Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Кращі музеї Лісабона: список з фото, відгуки туристів, поради перед відвідуванням


Опубликованно 25.04.2019 00:01

Кращі музеї Лісабона: список з фото, відгуки туристів, поради перед відвідуванням

Столиця Португалії може запропонувати своїм гостям (та й жителям теж) безліч цікавих музеїв. Але якщо у туриста в запасі лише кілька днів, всіх їх він не подивиться. Доводиться вибирати. Звичайно, можна виходити з критерію власних інтересів. Хтось захоплюється кораблями, а хтось- сучасним мистецтвом. Серед храмів культури в Лісабоні є і досить оригінальні. Приміром, Музей електрики. І не думайте, що його експозиція зацікавить лише фахівців вузького профілю.

Багато музеїв Лісабона організовані за новим форматом – інтерактивного. На відміну від класичної галереї, де можна тільки дивитися на експонати, в таких закладах можна їх чіпати, перевертати, заводити, і так далі. У даній статті ми склали список найбільш цікавих музеїв столиці Португалії. Ознайомившись з цією підбіркою ви зможете краще спланувати своє перебування в красивому місті Лісабоні. Фонди Гюльбенкяна

У Португалії в першій половині ХХ століття жив нафтовий магнат вірменського походження, який колекціонував художні полотна, скульптури, предмети декоративного мистецтва. У 1955 році Галуст Гульбенкян помер, і за його заповітом величезна приватна колекція разом з розкішним особняком і оточували його садом відійшла місту Лісабону.

Про багатство фондів красномовно говорить вже той факт, що за життя магнат купував картини і скульптури в Ермітажі в 20-30-х роках. Він скрупульозно збирав свою колекцію по всьому світу. І якщо у вас на огляд міста виділено не дуже багато часу, сміливо вирушайте в музей Гюльбенкяна (Лісабон, авеню Берна, 45). Туристи описали вигоди відвідування даної локації: красивий парк прямо в центрі міста; амфітеатр, де часто проводяться безкоштовні концерти та інші заходи; відразу два музеї: власне колекція Гюльбенкяна і виставка сучасного мистецтва; бібліотека; виставковий зал.

Музей моря

Португальці – народ, який самим безпосереднім чином був причетний до Великих географічних відкриттів. Тому Морський музей (Лісабон, район Белем) є другим за популярністю в столиці. Доїхати до нього можна на звичайному міському трамваї № 15. Музей моря займає західне крило старовинного монастиря Святого Ієроніма (Жеронімуш). Експозиція налічує 17 тисяч артефактів.

Тут можна побачити не тільки моделі різних кораблів – від древніх епох до сучасності. В експозиції також знаходиться зброя і обладунки різних часів, військова уніформа, нагороди та ордени. Туристи радять заглянути в довгий перехід монастиря. Там розташувалася художня галерея, в якій виставлені картини художників-мариністів. Морський музей, як і фонди Галуста Гюльбенкяна, відкритий з 10:00 до 18:00. Вихідний – понеділок. Дорослий квиток в обидва музею коштує 5 євро (приблизно 380 рублів). Дітям там зазвичай теж дуже подобається.

Музей карет в Лісабоні

Якщо вже ви потрапили в район Белем, не поспішайте його покидати. Всього в ста метрах від Музею Моря знаходиться ще один храм культури. Називається він Museu Nacional Dos Coches. І головні експонати в ньому – карети. Безсумнівно, це найкраща і багата колекція екіпажів у світі. Більшість карет було зроблено 17 - початку 19 століття.

Деякі багаті екіпажі можна розглядати годинами, оскільки їх дверцят розписані картинами або інкрустовані. Туристи кажуть, що в колекції є і дитячі карети. У них впрягали поні. Так що португальські аристократи звикали до розкоші з малоліття. Працює Музей карет, як і більшість подібних установ, з 10 ранку і до шостої вечора. По понеділках у нього вихідний. Квиток також коштує 5 євро.

