Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Російські пошукові системи: рейтинг


Опубликованно 20.04.2019 05:26

Російські пошукові системи: рейтинг

Інтернет заповнює більшу частину нашого вільного часу. Ми читаємо новини, спілкуємося і вчимося. Кожен з нас знаходить тут те, чого йому не вистачає в реальності. І нехай у інтернету є свої негативні сторони, складно заперечувати, що він значно спростив наше життя і допоміг впоратися з багатьма проблемами.

Рунет - величезне співтовариство, яке дозволяє всім і кожному знайти потрібну інформацію та відповіді на запитання. Російські пошукові системи є робочим інструментом для багатьох з нас. Головне - правильно користуватися пошуковиком. Що це?

Пошукова система - це сервіс інтернету, яка націлений на пошук необхідної інформації по всій мережі. В цьому процесі бере участь безпосередньо сам користувач та його ключовий запит. Щоб знайти потрібну інформацію, потрібно відкрити веб-браузер і в рядку пошукової сформулювати запит. Алгоритми з кожним роком оновлюється, тому для коректного пошуку не потрібно писати багато слів і пропозицій. Досить вибрати найбільш відповідні визначення.

Зараз вже важко уявити, як було б непросто без російський пошукових систем. Ми б не могли знайти цікавий фільм, автора книги чи улюблену пісню. Не кажучи вже про те, як було б складно працювати і вчитися. Як працює система?

Перш ніж розібратися з рейтингом російських пошукових систем, потрібно зрозуміти, за яким принципом вони працюють і чому деякі з них стають більш популярними.

Ви відкрили веб-браузер, в пошуковий рядок внесли ключові слова і почали пошук. В цей час алгоритми починають сканувати всі сайти, далі відбувається індексування і ранжування.

Пошуковик починає з того, що просто блукає по веб-сторінкам і вивчає їх. Звичайно ж, зараз в інтернеті вже незліченна кількість сайтів, а значить фронт робіт неймовірно величезний. Але пошуковик справляється за лічені секунди, а значить, працює він блискавично.

За сканування відповідають роботи, яких в народі називають «павуками» (відсилання до Всесвітньої павутини). Їх багато, тому вони розподіляють роботу та відвідують всі сайти. Інформацію звідти вони заносять у базу даних. Далі вона класифікується за темами, щоб наступний доступ був спрощений. Таким чином відбувається індексація.

На останньому етапі роботи працюють з ранжируванням. Вони вибудовують всі сайти по мірі того, наскільки їх дані збігаються з ключовим запитом. Список російських пошукових систем

На території РФ працює багато пошукових систем. Деякі з них народилися на території держави, інші були адаптовані під запити росіян. Найпопулярнішими є: Yandex. Google. Mail.ru. Rambler. Bing.

Це основна п'ятірка, лідерами якої є перші два пошуковика. Всі інші так чи інакше використовуються або використовувалися в Рунеті, але мають невеликий відсоток частки. Yandex

У рейтингу основних російських пошукових систем перше місце займає саме «Яндекс». Це російська транснаціональна компанія, яка зареєстрована в Нідерландах. Вона має однойменну пошукову систему, інтернет-портал, служби у декількох країнах. Наприкінці 2018 року рейтинг Alexa поставив «Яндекс» на 21-е місце у світі і перше - у Росії.

Вперше система почала працювати в 1997 році. Через 3 роки вирішено було створити самостійну компанію. Найактивніше система розвивається в Росії, Туреччини, Білорусії та Казахстані. Раніше була популярна в Україні, до того як її заблокували на території країни. Принцип роботи Yandex

Російська пошукова система дозволяє використовувати багато мов, зокрема, російську, татарську, український, білоруський тощо За замовчуванням «Яндекс» виводить 10 результатів на кожній сторінці видачі, але це можна змінити.

Як і в будь-якому пошуковику, в цьому періодично змінюється алгоритм видачі. Звідси відбуваються зміни в ранжируванні: деякі сайти можуть змінювати своє місце розташування в топі видачі. Фахівці стверджують, що не завжди корисні зміни.

Останнє велике зміна відбулася в 2010 році. Тоді запрацювала нова технологія, яка враховувала потреби, які явно не були сформульовані в запиті користувача. Наприклад, якщо ви шукайте «Пушкіна», пошуковик видасть вам і його біографію, і твори і навіть фільми з такою назвою.

