і дітям. Собор Святого апостола Павла

Покинемо, мабуть, дивовижну територію палацово-паркового ансамблю і подумаємо: а ще куди сходити в Гатчині можна хоч одного, хоч в компанії?

Зрозуміло, до собору Святого апостола Павла: навіть якщо ви не дуже віруюча людина і не побажаєте зайти всередину, вигляд собору зовні вас, безсумнівно, вразить. Покровський собор

Протягом довгих двадцяти років у Гатчині зводився храм, нині званий Покровським. Він був відкритий в 1914 році і функціонує дотепер. Під час Другої світової собор закрили - в його приміщеннях діяв склад. Повернули будівля церкви лише в 1990-м, рік потому відбулося перше богослужіння, і тепер найбільший в Ленінградській області храм, освячений на честь Богородиці, працює "як годинник".

Він по праву вважається головним храмом Гатчини і вражає своїм прекрасним оздобленням. Хоч це і не те місце в Гатчині, куди сходити з дитиною або дівчиною для розваги, однак для розширення кругозору та можливість доторкнутися до історії або хоча б постояти біля собору і помилуватися його зовнішнім виглядом неодмінно варто. Кінотеатри

Куди сходити в Гатчині з дитиною? Звичайно ж, в кінотеатр! Їх у місті кілька: «Скай Сінема» на вулиці Генерала Книша, в приміщенні торгово-розважального комплексу «Пілот», «Перемога» на проспекті 25 Жовтня і «Кинополис» на Пушкінському шосе.

«Скай Сінема» - абсолютно новий кінотеатр, цього літа йому виповниться рік. Він складається з п'яти залів, два з яких є зали підвищеної комфортності, розрахованими лише на 50 глядачів. У кінотеатрі використовується саме новітнє обладнання, яке дозволяє переглядати фільми у форматі 3D і зі звуком Dolby Digital 7.1.

У «Перемозі» два зали, один з яких великий, а другий малий. Всього в кінотеатрі поміщається майже 700 глядачів, з них трохи менше 150 осіб – вмістимість малого залу. У «Перемозі» також встановлено сучасне обладнання.

Що до «Кинополиса», то він вважається найсучаснішим. У ньому цілих сім залів, чотири з яких належать до ВІП-класу.

Діти дуже люблять ходити в кінотеатри, оскільки це і можливість подивитися кіно, і неодмінний попкорн, і нові враження. Так що, який кінотеатр ні вибери, будь-який з них виявиться тим самим місцем в Гатчині, куди сходити для розваги з нащадком неодмінно варто. Парк «Звіринець»

До розваг для дітей в Гатчині, безумовно, відноситься і пейзажний парк «Звіринець» неподалік від музею-заповідника. Територія його чималенька – понад 340 гектарів. Розвиватися парк став ще кілька століть тому при графі Орлові.

Це мальовниче місце замислювалося як заповідник: туди були завезені дикі тварини (у тому числі й рідкісні), у парку побудовані містки, розбиті липові алеї, створені штучні водойми. Тут добре прогулятися і помилуватися навколишньою флорою і фауною. Це свого роду зоопарк, а в зоопарках дітям завжди цікаво. Куди сходити в Гатчині: поїздка по області

Не тільки в самій Гатчині є цікаві місця – чимало їх і в довколишніх селах. Так, любителям літератури і шанувальникам Олександра Сергійовича Пушкіна неодмінно варто з'їздити в село Кобрино – там розташований будиночок няні поета (тепер музей). Протягом двох століть він був нерозривно пов'язаний як з життям самої Орини Родіонівни, так і з її сім'єю. Музей працює з середи по неділю з десяти до шістнадцяти годин.

Відвідайте обов'язково і селище Сіверський. Там, на Пушкінській вулиці, ви знайдете будинок-музей композитора Ісаака Шварца.

Цей затишний будиночок пам'ятає не тільки маестро – тут гостювали багато його імениті друзі: Булат Окуджава і Йосип Бродський, Володимир Висоцький і Андрій Миронов... До цих пір в будинку зберігається та ситуація, яка була в нього за життя Шварца.