Національний музей старовинного мистецтва

Вас приваблює творчість художників і скульпторів давніх епох? Тоді завітайте в Лісабоні Національний музей старовинного мистецтва.Він розташований в центрі міста, по вулиці Жанелас Вердес, 9. Основою колекції цього музею стали, як не дивно, трофеї монастирської реформи. У 1834 році уряд постановив усунути релігійні ордени, оскільки ці «безсрібники» перетворилися в багатих латифундистів. В результаті експропріації було зібрано безліч предметів мистецтва. Пізніше до них додалися артефакти на світську тему.

Таку багату колекцію потрібно було десь розмістити, і для цього був пристосований палац 18 століття з каплицею зруйнованого монастиря Святого Альберта. Туристи радять дивитися не тільки на експозицію, але і на будівлі. Весь цей комплекс розташований на високому березі річки Тежу і оточений садом. У колекції сподобається любителям класики. Там розміщені полотна і скульптури, предмети декоративного мистецтва португальських і західноєвропейських майстрів з 14 по початок 19 століть. Це третій за популярністю музей Лісабона. Туристи в один голос стверджують, що він «маст візит» (обов'язковий до відвідин).

Музей мистецтв, архітектури і технології (МААТ)

Цей амбітний проект Аманди Леветре, британського архітектора, що був втілений в життя не так давно, в 2017 році, і він став самим новим музеєм Лісабона. Мистецтва (образотворче і пластичне), архітектурні новинки і технології знайшли своє місце під дахом одного будівлі, футуристичний і оригінальний фасад якого обіцяє стати ще однією візитною карткою столиці Португалії.

Музей розташовується в тому ж відомому районі Белем, примикаючи до річки Тежу. Сюди можна дістатися електричкою Кашкайш, трамваї № 15 і на численних автобусних маршрутах. Вхід для дорослого коштує 5 євро, але якщо ви одним махом хочете відвідати і Музей електрики, то краще купити комплексний квиток за 9 євро (близько 650 рублів). Але майте на увазі - на відміну від інших храмів культури, Фонди мистецтв і технологій закриті по вівторках. Та й працює цей музей з полудня до восьмої вечора. Тому можна відвести час на його відвідування після обіду.

Інтерактивний філія МААТ

Недалеко від футуристичної будівлі на авеню Бразилія, розташовується будівля колишньої електростанції. Зараз у Португалії все більше використовуються альтернативні джерела енергії. Тому будова станції, щоб не пустувало, пристосували під музей електрики. У Лісабоні це один з небагатьох інтерактивних місць, де відвідувачі можуть не тільки чіпати експонати, але і заводити їх, розбирати, і всіляко возитися з ними.

Туристи з дітьми дуже рекомендують цей музей. Сюди часто призводять групи школярів, щоб в ігровій манері доступно пояснити, звідки береться струм. Експозиція складається з двох відділень. Першу можна назвати наочно-освітньої. Відвідувачі можуть самостійно пустити струм, завести різні механізми. Друга половина експозиції – це сама електростанція. Багато установки вже не використовуються, хоча і знаходяться в робочому стані. Вхід в музей електрики - вільний. Працює він з полудня до 20:00, вихідний день - вівторок.

Національний музей азулежу

У 7 столітті Португалія і Іспанія були захоплені арабськими завойовниками. Потім, в 13 столітті, прийшла Реконкіста. Але мода на химерно розписані керамічні плитки, якими мусульмани облицьовували фасади і інтер'єри, залишилася. Називаються такі художні кахлі «азулежу». Найхитріші, старовинні, виготовлені вручну умілими художниками і були зібрані в музей. Будівля для нього знайшли відповідне. Музей азулежу в Лісабоні розташований у монастирській церкві Божої Матері 15 століття. Будинок зовні і зсередини прикрашене розписний плиткою. Тому воно входить в список національного надбання Португалії.

Тим, кому довелося побачити колекцію азулежу, стверджують, що вона унікальна. Більше ніде в світі немає такого музею. Сама старовинна плитка датується 15 століттям. Величезний інтерес викликає зазвичай керамічне панно, на якому зображений Лісабон до землетрусу 1755 року. Крім азулежу відвідувачі можуть ознайомитися з колекцією керамічних виробів різних епох. Години роботи та вартість квитка такі ж, як і в інших національних музеях Лісабона. Розташована церква Божої Матері за адресою: вул. Мадре де Деус, 4. Найближче до цього місця знаходиться станція метро Санта Аполонія.