В свій час «Яндекс» вказав на обмеження, при яких він не буде індексувати сайт. Одним з найбільш вагомих вимог було до унікальності контенту. Вкрай важливо, щоб він не був скопійований або переписаний з інших ресурсів. Google

Зараз це найбільша пошукова система в світі. У Рунеті вона знаходиться на другому місці, але також є затребуваною серед росіян. В місяць вона обробляє понад 41 мільярда запитів, а в індексі знаходиться більше 25 мільярдів веб-сторінок.

«Гугл» важко назвати російською пошуковою системою, але Google.ru адаптується під Рунет. Саме тому логотип пошуковика частенько змінюється в честь якогось свята. Наприклад, 12 червня він разом із країною відзначає День Росії, а до відкриття Олімпійських ігор в Сочі був розроблений спеціальний символ.

Компанія заснована в 1998 році Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном, хоча безпосередньо домен був зареєстрований роком раніше.

Принцип роботи Google

Пошуковий робот в системі не один. Зараз налічується п'ять основних помічників, які займаються скануванням певних сайтів. Наприклад, Googlebot-Mobile індексує сайти для мобільних пристроїв, а Googlebot-Image працює з картинками.

Роботи будуть проти низькоякісних сторінок: з неунікальним контентом; з негативним поведінкою користувачів; з орфографічними помилками; без посилань на сторінки; з незрозумілих дизайном. Mail.ru

У списку російських пошукових систем інтернету не обійтися без «Поиск@Mail.Ru». Звичайно, цей пошуковик значно поступається двом попереднім і займає в Рунеті лише 2, % в 2018 році, хоча в 2013 році цей показник був 9,2%.

Довгий час сервіс Mail.ru використовував для пошуку Google, потім перейшов на «Яндекс», і лише в 2013 році став володіти власними пошуковими технологіями. Але з 2010 року розробникам все одно доводилося використовувати Google в якості підтримки.

Популярність ця пошукова система отримала завдяки великій кількості пов'язаних сервісів корпорації. Багато хто, хто використовує «Однокласники», «Мій світ» або на пошту сервісу паралельно використовують і пошуковик. Принцип роботи «Поиск@Mail.Ru»

У 2013 році з'явилася технологія «ручного» механізму ранжирування. Оптимізатори отримали можливість самостійно додавати запит або документ для індексування в систему. Такий спосіб просування ресурсів допоміг їм якісно і органічно вбудовуватися в видачу. Rambler

Ще однією російською пошуковою системою є «Рамблер». Це популярний медійно-сервісний портал. Працювати система почала ще в 1996 році, але зараз потихеньку починає поступатися більш іменитим сервісів.

Справедливості заради «Рамблер» вже складно назвати пошуковою системою, оскільки вона не працює за своїми алгоритмами. Своє існування як пошуковик вона припинила ще у 2011 році, але багато росіян досі портал використовують в якості пошукової системи, тільки не всі знають, що працює він завдяки «Яндексу». Bing

Цей пошуковик займає п'яте місце по використанню в Рунеті. Розроблена система компанією Microsoft, тому її складно назвати російської. Працює вона під поточним назвою з 2009 року. Раніше пошуковик займав в Рунеті частку в 1%, але зараз є інформація про те, що він заблокований на території РФ. Відповідно статистика буде поступово знижуватися, та Bing поступово піде з рейтингу.

Інші варіанти

Російських пошукових систем інтернету велика кількість. Багато не знають про них нічого, тому вони мають низькі показники відвідування.

Наприклад, «Нигма» вважається самої інтелектуальної пошуковою системою, що працює з 2004 року. Вона використовує власні алгоритми, а також застосовує дані інших пошукачів. Ніяких офіційних заяв про закриття проекту не було, але в 2017 році сайт став недоступним. До цього моменту він мав частку 0,1% в Рунеті.

«Супутник» - це пошукова система компанії «Ростелеком». Вона працює з 2014 року, але вже через 3 роки її визнали невдалою. «Супутник» пропонує крім пошуку інформації інші сервіси, але вони також не користуються великою популярністю.

«Апорт» - раніше відома пошукова система, що працює з 1996 року. В свій час їй активно користувалися, а в 2000 році пошуковик займав лідируючі позиції нарівні з «Яндексом» і Google. Розробники з великим ентузіазмом впроваджували «фішки» і працювали над дизайном.

У 2011 році «Апорт» перейшов на движок «Яндекса», після чого став терпіти невдачі. Пошуковик перестав сприйматися звично. Зараз система працює тільки з каталогом товарів. Якщо вам необхідно знайти якийсь продукт, ви можете ввести його назву, а сервіс збере дані по ньому зі всіх магазинів, вкаже ціни і порівняє їх.

Яника Іванова


banner14

Категория: Интернет

Російські пошукові системи: рейтинг


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.