Перейнятися атмосферою того часу можна з середи по неділю з одинадцяти до шести годин. Торгово-розважальні комплекси

Все ще думаєте, куди сходити з дитиною в Гатчині? Ну звичайно, в торгово-розважальний комплекс! Наприклад, в «Пілот» на вулиці Генерала Книша! Це єдиний такий комплекс європейського рівня в даному місті, і там є воістину все, що може зацікавити сучасного нащадка: і дитяча зона, і кінотеатр, і фуд-корт, і безліч магазинів. Години роботи комплексу: з дев'ятої ранку до одинадцятої вечора щодня.

Крім «Пілота», в Гатчині дитячі розваги є і в торговому центрі «Мегаполіс». Він працює з десяти до двадцяти однієї години з понеділка по неділю і розташований на проспекті 25 Жовтня, в будинку під номером 42. Театр юного глядача

Куди сходити в Гатчині у вихідні? Як щодо храму Мельпомени? Наприклад, відвідайте Театр юного глядача. І зовсім не обов'язково йти туди з дитиною, адже в репертуарі трупи не тільки діти, але і дорослі постановки.

У Гатчині культурна установа функціонує вже шістнадцять років, а його спектаклі користуються успіхом у глядачів. При театрі працює студія для дітей раннього віку.

Адреса театру: вулиця Варшавська, будинок 47 (корпус 2), з десятої ранку до шостої вечора. Гатчинська філармонія

Якщо ви не знаєте, куди в Гатчині сходити з дівчиною, не роздумуючи купуйте квитки в філармонію. В основному там проходять концерти класичної музики, але виступають також і джазові виконавці. До речі, якщо ваша дитина виявляє інтерес до музики, його теж можна відвести на подібний концерт.

Філармонія в Гатчині розташована за адресою: вулиця Чкалова, 66. Цікаві факти про Гатчині Статус міста Гатчина отримала в 1796 році указом Павла Першого. Саме в Гатчині були проведені перші в нашій країні випробування пасажирської монорельсової дороги. Сталося це історична подія в 1900 році. По прокладеній дорозі роз'їжджав вагончик місткістю до двадцяти осіб. Гатчина взагалі славиться проведеними в ній випробуваннями: так, тут випробували і знамениту гвинтівку Мосіна, яка перебувала у використанні аж до кінця Другої світової війни. В кінці дев'ятнадцятого століття перша в Росії телефонна мережа зв'язала Гатчинський палац і Зимовий палац Петербурга. Перший військовий аеродром в нашій країні, перша повітроплавна школа з'явилися теж не де-небудь, а саме в цьому невеликому місті. І електричне освітлення теж вперше пройшов перевірку «на міцність» саме тут. До речі, в Гатчині розташовано чимало пам'ятників на честь цих знаменних подій – побачити їх можна, гуляючи по вуличках міста. Згідно з опитуванням 1900 року, Гатчина – самий упорядкований мале місто в Росії. На відміну від інших передмість Пітера і населених пунктів Ленінградської області, назва Гатчини лише одного разу вживається в місцевому фольклорі (серед прислів'їв, фразеологізмів, приказок, потішок, загадок). Це загадка для школярів: «свиня Йде з Гатчини – вся у плямах». Відповідь – сажотрус. Назву свою Гатчина отримала від слова «гать» - то є дорога через болото, викладена колодами і хмизом. Нібито на місці міста здавна саме така дорога проходила через Біле озеро, яке розкинулося сьогодні на території Палацового парку. Є і ще одна версія: «Гатчина» - це перероблений варіант від «Хотчино», яке згадувалося ще в новгородських літописах. Вважається, що ця назва походить від чоловічого імені Хотин (за аналогією з Іваново, Петрове).

Наталія Воробйова


banner14

Категория: Туризм

Куди сходити в Гатчині: кращі пам'ятки і розваги


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.