Музей сучасного мистецтва (Лісабон)

В районі Белем, який тут неодноразово згадувався, є ще один храм мистецтва. І називається він Музей Берардо (площа Империо). Його колекція присвячена виключно сучасного мистецтва ХХ століття. Музею всього кілька десятків років, але за відвідуваністю він не поступається Ермітажу або Лувру. Його колекцію не можна назвати ні бідною, ні малоцікавою. Мандрівники, що побували в Лісабоні, в один голос кажуть: навіть якщо ви – шанувальник класики, обов'язково відвідайте музей Берардо.

Тут представлені полотна Казимира Малевича, Сальвадора Далі, Пабло Пікассо, Джексона Поллока, Енді Уорхола і інших майстрів сучасності. Зали музею розділені за напрямками: поп-арт, кубізм, сюрреалізм і так далі – всього налічується сімдесят таких окремих експозицій. Примітно, що вхід до скарбниці Берардо безкоштовний. Але при музеї є виставковий зал. За відвідування привізних колекцій, можливо, доведеться заплатити. Працює Культурний центр Берардо з 10 до 19 годин. Музей міста Лісабона

Статус столиці зобов'язує храми культури демонструвати артефакти, що відносяться до всієї Португалії. І тільки один з усіх музеїв Лісабона присвячений самому місту. Адже місце, де зараз знаходиться столиця Португалії, було населено ще в кам'яному столітті. Розташований Міський музей в красивій будівлі палацу Пимента (Кампо Гранде, 245). Людей там багато, адже він є одним з найбільш відвідуваних в Лісабоні. Його багатюща колекція ретельно збиралася упродовж багатьох років.

В залах можна побачити як наконечники стріл первісних мисливців, так і черепки кераміки неолітичної цивілізації. Є тут і зал азулежу. Цікава колекція скульптур, що належать до епохи Римської імперії. Лісабон був гаванню, звідки португальці вирушали за океан відкривати нові землі. Тому відвідувачів часто цікавить підбірка старовинних карт. Багато уваги в експозиції приділено великого землетрусу, що знищив майже все населення міста. Музей Сходу

Ця пам'ятка розташована на авеню Бразилії, 352. Музей відкрився нещодавно, але його колекцію по крихтах збирали за кілька десятиліть до цього. По суті, тут під одним дахом співіснують відразу два музеї Лісабона.

Перший повністю присвячений арабському періоду історії Португалії. А друга частина представляє колекцію предметів мистецтва, привезених з різних азіатських країн – Китаю, Японії, Індії. Музей Сходу відкритий з десятої ранку до шостої вечора (по п'ятницях – до 22:00). Вихідний – понеділок. Туристи вважають його колекцію оригінальною і вдалою. Любителям східного мистецтва вона дуже сподобається. Музей Римського театру

Ще задовго до арабського завоювання місто Лісабон входив до складу великої імперії як провінція Іберіко. І називалося місто в ту епоху Олисиппо. У всіх містах Римської імперії був – де маленький, а де величезний – театр. Там проводилися ігри гладіаторів, бої звірів і навіть морські баталії. Був такий амфітеатр і в стародавньому Олисиппо.

Над його руїнами пізніше був побудований музей Лісабона, яскраво ілюструє життя городян в ту епоху. Головна експозиція – це археологічний розкоп з залишками амфітеатру і сусідніх будівель. Але також там є зали, демонструють артефакти тієї епохи – кераміку, зброю, монети. Розташований музей в самому центрі міста, недалеко від кафедрального собору та церкви Святого Антонія. Туристи вважають, що тут можна зробити чудові фото для Instagram.

Варка Світлана


banner14

Категория: Туризм

Кращі музеї Лісабона: список з фото, відгуки туристів, поради перед відвідуванням


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.